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Letter to the President of an Organization dated July 21, 1995

   This is in reply to your letter of January 25, 1995, in which you
 requested that the U.S.  Office of Government Ethics (OGE) amend its
 regulations to prohibit current and former executive branch employees from
 profiting, in certain circumstances, from their speeches and writings.  I
 understand that a member of my staff has spoken several times with [a
 member of your staff] concerning our delay in responding to your
 correspondence given continuing uncertainty relating to the interpretation
 of the U.S.  Supreme Court decision in United States v.  National Treasury
 Employees Union (NTEU).(1)

   Your letter recommends first that OGE amend the regulation implementing
 the 15 percent outside earned income limitation set forth in 5 U.S.C.
 app., § 501(a).  More specifically, you believe that employees should be
 authorized to accept royalties from the sale of a book only if the work
 necessary to produce the writing was "performed when the person was not
 paid by the government and not subject to the 15% limitation in §
 501(a)(1)." You also believe that other OGE regulations require
 clarification as they pertain to the acceptance of compensation for
 speeches and writings in the circumstances specified in your letter.
 Thus, even if falling within certain existing exceptions to the honoraria
 ban (5 U.S.C.  app., § 501(b)), you recommend that the OGE implementing
 regulation should explicitly state that compensation may not be accepted
 "if the covered person's staff provides any substantial assistance ...
 for the book, speech, or article." You also suggest that the regulation
 should clearly prohibit employees from accepting compensation from the
 sale of a bound collection of speeches and articles which, if published
 individually, would be subject to the honoraria ban.  Finally, you believe
 that former employees "should not be entitled to package their speeches
 and writings made while working for the government ...  and turn a profit
 on them."

  Royalties for Book Written During
  Government Service

   As stated in 5 C.F.R.  § 2636.304, an employee subject to the 15 percent
 outside earned income limitation "may not, in any calendar year, receive
 outside earned income attributable to that calendar year which exceeds 15
 percent of the annual rate of basic pay for level II of the Executive

Note: The honoraria ban was held unconstitutional by the U.S. Supreme Court in U.S. v. National Treasury 
Employees Union, 513 U.S. 454 (1995). 



 Schedule ...." As defined in section 2636.303(b)(5), however, "outside
 earned income" does not include "[c]opyright royalties, fees, and their
 functional equivalent, from the use or sale of copyright, patent and
 similar forms of intellectual property rights, when received from
 established users or purchasers of those rights." Accordingly, and as
 highlighted in your letter, the Deputy Assistant Secretary in Example 4 in
 section 2636.303(b) may receive royalties based on actual sales of a book
 of fictional short stories that he wrote during the term of his
 appointment without regard to the 15 percent outside earned income
 limitation.

   You suggest in your letter that the Assistant Secretary in Example 4
 would be equally free to accept royalties in the case of a book written
 "on matters directly related to the Assistant Secretary's official
 duties." Pursuant to the Standards of Ethical Conduct for Employees of the
 Executive Branch (5 C.F.R.  part 2635), however, an employee is prohibited
 from accepting compensation, including royalties, for a writing that deals
 in significant part with an employee's current or recent Government work
 or with any "ongoing or announced policy, program or operation of the
 agency." 5 C.F.R.  § 2635.807(a)(2)(i)(E)(1)-(2).  Moreover, the Assistant
 Secretary would be subject to the broader definition in 5 C.F.R.  §
 2635.807(a)(2)(i)(E)(3) prohibiting a high-level noncareer employee from
 accepting compensation for writings dealing in significant part with "the
 general subject matter area, industry, or economic sector primarily
 affected by the programs and operations of his agency."(2) For purposes of
 considering your suggestion relating to royalties, therefore, we have
 assumed that the book for which an employee would be receiving royalties
 would not be related to official Government duties within the meaning of 5
 C.F.R.  § 2635.807.

   For purposes of the 15 percent outside earned income limitation formerly
 set forth in section 210 of the Ethics in Government Act of 1978, as
 amended,(3) OGE determined that a Government employee with a royalty
 interest in a manuscript "is deemed to retain a mere property right in the
 residual income stream -- not within the concept of 'earned income.'" OGE
 distinguished from royalties a writer's "income from the sale or other
 disposition of, transfer of an interest in, or licensing of the use of
 such property ...."(4) OGE subsequently drew this same distinction between
 advances and royalties for purposes of the outside earned income ban
 imposed on certain Presidential appointees by section 102 of Executive
 Order 12674.(5)

   In section 503 of 5 U.S.C.  app., Congress provided that the outside
 earned income limitation set forth in section 501(a) "shall be subject to
 the rules and regulations of and administered by the Office of Government



 Ethics ...  with respect to officers and employees of the executive
 branch." When OGE published the interim rule implementing section 501(a)
 in January 1991, we noted in the preamble to the rule that the term
 "outside earned income" was defined "using concepts similar in some
 respects to those that had been used to implement the outside earned
 income limitation earlier imposed by section 210 of the Ethics in
 Government Act of 1978."(6) Thus, for example, we incorporated the
 distinction that we had earlier drawn for purposes of section 210 between
 advances and royalties.  While the interim final honoraria regulation
 inspired numerous responses during the comment period, none objected to
 the exclusion of royalties from the definition of outside earned income.

   Even assuming, arguendo, that royalties should be considered "earned"
 income, OGE can in its implementing regulations exempt categories of
 earned income from the 15 percent limitation.  When drafting the
 regulations, we considered the comments and recommendations of the
 President's Commission on Federal Ethics Law Reform.  Appointed by
 President Bush, the Commission published a comprehensive report in March
 of 1989 recommending, among other things, "that senior employees in all
 three branches be covered by a uniform percentage cap on outside earned
 income...."(7) The Commission noted that employees engage in a variety of
 activities from which they derive income.  Thus, for example, it observed
 that "officials may write scholarly articles or even novels...[or] may
 raise pedigreed horses, produce and market gourmet food, lead exercise
 classes, or engage in any number of other money-making activities entirely
 unrelated to their federal jobs."(8) The Commission considered excepting
 by statute particular types of employment from the limitation on outside
 earned income, specifically noting that it considered royalty income as
 one possible exception.  Instead, and with knowledge of the distinction
 drawn between advances and royalties by OGE, it recommended that the
 President be authorized to exempt activities by regulation.(9)

   As you observe in your letter, "high-ranking officials are expected to
 be working substantially full time on government business." A cap on
 outside earned income is thought to reduce an employee's incentive to
 engage in outside activities that might distract him from his Government
 duties.  However, in the absence of evidence that our position on
 royalties for writings unrelated to Government work has undercut the
 effectiveness of the earned income limitation, we are reluctant to
 consider the amendment of our regulation in the manner you suggest.  As
 already noted, the exclusion of royalties from the definition of outside
 earned income drew no criticism during the relevant comment period.
 Moreover, not only would we be reversing a long-standing interpretation,
 we would also be restricting still further the receipt of income by
 employees, such as the Assistant Secretary in Example 4, who seek to



 derive income from an expressive activity that is unrelated to official
 Government duties.(10)

   Finally, we wish to point out that there are provisions other than the
 15 percent outside earned income limitation which advance the
Government's
 interest in ensuring that a high-ranking Government official does not
 allow his outside writing (or any other personal activity) to interfere
 with the full performance of his Government duties.  Notably, 5 C.F.R.  §
 2635.705(a) provides as follows:

    Unless authorized in accordance with law or regulations to use
    such time for other purposes, an employee shall use official time
    in an honest effort to perform official duties.  An employee not
    under a leave system, including a Presidential appointee
    exempted under 5 U.S.C.  § 6301(2), has an obligation to expend
    an honest effort and a reasonable proportion of his time in the
    performance of official duties.

 A senior noncareer employee who fails to satisfy this standard is, at a
 minimum, answerable to the official responsible for his appointment.

  Staff Assistance Relating to
  Speech or Article

   The honoraria ban prohibits a covered individual from receiving an
 honorarium for an appearance, speech, or article.  As you point out, the
 OGE implementing regulation at 5 C.F.R.  § 2636.203(d) excludes a book
 from the definition of "article." Moreover, reflecting a statutory
 amendment to the honoraria ban, section 2636.203(a) excludes from the
 definition of "honorarium" any "payment for a series of three or more
 different but related appearances, speeches or articles, provided that the
 subject matter is not directly related to the employee's official duties
 and that the payment is not made because of the employee's status with the
 Government." Accordingly, an employee covered by the honoraria ban may
 accept an honorarium for a book or for a series of articles in the
 circumstances described.  We believe, however, that existing laws and
 regulations address your concern that executive branch employees should
 not be entitled to benefit from these exceptions "if the covered person's
 staff provides any substantial assistance, whether in the form of
 research, writing, or clerical."

   When an executive branch official writes a book or series of articles as
 part of his official Government duties, he can appropriately rely on his



 staff for assistance.  Regardless of the extent to which his final written
 product may or may not be attributable to the efforts of his staff,
 however, 5 C.F.R.  § 2635.807(a)(2)(i)(A) prohibits the employee from
 accepting compensation for a book or series of articles produced as part
 of his official duties.  Moreover, 18 U.S.C.  § 209 would similarly
 preclude acceptance.  Executive branch employees are reminded of these
 provisions in the regulation implementing the honoraria ban.(11)

   While an employee subject to the honoraria ban can accept an honorarium
 for a book or series of articles if written in his personal capacity and
 on his own time, 5 C.F.R.  § 2635.705(b) specifically provides that he may
 not "encourage, direct, coerce, or request a subordinate to use official
 time to perform activities other than those required in the performance of
 official duties or authorized in accordance with law or regulation." Since
 the existing statutory and regulatory framework appears adequate, we are
 not persuaded that amendments are necessary, especially given your
 letter's concession that you have "no evidence that covered officials in
 the Executive Branch are receiving compensation for work done with
 substantial help from their staffs."

  Bound Collections of Speeches or Articles

   Your letter also recommends that the honoraria regulation be amended to
 prohibit employees from accepting compensation from the sale of a bound
 collection of speeches or articles for which honoraria could not be
 accepted if published individually.  Since an employee may accept an
 honorarium for a book, you fear that employees will circumvent the ban by
 means of shrewd packaging.

   You did not cite specific instances of abuse in this regard by executive
 branch employees.  Your concern seems focused, however, on the
high-level
 Government employee who might seek to profit from a collection of
speeches
 or articles where "the work that was done to create the speeches or
 articles would generally have take [sic] place on government time and with
 the assistance of government personnel." In those circumstances, however,
 we believe it is likely that the employee would be barred by 5 C.F.R.  §
 2635.807, and by 18 U.S.C.  § 209, from accepting an honorarium for the
 collection.  Thus, for example, an Assistant Secretary of State who
 delivers numerous official speeches about relations between the United
 States and Russia would be precluded from accepting payment from a
private
 source for those speeches either at the time they were delivered or at the



 time of their later compilation.

   When one assumes that the speeches or articles at issue were not written
 as part of an employee's official duties and are not otherwise "related to
 duties" within the meaning of 5 C.F.R.  § 2635.807, we expect that any
 question that arises concerning a collection of speeches or articles can
 be satisfactorily resolved on a case-by-case basis under the existing
 honoraria statute and implementing regulations.  As noted above, the
 statute was amended by Congress to permit the acceptance of honoraria for
 a series of three or more articles, provided the subject matter is not
 directly related to the employee's official duties and the payment is not
 made because of the employee's official position.  Beyond the possible
 applicability of the series exception, we would consider a number of
 relevant factors in determining whether a particular collection should be
 deemed a "book," including the number and length of the articles compiled.

  Government Speeches or Writings and
  Former Employees

   You suggest that former employees might "package their speeches and
 writings made while working for the government after they leave office and
 turn a profit on them." You recommend that OGE amend its regulations to
 address what you see as an abuse of public office by former Government
 employees.  Without commenting on the merits of your recommendation, it
is
 our opinion that OGE lacks the authority to regulate the expressive
 activities of former employees in the manner you suggest.

   As reflected in our enabling statute at 5 U.S.C.  app., OGE has
 significant responsibilities in relation to the promulgation of
 regulations pertaining to conflicts of interest and ethics in the
 executive branch.  OGE's authority concerning the conduct of former
 employees is, however, more limited.  As directed by 5 U.S.C.  app., §
 402(b)(1), for example, OGE has established procedures for the filing and
 review of public financial disclosure reports by employees, including
 former employees, as required by title I of the Ethics in Government Act
 of 1978, as amended.  In addition, by agreement with the Department of
 Justice, OGE provides guidance concerning the interpretation of 18 U.S.C.
 § 207, the primary post-employment statute applicable to former officers
 and employees of the executive branch.  In other respects, however, our
 authority is generally focused on the conduct of current executive branch
 employees.  We do not construe the language in section 503 of 5 U.S.C.
 app.  as granting any authority to this Office to promulgate implementing



 regulations extending to the conduct of former executive branch employees
 since, by its own terms, the honoraria statute applies only to any
 "Member, officer, or employee."

                                      Sincerely,

                                      Stephen D. Potts
                                      Director

------------------
 Endnotes:

 (1) 115 S.  Ct.  1003 (1995).

 (2) We recognize that the Court of Appeals for the District of Columbia
 Circuit very recently invalidated 5 C.F.R.  § 807(a)(2)(i)(E) insofar as
 it prohibits the acceptance of travel expenses for speech about an
 employee's Government work.  Sanjour v.  Environmental Protection
Agency,
 No.  92-5123 (D.C.  Cir.  May 30, 1995).  Pending the Government's
 decision whether to file a petition for a writ of certiorari, however, it
 is the position of this Office that the Sanjour decision applies only to
 the two employees who brought the case.  In any event, the court
 explicitly reserved judgment on the constitutionality of the rule as
 applied to "senior executive employees," a class which would presumably
 encompass the Assistant Secretary in Example 4.

 (3) Until its repeal by the Ethics Reform Act of 1989, section 210 of the
 Ethics in Government Act of 1978, as amended, provided that certain
 high-level employees could "not have in any calendar year outside earned
 income attributable to such calendar year which is in excess of 15 percent
 of their salary."

 (4) Office of Government Ethics Informal Advisory Letter 82 x 18.  See
 also OGE Informal Advisory Memorandum 83 x 4.

 (5) See, e.g., OGE Informal Advisory Letter 89 x 17.

 (6) 56 Fed.  Reg.  1721, 1722 (Jan.  17, 1991)

 (7) To Serve With Honor: Report of the President's Commission on Federal
 Ethics Law Reform (1989), at p.  33.

 (8) Id.  at 37.



 (9) Id.  at 37.

 (10) We remain satisfied that the inclusion of royalties in the definition
 of "compensation" for purposes of 5 C.F.R.  § 2635.807 is justified and in
 accordance with the standards discussed in NTEU.  In order to address the
 threat to the integrity of the Government occasioned by employees using
 their public office for private gain, the section prohibits royalties
 where there is a nexus between the writer's official duties and either the
 subject matter of the writer's expression or the identity of the payor.
 (The section also bars acceptance of royalties for writings "undertaken as
 part of the employee's official duties." Acceptance in those circumstances
 would violate 18 U.S.C.  § 209, a criminal statute that prohibits the
 supplementation of an employee's salary "as compensation for his services
 as an officer or employee....")

 (11) 5 C.F.R.  § 2636.202(a) indicates that an employee is prohibited by
 criminal statute and by regulation from accepting compensation for
 speeches or writings produced in his official capacity or as part of his
 official duties.

 (12) In addition, section 201(c) of E.O.  12674 assigns OGE the
 responsibility of promulgating, with the concurrence of the Attorney
 General, regulatory guidance concerning the interpretation of 18 U.S.C.  §
 207.


