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Letter to a Federal Employee 
dated December 15, 2006 

 
 

This responds to your electronic mail transmission dated 
December 7, 2006, in which you requested an advisory opinion on 
whether you properly may file, in Federal court, an amicus 
curiae brief representing the views of [an] Association.  The 
case in question involves issues of importance to [the 
Association’s] membership.  I understand that you are both an 
[employee] employed by [a Federal agency], and [you hold a 
position in the Association].   

  
In your request for an opinion, you correctly noted that 

18 U.S.C. § 205 generally prohibits a United States Government 
employee from acting as agent or attorney for anyone before a 
Federal agency or court in connection with any covered matter in 
which the United States is a party or has a direct and 
substantial interest.1  Section 205(i), however, provides that 
“[n]othing in this section prevents an employee from acting 
pursuant to (1) chapter 71 of title 5 . . . .”  Chapter 71 of 
title 5 provides that an employee2 may form, join, or assist a 
labor organization,3 including acting as a representative of the 
organization before a Federal agency, the Congress, or other 
appropriate authorities.  5 U.S.C. § 7102.  It does not 
authorize such activity, however, where “the participation or 
activity would result in a conflict or apparent conflict of 
                     
1 A similar statute, 18 U.S.C. § 203, prohibits the receipt of 
compensation for representational services.  Although your 
request did not specify whether the [Association] would pay you 
to prepare the amicus brief, my assumption is that you will not 
be paid and thus section 203 is not at issue. 
 
2 “’Employee’ means an individual employed in an agency” (with 
certain limited exceptions).  5 U.S.C. § 7103(a)(2).  “’Agency’ 
means an Executive agency” (with certain limited exceptions).  
5 U.S.C. § 7103(a)(3).   
 
3 “’Labor organization’ means an organization composed in whole 
or in part of employees, in which employees participate and pay 
dues, and which has as a purpose the dealing with an agency 
concerning grievances and conditions of employment . . . .” 
5 C.F.R. § 7103(a)(4). 
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interest or would otherwise be incompatible with law or with the 
official duties of the employee.”  5 U.S.C. § 7120(e). 

 
I understand that you are employed with [an office within 

your agency].  Thus, it is clear that you are an “employee” 
within the meaning of chapter 71.  The [Association] is an 
organization representing approximately 1,000 [individuals] 
serving [two Federal agencies].  It is an affiliate of a labor 
organization representing more than 75,000 professional, 
technical, and administrative employees.  The [Association], 
which charges dues of [a certain amount] per pay period, exists, 
inter alia, to raise the standards by which its members are 
employed.  Thus, the [Association] appears to be a “labor 
organization” within the meaning of chapter 71 of title 5.    

 
Assuming that your submission of an amicus curiae brief on 

behalf of the [Association] would not create a conflict or 
apparent conflict of interest, and would not otherwise be 
incompatible with your official duties, our opinion is that 
chapter 71 of title 5 provides you with the authority to file 
the brief without violating 18 U.S.C. § 205. 

 
       Sincerely, 
 
       Robert I. Cusick 

        Director 


