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Letter to a Designated Agency Ethics Official 
dated June 28, 2007 

 
 

 This is in response to your letter of June 18, 2007.  You 
seek guidance of the Office of Government Ethics (OGE) 
concerning "the method for determining whether [your 
Department's] Personal Service Contractors (PSCs) should be 
considered employees subject to the various government ethics 
laws and regulations."  You are concerned that a law authorizing 
PSCs at your Department may prevent you from using the usual 
three-part test that the executive branch follows to determine 
"employee" status for ethics purposes.  As we discuss below, OGE 
cannot provide a definitive opinion concerning the employee 
status of PSCs at your Department or the interpretation of your 
Department's statutory authority for hiring PSCs.  Nevertheless, 
we can point out certain issues for your consideration and 
provide some general observations concerning PSCs. 
 
 Your letter states that [the Department] historically has 
treated its PSCs as "government employees for ethics purposes."  
You also indicate that [the Department] follows the three-part 
test in 5 U.S.C. § 2105(a) to determine whether a PSC is an 
employee for purposes of the ethics laws and regulations.1  You 

                                                 
1 Section 2105(a) provides:  
 

(a) For the purpose of this title, "employee," except 
as otherwise provided by this section or when 
specifically modified, means an officer and an 
individual who is--    
 
(1) appointed in the civil service by one of the 

following acting in an official capacity-- 
(A) the President; 
(B) a Member or Members of Congress, or the 
Congress; 
(C) a member of a uniformed service; 
(D) an individual who is an employee under this 
section; 
(E) the head of a Government controlled 
corporation; or 



have applied this test pursuant to guidance from the Office of 
Legal Counsel (OLC), Department of Justice.  As you observe, OLC 
has indicated that the three-part test must be satisfied before 
an individual can be deemed an employee subject to the conflict 
of interest laws in title 18 and other ethics statutes and 
regulations.  See Memorandum of M. Edward Whalen III, Principal 
Deputy Assistant Attorney General, OLC, for Marilyn L. Glynn, 
General Counsel, OGE, May 8, 2002, at 3-4.2 
 
 However, you now believe that your Department may be 
precluded by statute from relying on the section 2105 test, and 
you query what standard may be used instead.  Specifically, you 
cite your Department's authority for hiring PSCs under a 
provision in [an] Act, as amended, [citation deleted].3  This 

                                                                                                                                                             
(F) an adjutant general designated by the 
Secretary concerned under section 709(c) of 
title 32;  

(2) engaged in the performance of a Federal function 
under authority of law or an Executive act; and 
(3) subject to the supervision of an individual named 
by paragraph (1) of this subsection while engaged in 
the performance of the duties of his position. 

 
2 With respect to the ethical requirements of Executive 
Order 12674 and the OGE Standards of Ethical Conduct for 
Employees of the Executive Branch, 5 C.F.R. part 2635, OLC has 
determined that the terms officer and employee are "identical in 
scope with the terms 'officer' and 'employee' as used in 5 
U.S.C. §§ 2104 and 2105."  17 O.L.C. 150, 153 (1993).  Likewise, 
with respect to the criminal conflict of interest statutes, OLC 
has concluded that, in the absence of a generally applicable 
definition in title 18, it is necessary to look to the three-
part test in the title 5 definitions of officer and employee; 
indeed, OLC has stated that it is "loath to dilute the three-
part test," particularly in view of the rule of lenity.  
Memorandum of M. Edward Whalen III at 3. 
 
3 Absent specific statutory authority, such as [citation 
deleted], agencies are prohibited from awarding personal 
services contracts, under the Federal Acquisition Regulation 
(FAR).  See 48 C.F.R. § 37.104(b).  The rationale for this 
restriction is that "[t]he Government is normally required to 
obtain its employees by direct hire under competitive 
appointment or other procedures required by the civil service 
laws," and "[o]btaining personal services by contract, rather 
than by direct hire, circumvents those laws unless Congress has 
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provision makes appropriations available for "contracting with 
individuals" for certain personal services abroad.4  The statute 
expressly states that "such individuals shall not be regarded as 
employees of the United States Government for the purpose of any 
law administered by the Office of Personnel Management."  
[Citation deleted].  You reason that, "[b]ecause the Office of 
Personnel Management administers title 5" of the United States 
Code, you "should not apply the test in 5 U.S.C. § 2105(a) to 
determine whether PSCs qualify as employees subject to 
government ethics laws." 
 
 We must emphasize at the outset that "OGE is not the 
arbiter of whether an individual is an employee."  OGE Informal 
Advisory Letter 00 x 7.  Although OGE can and frequently does 
provide general guidance on the factors that have been 
identified for resolving such questions, it is ultimately up to 
the agency involved to determine whether a given individual is 
an employee.  This is especially so here, because your question 
involves the interpretation of a provision in the Act that is 
specific to your Department and not within OGE's primary 
competence.  You may wish to consult with OLC for a definitive 
answer to your question; this could be particularly beneficial 
in this instance, as your question pertains to the authority to 
follow OLC's own direction to use the test of 5 U.S.C. § 2105, 
notwithstanding the language in the Act.  
 
 Understanding the limits of our role here, you may find the 
following observations useful, at least for purposes of 
clarifying the issues at hand. 
 

                                                                                                                                                             
specifically authorized acquisition of the services by 
contract."  48 C.F.R. § 37.104(a).  As noted below, a personal 
services contract actually is "characterized by the employee-
employer relationship it creates" between the Government and the 
individual performing the services.  Id. 
 
4 Some statutes, such as 5 U.S.C. § 3109, contemplate that an 
agency may contract either with individuals or with 
organizations to acquire personal services.  The provision [of 
the Act] refers only to "contracting with individuals," 
[citation deleted], and we assume your inquiry pertains only to 
individuals hired directly as PSCs rather than through an 
organizational contractor.  None of the discussion below 
pertains to contracts with an organization to provide personal 
services, as such contracts may pose different issues. 
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 It is not clear to us that the language [of the Act] 
necessarily precludes you from looking to the section 2105 test 
in the way envisioned by OLC.  For one thing, we think your 
premise that OPM "administers title 5" is overbroad.  Title 5 
contains many provisions apart from laws administered by OPM, 
including the Administrative Procedure Act, 5 U.S.C. § 551 et 
seq., the Privacy Act, 5 U.S.C. § 552a, and even certain ethics 
laws administered by OGE, such as the gift restriction in 5 
U.S.C. § 7351.  Moreover, the definition of "employee" in 5 
U.S.C. § 2105 is not limited in its applicability just to laws 
under OPM jurisdiction but rather applies to title 5 generally.  
5 U.S.C. § 2105(a)("For purposes of this title, 'employee', 
except as otherwise provided by this section or when 
specifically modified, means . . .").  Many provisions in title 
5, besides those administered by OPM, use the term "employee" 
and presumably derive meaning from the general definition in 
section 2105.  E.g., 5 U.S.C. § 301 (housekeeping authority); 
5 U.S.C. § 303 (administration of witness oaths); 5 U.S.C. 
§ 554(a)(2)(Administrative Procedure Act); 5 U.S.C. § 601(7) 
(Regulatory Flexibility Act); 5 U.S.C. § 7351 (gifts to 
superiors). 
 
 We acknowledge, however, that one part of the section 2105 
test requires that the individual be "appointed in the civil 
service."  5 U.S.C. § 2105(a)(1)(emphasis added).  Of course, 
OPM is charged with "executing, administering, and enforcing 
. . . the laws governing the civil service." 5 U.S.C. 
§ 1103(a)(5)(A)(emphasis added).  One might argue, therefore, 
that OPM administers at least that part of section 2105(a) 
pertaining to appointments in the civil service.  Still, it is 
not apparent to us that the Act would preclude looking for 
guidance, even in a general way, to the three-part test, 
particularly where the question concerns the applicability of 
title 18 laws and other ethical restrictions that are not 
themselves administered by OPM.  Presumably, the main thrust of 
the provision [of the Act] is to exclude PSCs from the various 
civil service procedures and programs implemented by OPM, such 
as classification, pay, retirement, health insurance, etc.  It 
is not obvious to us that it would be inconsistent with this 
statutory goal if you relied on the definition in section 
2105(a) solely for purposes unrelated to OPM programs.  Again, 
you may wish to consult OLC, and perhaps also OPM, for a 
definitive answer. 
 
 We also want to note that comparable language in another 
provision of the Act has long been construed by [another] Agency 
as authority for hiring "employees" subject to the title 18 
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conflict of interest statutes.  In 1987, [the Agency] forwarded 
OGE an opinion in which [the Agency] determined that PSCs hired 
under [a different provision of the Act] were employees within 
the meaning of 18 U.S.C. § 207.  Similar to the provision cited 
in your letter, [a] section [of the Act] provides that PSCs 
"shall not be regarded as employees for the purpose of any law 
administered by the Office of Personnel Management."  [Citation 
deleted].  [The Agency] reasoned that OPM does not administer 
the criminal conflict of interest laws, and, therefore, the 
exclusion from "employee" status does not extend to 18 U.S.C. 
§ 207.  In a summary, one-paragraph letter, OGE concurred in 
[the Agency's] determination.  Letter from Donald E. Campbell, 
Acting Director, OGE, to Assistant General Counsel, [the 
Agency], November 6, 1987.  While OGE was simply endorsing the 
reasonable determination of [the Agency] with respect to its 
statutory authority and personnel, we are aware of several later 
occasions in which OGE informally discussed similar 
interpretations of the same or comparable statutes with other 
agencies.5 
 
 Finally, as a general matter, there is a considerable 
Executive branch history of treating as least some PSCs as 
employees for various purposes, including ethical requirements.  
The Federal Acquisition Regulation (FAR) states that a "personal 
services contract is characterized by the employer-employee 
relationship it creates between the Government and the 
contractor's personnel."  48 C.F.R. § 37.104(a)(emphasis added).  
Where agencies have procured such services directly from an 
individual (as opposed to an organization)--for example, 
pursuant to 5 U.S.C. § 3109--agencies often have given the PSC a 
personnel appointment.6  Under the former Federal Personnel 
Manual, individuals procured as experts and consultants were to 

                                                 
5 For example, your letter notes discussions and correspondence 
with OGE in 1992 concerning the treatment of PSCs under [a] 
section [of the Act]. 
 
6 A general discussion of this practice and the history of PSCs 
may be found in a document recently published by the Acquisition 
Advisory Panel, which was established under the Services 
Acquisition Reform Act, Pub L. No. 108-136, § 1423, November 24, 
2003).  See Report of the Acquisition Advisory Panel to the 
Office of Federal Procurement Policy and the United States 
Congress, Final Working Draft, December 2006, at 6-5ff., 
http://www.acquisition.gov/comp/aap/documents/Introduction%20and%20Executive%
20Summary.pdf. 
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be given appointments and deemed covered by the conflict of 
interest laws, as long as the contract created "an employer-
employee relationship rather than an independent contractor 
relationship."  OPM, Federal Personnel Manual, ch. 304, at 304-
3, 304-7, January 22, 1982 (revoked 1994).  The FAR continues to 
contemplate similar treatment.  See 48 C.F.R. 
§ 37.104(f)(contracting officer to coordinate with personnel 
office to deal with issues such as conflict of interest).  Such 
practices even have received some judicial notice.  See Quinn v. 
Gulf and Western Corp., 644 F.2d 89, 92-94 (2d Cir. 
1981)(personal service contractor treated as special Government 
employee for purposes of conflict of interest requirements). 
 
 In the end, however, OGE cannot opine authoritatively on 
whether your Department may continue to follow the same 
practice, consistent with the language of the Act and the 
guidance of OLC concerning 5 U.S.C. § 2105.  Your Department 
will have to make its own determinations, although we are 
available to assist you in raising this question with OLC and/or 
OPM if you so choose. 
 
 I hope you have found this helpful.  If you have any 
questions about this matter, please contact our Office. 
 
       Sincerely, 
 
 
       Marilyn L. Glynn 
       General Counsel 
 


