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Letter to a Private Attorney dated June 2, 1981

     This is in response to your letter of May 5, 1981 concerning
an associate [with a company ("the Company")] who has accepted an
appointment [with the Federal Government].  You inquire whether
it is permissible under 18 U.S.C. § 209 for [the individual] who
will completely sever her relationship with [the Company], to
accept from it the benefit of the home selling program it accords
its transferring employees pursuant to its October 1, 1980 contract
with [a real estate management company].

     Since [the individual] is leaving [the Company] instead of
transferring from [one regional] office to another office, she is
not among those usually granted access to [the real estate
company's] home buying services.  Consequently, these services, as
they apply to her, would not fall within the exemptions of 18 U.S.C.
§ 209(b) regarding employee benefit plans.  It is therefore necessary
to consider whether [the Company's] discretionary tender of these
services, if accepted by [the individual], would constitute a
contribution to or supplementation of her salary as a [Federal]
employee, contrary to section 209(a).

     We understand that the [real estate company's] services are
designed to provide the fair market value to [the Company's] personnel
for their homes and in a significant sense, therefore, do not provide
the employee-sellers a financial benefit.2 However, there can
be little doubt that there is a benefit based on time, convenience,
certainty of sale and perhaps other factors that have a modicum of
financial value.  Since conferring the benefit is elective on
the part of [the Company] the issue here turns upon its intent and
that of [the individual] under all of the circumstances of this case.

     We understand that [the Company] and [the individual] look upon
the proposed benefit as a form of recognition and favor for her
excellent past work with [the Company].  We understand also that
[the Company] is motivated by the wish to predispose at this time [the
individual] to return to its employ upon the completion of her two-year
fellowship with the [the Federal Government].3 Neither of these
motivations suggests a preferment for [the individual] to compensate
her for the role she will play in the Government.  In short, we are
of the opinion that [the Company] may, consistently with 18 U.S.C.



§ 209(a), provide to her the home buying services of [the real estate
company] under  this  established  written  relocation plan which only
grants to her the fair market value price of her home and that she may
likewise accept these services.

                                                Sincerely,

                                                J. Jackson Walter
                                                Director

------------------------
1 You supplemented the information in your May 5 letter by another
letter dated May 19, 1981 and by telephone conversations in response to
further questions that we has on this matter.

2 We are satisfied that [the individual would only receive the fair
market value of her home from [the real estate company] under the
relocation plan.  We understand that upon the resale of [the individual's]
house by [the real estate company] to another buyer, the amount received
above or below the fair market value paid to [the individual] by [the real
estate company] would be passed on to or absorbed by [the Conpany.]
Consequently, if ther is a "profit" or "loss" in the home selling
transaction, it is ultimately borne by [the Company], not [the real estate
company].  In either case the [indiviual] would still only receive the fair
market value as defined in the relocation plan.

3 We have been informed that [the individual] has no present
arrangement with [the Company] to return there after her two-year
fellowship is completed.  In other words, what she decides to do after
finishing the fellowship is completely open and dependent upon her future
decisions.


