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        This is in reply to your letter of September 5, 1990, in
   which you posed several questions regarding application of the
   provisions of Title VI of the Ethics Reform Act of 1989, as
   amended (the "Act"), to the activities of a member of the Board
   of Directors of [your agency].  As required by [your agency's
   organic statute], the Board of Directors of [your agency]
   consists of three members, two of whom are cabinet level
   officials.  Your questions pertain to the third member (the
   "Director"), who is required by the statute to be [engaged in a
   certain commercial pursuit and] experienced in financial matters.
   We understand from a member of your staff that the Director was
   appointed by President Reagan [in] 1988.

        Title VI of the Act amended Title V of the Ethics in
   Government Act of 1978.  Title VI enacted several new
   restrictions on the outside earnings and employment activities of
   Federal officers and employees that will take effect January 1,
   1991, unless the salary provisions contained in section 703 of
   the Act are repealed.  The Office of Government Ethics (OGE) will
   be publishing regulations implementing these new restrictions.
   One restriction will prohibit all officers and employees of the
   Government (other than special Government employees and
   individuals whose compensation is disbursed by the Senate) from
   receiving any honorarium. 5 U.S.C. app. § 501(b).  Another
   restriction will apply only to certain noncareer officers and
   employees of the Government, prohibiting them in any calendar
   year from having outside earned income attributable to such
   calendar year which exceeds 15 percent of the annual rate of
   basic pay for level II of the Executive Schedule.  5 U.S.C. app.
   § 501(a).  Other of the Act's restrictions, set forth in 5 U.S.C.
   app. § 502, will provide that these same noncareer officers and
   employees may not receive compensation for affiliating with or
   being employed by an entity that provides professional services
   involving a fiduciary relationship, for practicing a profession
   which involves a fiduciary relationship, for serving as an
   officer or member of the board of any entity, or for teaching
   without the prior approval of the appropriate authority.  Section
   502 will also prohibit an officer or employee from permitting his



   name to be used by any entity with whom he may not affiliate or
   be employed for compensation.  As amended by Public Law 101-280
   on May 4, 1990, and on November 5, 1990, by the Federal Employee
   Pay Comparability Act of 1990, sections 501(a) and 502 of the Act
   will apply to any noncareer officer or employee of the Government
   in a position for which the basic rate of pay is greater than the
   basic rate of pay for a position classified above GS-15 of the
   General Schedule (excluding special Government employees and
   those individuals whose compensation is disbursed by the
   Secretary of the Senate).1

        As a Presidentially-appointed member of the Board of Directors
   of the [agency], the Director is a noncareer officer or employee
   of the Government.  Further, you indicate that the Director is
   compensated "at a rate of pay for Executive Level III as
   specified by statute, which is in excess of the basic hourly rate
   for GS-16."  Although he would therefore appear to be subject to
   the honoraria ban of section 501(b), the outside earned income
   limitation of section 501(a), and the employment restrictions of
   section 502 described above, you wish to confirm their
   applicability in light of the Director's unique circumstances.

        You first ask whether these restrictions would apply to the
   Director given the statutory requirement that he be [engaged in a
   certain commercial pursuit].  Notwithstanding that a condition
   precedent to the Director's appointment was that he be engaged in
   this particular activity, we can find nothing in the Act that
   would exempt him on this basis from any of the restrictions of
   Title VI.

        You next ask if these restrictions will apply to the Director
   given "his status as a special Government employee."  A "special
   Government employee" is defined in 18 U.S.C. § 202[(a)] as "an
   officer or employee of the executive branch of the United States
   Government, of any independent agency of the United States or of
   the District of Columbia, who is retained, designated, appointed,
   or employed to perform, with or without compensation, for not to
   exceed one hundred and thirty days during any period of three
   hundred and sixty-five consecutive days, temporary duties either
   on a full-time or intermittent basis . . . ."  If in fact the
   Director is a special Government employee, he would not be
   subject to the provisions of sections 501(a), 501(b), or 502
   since Title VI of the Act specifically excludes special
   Government employees, as defined in 18 U.S.C. § 202, from
   coverage.  [5 U.S.C. App. § 505(2).]  As you may wish to confirm



   your conclusion concerning the Director's status, we [refer you
   to] 18 U.S.C. § 202 and Appendix C of Chapter 735, Federal
   Personnel Manual.

        In a closely related question, you ask whether the number of
   days worked by the Director subsequent to the January 1 effective
   date of Title VI of the Act should be included with the days
   worked prior to the effective date of the Act for purposes of
   calculating the 130 days that is relevant for purposes of the
   statutory definition of "special Government employee."  As noted
   in the Federal Personnel Manual, an agency should make its best
   estimate of the number of days to be worked at the time of an
   individual's original appointment and at the expiration of each
   365-day period thereafter.  This estimate would determine an
   employee's status as a special Government employee "[e]ven if it
   becomes apparent, prior to the end of a period of 365 days for
   which an agency has made an estimate on an appointee, that he has
   not been accurately classified . . . ." If, for example, the
   [agency] had estimated on June 14, 1990, that the Director would
   work for 130 days or less through June 13 of 1991, the Director
   would be exempted from the restrictions of sections 501(a),
   501(b), and 502 for the duration of that appointment by virtue of
   his status as a special Government employee.  He would continue
   to be exempt even though at some time during that period he
   exceeded the 130-day maximum.  Thus, an employee's status as a
   special Government employee can predate the effective date of
   Title VI of the Act for purposes of determining that its
   provisions are not applicable.  In answering your question in
   the absence of an estimate, we offer our view that an employee's
   Government service before the January 1 effective date is
   relevant for purposes of determining the applicability of
   sections 501(a), 501(b), and 502.

        Your next question focuses on the effect of the Office of
   Personnel Management's grant of Schedule A status to [agency]
   positions at GS-15 and below.  We are unable to see the nexus
   between the excepted status of the staff of the [agency] and the
   applicability of these various restrictions to the Director.
   Assuming that he is not a special Government employee, the
   Director is subject to these provisions by virtue of being a
   noncareer officer or employee of the Government whose rate of
   basic pay is in excess of the relevant threshold.

        In turning specifically to the outside earned income
   limitation of section 501(b), you note that the Director is a



   partner in a [business entity] for which he receives a share of
   any profits.  Again assuming that the Director is subject to the
   restriction, you question whether income in the form of profits
   from this partnership is "earned" income for purposes of the 15-
   percent limitation if not received in the form of salary. While
   regulations implementing the 15-percent outside earned income
   limitation have not yet been issued, this new limitation is
   similar in many respects to a limitation that, until December 31,
   1990, will continue to apply to full-time Presidential appointees
   subject to Senate confirmation.  Under the regulations implementing
   that current limitation, the definition of "outside earned income"
   excludes income "[f]rom investments with respect to which the
   personal services of the reporting individual are not a material
   factor."  5 C.F.R. § 2634.501(b).  It is expected that the new
   regulation will adopt such an exclusion.  However, since the exact
   nature of the Director's activities as partner in the [business
   entity] are not specified in your letter, we are unable to gauge
   the extent to which the new outside earned income limitation of
   section 501 will impact on the Director.

        Your letter also notes that the Director receives several
   hundred dollars in honoraria on an annual basis.  Effective
   January 1, 1991, the Director will be prohibited by 5 U.S.C.
   § 501(b) from receiving any honoraria while serving as an officer
   or employee of the Government (unless he is a special Government
   employee).  As defined by Title VI of the Act, the term
   "honorarium" means "a payment of money or any thing of value for
   an appearance, speech or article . . . ."  [5 U.S.C. App. §
   505(3).]  Depending upon the OGE regulations that will eventually
   define the scope of these terms and upon the exact nature of his
   activities, the Director may be precluded from continuing to
   accept honoraria even though it does not cause him to exceed the
   15-percent outside earned income limitation that may also apply
   to him. If compensation may be accepted for an activity
   consistent with the regulations implementing the ban of section
   501(b), it is expected that it will have to be counted as outside
   "earned" income within the meaning of the regulations that will
   implement the earned income limitation of section 501(a).
   Regulations implementing the current 15-percent income
   limitation state that the term "outside earned income" means
   wages, salaries, commissions, professional fees and other
   compensation received from personal services actually
   rendered . . . ."  5 C.F.R. § 2634.501(b).  This would
   include honoraria.  See, e.g., OGE informal advisory
   opinion 82 x 9.



        Finally, you ask whether "partnership status or service
   without compensation on academic boards or civic organizations
   falls within the prohibition against outside employment."  With
   one exception, the employment restrictions of section 502
   prohibit the acceptance of compensation for engaging in certain
   activities but do not prohibit the activities themselves.  Thus,
   section 502 could not bar the Director from serving without
   compensation on academic boards or civic organizations.  We lack
   sufficient facts, however, to determine with certainty whether
   the Director's "partnership status" would involve the receipt of
   compensation for "affiliating with or being employed by a firm,
   partnership, association, corporation, or other entity which
   provides professional services involving a fiduciary
   relationship" within the meaning of section 502.  Moreover, the
   meaning of this provision must be clarified through regulation.
   As noted, one provision of section 502 does not focus on the
   receipt of compensation, but rather prohibits an officer or
   employee from permitting his name to be used by any entity with
   whom he may not affiliate or be employed for compensation.  While
   the meaning of this restriction must also be clarified in the
   future by OGE, it seems unlikely that a [specific type of]
   partnership, academic board, or civic organization would provide
   "professional services involving a fiduciary relationship" within
   the meaning of section 502.

        We hope to provide ethics officials with general guidance
   concerning the restrictions of Title VI of the Act in the very
   near future.  We do not anticipate, however, that such guidance
   would provide any additional information that would assist you in
   confirming the Director's status as a special Government
   employee.

                                        Sincerely,

                                        Stephen D. Potts
                                        Director

---------------------
1 The Federal Employees Pay Comparability Act of 1990 was signed by
the President on November 5, 1990.  The outside earned income limitation
of
section 501(a) and the employment restrictions of section 502 will in the
future be triggered by a level of basic pay in excess of that in effect on
the date the President determines, but no earlier than 90 days and no later



than 180 days after enactment.  Until such time, the rate of basic pay for
GS-16 will remain the relevant threshold.


