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Memorandum to a Department Attorney dated September 26, 1983

        We have reviewed the August 8, 1983 letter from [a former
   employee of your Department], which requests an opinion as to
   whether his acceptance of an offer of employment for the position
   of Vice President for [Corporation A], a subsidiary of
   [Corporation B], would be a violation of any rules of conduct for
   former Government employees or would cause embarrassment to [your
   Department].

        First, the Ethics in Government Act does not prohibit a former
   employee from accepting employment with any organization,
   regardless of dealings with that organization while a Government
   employee.  However, for the reasons discussed below, the
   provisions of 18 U.S.C. § 207 will restrict [the former
   employee's] representational activities on behalf of
   [Corporation A] to the Government in general, and in certain
   additional instances, to [your] Department in particular.

        Pursuant to 18 U.S.C. § 207(c), as implemented by 5 C.F.R.
   § 737.11, for one year after leaving Government employment, a
   former Senior Employee may not represent anyone in an attempt to
   influence his former agency on a matter pending before, or of
   substantial interest to, the agency.  [The former employee was]
   designated a Senior Employee for these purposes (48 Federal
   Register 8194, Feb. 25, 1983).  Accordingly, for a period of one
   year from the date of his resignation, he may not represent
   [Corporation A] in any formal or informal appearance before, or
   with the intent to influence, make any written or oral
   communication on behalf of [Corporation A] to, [your Department]
   in connection with any particular Government matter which is
   pending before the Department or in which the Department has a
   direct and substantial interest, whether or not he had any prior
   involvement in the matter.

        Pursuant to 18 U.S.C. § 207(a), as implemented by 5 C.F.R.
   § 737.5, [the former employee] will be prohibited from acting as
   agent or attorney for, or otherwise representing, [Corporation A]
   in any formal or informal appearance before, or with the intent
   to influence, make any oral or written communication on behalf of
   [Corporation A] (1) to the United States Government, (2) in



   connection with any particular matter involving a specific party,
   (3) in which he participated personally and substantially as a
   Government employee.

        From the summary provided by [the former employee], he was
   "personally and substantially" involved in [his own agency's]
   contract with [Corporation A] relating to a certain type of
   network.  [Note:  The agency mentioned above is one part of the
   Department involved in this matter.]  Further, during the period
   of time that [the former employee] served as Director [of a
   program within his agency] and as Executive Secretary of [a
   Department] taskforce, he was "personally and substantially"
   involved in the plans for the development of [another] network by
   the Department.

        The phrase "particular matter" as used in 18 U.S.C. § 207
   typically means a particular contract, a particular case or a
   particular proceeding.  The development of [the Department]
   network in this case clearly meets the "particular matter"
   standard.

        The phrase "particular matter" as used in sections 207(a) and
   (b)(i) is further restricted by the modifying phrase "involving
   a  specific party or parties."  Bayless Manning in his commentary,
   Federal Conflict of Interest Law 204 (1964), described the
   importance of the limiting phrase "involving a specific party
   or parties" as follows:

           Where the language is used, it is clear that the
           statute is concerned with discrete and isolatable
           transactions between identifiable parties -- a close
           standard of specificity is required in two different
           respects under subsection (a); for a matter to be swept
           under the subsection, it must involve a specific party
           both at the time the government employee acted upon it
           in his official capacity and at the subsequent time
           when he undertakes to act as agent or attorney
           following termination of his government service.

   That standard was adopted by this Office in section 737.5 of our
   Post Employment Conflict of Interest Regulations.

        The potential contractor, [Corporation A], was identified as
   a party or one of a number of parties capable of establishing the
   [Department Network] based on the evolution of the existing or



   planned network capabilities [of the agency.]  [The former
   employee] discussed the evaluation process and the need for the
   [Department Network] with a representative of [Corporation A] on
   at least two occasions.

        Accordingly, we conclude that [the former employee] was
   personally and substantially involved in a particular matter
   involving a specific party during the time of his Government
   service and, therefore, would be permanently prohibited from
   representing [Corporation A] before the Department in matters
   involving the establishment of [the subject Department] network.

        I hope this addresses [the former employee's] concern.  Should
   you or he require any follow-up information or advice from the
   Office of Government Ethics, please do not hesitate to contact me.

                                                Sincerely,

                                                David H. Martin
                                                Director


