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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated May 17, 1991

        Your memorandum of April 1, 1991, requested our review of
   background information concerning [an employee's] involvement in
   a project that was recently awarded a grant by [your agency].

        You state in your memorandum that [the employee] is a
   special Government employee under 18 U.S.C. § 202(a) who works
   less than 60 days per year.  You further state that [the
   employee] also serves in a volunteer capacity as the Executive
   Director of [a foundation], a non-profit, tax-exempt educational
   organization.  [Your agency] recently awarded a $250,000 grant to
   the Foundation in support of a project to commemorate [an
   anniversary].

        After reviewing the information you provided, it appears
   that the two conflict of interest statutes of immediate concern
   are 18 U.S.C. §§ 205 and 208.  Briefly, section 205 prohibits a
   Federal employee from representing another person before any
   department, agency or court, including a commission, in
   connection with any covered matter in which the United States
   is a party or has a direct and substantial interest.  For
   purposes of section 205, a "covered matter" includes an applica-
   tion, request for ruling, determination or other particular matter.

        The restrictions of section 205 are limited for special
   Government employees serving no more than 60 days in the
   immediately preceding period of 365 days.  Under these
   circumstances, the restrictions apply only to covered matters
   involving specific parties in which the employee, at any time,
   participated personally and substantially as a special Government
   employee through decision, approval, disapproval, recommendation,
   the rendering of advice, investigation, or otherwise.

        Section 208(a) bars a Federal officer or employee, including
   a special Government employee, from participating personally and
   substantially as a Government employee in a particular matter,
   such as evaluation and approval of a grant application, that
   affects the financial interest of an organization in which he is
   serving as officer, director, trustee, general partner, or



   employee.

        With regard to these two statutes, the critical factor in
   examining [the employee's] case, is whether he participated
   personally and substantially in this project.  Because the term
   "participate personally and substantially" appears in several
   conflict of interest statutes, including sections 205 and 208, we
   have found it useful to look to the definitions of these terms as
   they appear in 5 C.F.R. § 2637.201(d).  To participate
   "personally" means directly and includes the participation of a
   subordinate when actually directed by the Government employee in
   the matter.

        "Substantially" means that the employee's involvement must
   be of significance to the matter or form a basis for a reasonable
   appearance of such significance.  It requires more than official
   responsibility, knowledge, perfunctory involvement, or
   involvement on an administrative or peripheral issue.  A finding
   of "substantial" participation should be based not only on the
   effort devoted to a matter, but on the importance of the effort.
   While a series of peripheral involvements may be insubstantial,
   the single act of approving or participating in a critical step
   may be substantial.

        In your memorandum you state that "[h]e [the employee]
   denied ever having any involvement in the project as a Government
   employee."  However, after reviewing the information you
   provided, it is unclear whether [the employee] participated
   personally and substantially in this project as a Government
   employee.  We noted several instances in your memorandum and the
   supporting documentation that suggest that [the employee] may
   have participated personally and substantially in this project in
   his [official] position.

        First, the minutes from a Finance Committee Meeting, which
   [the employee] attended in his official position and as a member
   of the Committee, state that the Finance Committee "[a]pproved
   the allocation of $250,000 for the [Project], contingent upon the
   project's sponsor being able to raise the remaining funds
   ($1,750,000) from other sources."  Based on these minutes it
   would be difficult to conclude that [the employee] did not
   participate personally and substantially as a member of the
   Finance Committee.

        You state in your memorandum that, although [the employee]



   attended the Finance Committee meeting, he did not speak in favor
   of the grant.  You further state that, because a quorum was not
   present, a vote was not taken and that "[m]atters were approved
   by the Chairman noting that there were no objections."  Although
   he did not speak in favor of the grant, it is not clear whether
   [the employee] participated in discussions about the project at
   this meeting and whether these discussions influenced, either
   intentionally or not, other [officials] at the meeting.

        Second, the mail ballot distributed to the [officials],
   which put the project to a vote, stated that the ". . . staff has
   had considerable consultation with [the employee], and has
   weighed the pluses and minuses of undertaking this
   [project]. . . ."  It is not clear whether [the employee] con-
   sulted with the [agency] staff officially or as the Executive
   Director of the Foundation.

        You state in your memorandum that consultation was primarily
   among [the employee], the Staff Director and the Director of
   Government Affairs and that discussions mainly concerned the
   project schedule, general [project] information, and
   identification of documents that could be obtained for the
   [project].  Furthermore, you state that the staff weighed the
   pluses and minuses in private amongst themselves without any
   influence from [the employee].

        Because you did not state that [the employee's] discussions
   with [agency] staff only concerned factual information about the
   project, it is unclear whether he rendered advice on the project
   at any time as a special Government employee, even if only on one
   occasion.

        Third, you state in your memorandum that [the employee]
   attended a Finance Committee meeting [in his official position].
   During this meeting, the committee voted to accept the minutes of
   the January Finance Committee meeting, at which the grant was
   originally considered.  Did [the employee] participate in this
   vote and what impact did the vote have on the project?

     Fourth, the minutes from an [agency] meeting, which [the
   employee] attended as [an official], indicate that the [agency]
   unanimously adopted revised budgets for several projects.  In
   your memorandum, you state that these project budgets included
   the [project we are discussing].  Did [the employee] participate
   in adopting these revised budgets and what impact did this action



   have on the project?

        Finally, I am concerned with [the employee's] statement that
   ". . . his interaction with the [agency] would be limited to
   getting other [officials] involved in the [project]. . . ."  The
   information provided does not indicate whether he would be acting
   as [an official] or Executive Director.  If he will be acting as
   [an official], what impact will getting the other [officials]
   involved have on the project?

        Beyond the conflict of interest statutes discussed, you must
   also consider the [agency's] standards of conduct regulations.
   The [agency] has formally adopted the model standards of conduct
   at 5 C.F.R. § 735, which are based on Executive Order 11222.  The
   two sections of primary concern are 735.302 and 735.303.

        Section 735.302 prohibits a special Government employee from
   using or giving the appearance of using his Government employment
   for his own or another person's private gain, especially one with
   whom he has family, business, or financial ties.  Section 735.303
   prohibits a special Government employee from using non-public
   information, obtained as a result of his Government employment,
   for his own or another person's private gain.  This prohibition
   applies to actions taken directly by the special Government
   employee or through counsel, recommendation, or suggestion to
   another person, especially one with whom he has family, business,
   or financial ties.

        With regard to these standards of conduct, I am concerned
   about several points made in the information you have supplied.
   As previously discussed, [the employee] indicated to you that he
   plans to get other [officials] involved in the [project].  Unless
   he acts officially, [the employee] cannot use his Government
   employment to encourage the other [officials] to participate in
   the project.  At a minimum, it might appear that [the employee's]
   only connection with the other [officials] is through his
   Government employment and that the Foundation would gain from the
   other [officials'] involvement in the [project].

     Similarly, you should also consider whether the Foundation
   used [the employee's] position as [an official] in its effort to
   solicit funding from private sources.  Finally, I am concerned
   with your statement that the Foundation Director may have
   inserted [the employee's] name in the grant application "with
   the intention of strengthening the project."



     You also state in your memorandum that [the employee]
   provided guidance on the content of the grant application to the
   Director of the Foundation.  Although you state that [the
   employee] did not write any part of the application, I am
   concerned that he may have had information about the [agency's]
   resources that was not publicly available and that may have been
   useful in preparing the application.  (You indicated in the
   memorandum that the Finance Committee discussed the [agency's]
   available resources at [a meeting, which the employee] attended.)

        Because you indicated that [the employee] is considering
   resigning from the [agency] if there are any problems with his
   acting in this dual role, you may want to consider the post-
   Government employment restrictions set forth in 18 U.S.C. § 207.
   The applicable restrictions of section 207 can be found at
   207(a)(1) and 207(a)(2).

        Section 207(a)(1) is a lifetime restriction which commences
   upon an employee's termination from Government service.  Under
   this section a former employee, including a special Government
   employee, may not knowingly make, with the intent to influence,
   any communication to or appearance before an employee of the
   United States on behalf of any other person (except the United
   States) in connection with a particular matter involving a
   specific party or parties, in which he participated personally
   and substantially as an employee and in which the United States
   is a party or has a direct and substantial interest.

        Section 207(a)(2) is similar to the lifetime restriction of
   207(a)(1) except that it is of shorter duration, two years from
   the time the employee terminates his Government service, and the
   particular matter must have been pending under the employee's
   official responsibility within the one-year period prior to
   terminating his Government service.

        From the information you provided, it appears that the grant
   and the project are particular matters involving a specific party
   in which the United States is a party.  For purposes of section
   207(a)(1), if [the employee] resigns from his position as [an
   official], you will, again, need to determine whether he
   participated personally and substantially in the project while he
   was employed by the United States.  For purposes of section
   207(a)(2), you will need to determine whether the project is
   under [the employee's] official responsibility.  Simply because
   he may have recused himself in a matter does not take the matter



   from his official responsibility.

        Please note that these post-employment restrictions prohibit
   communications to and appearance before the Government, but they
   do not prohibit "behind the scenes" assistance.

        This letter identifies several issues that need
   clarification prior to making any determinations concerning
   the conflict of interest statutes or the standards of conduct.
   As the [agency's] Designated Agency Ethics Official, you must
   determine whether [the employee] participated personally and
   substantially, at any time, as a special Government employee, in
   the project.  You must also determine if the project is under his
   official responsibility as [an official].  Finally, you must
   determine whether he used his Government position or information
   obtained as a result of his Government employment for his own or
   the Foundation's private gain. In the meantime, [the employee]
   should recuse himself as [an official] from participating in any
   matters involving this project, and he should consider having
   someone else represent the Foundation's interests before the
   [agency].

        I hope this discussion is useful to you in your efforts to
   clarify the circumstances surrounding this case.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


