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Letter to a DAEO dated July 26, 1983

        This is in response to your July 18, 1983, request for our
   opinion as to whether acceptance by certain [Department]
   employees of [a company's] Public Service Awards would violate
   18 U.S.C. § 209(a) or applicable standards of conduct
   regulations.

        From your letter and enclosed materials we understand that the
   [company's] Public Service Awards were established in 1980 to
   honor Federal workers for their special achievements and
   contributions to the public good.  The awards are in four
   categories: alcoholism; fire prevention and safety; physical
   rehabilitation; and traffic safety and accident prevention.
   Winners each receive a commemorative plaque and $2,500 cash. In
   addition, [the company] provides the cost of transportation to
   and from Washington for each winner and spouse.

        You stated in your letter that most [Department] employees who
   work in the traffic safety and accident prevention area have a
   conflict of interest with [the company], because many
   [Department] actions have a direct and predictable effect on the
   major business of [the company]. Your specific question was
   whether an employee who, because of his or her official duties,
   has such a conflict of interest may accept the $2,500 cash
   award.  It is our view that he or she may not.

        The [Department] standards of conduct provide that an employee
   may not accept anything of monetary value from anyone who "has
   interests which may be substantially affected by the performance
   or non-performance of that employee's official duties." [Citation
   to Department regulations omitted.]  See also 5 C.F.R.
   § 735.202(a)(3).  A cash award of $2,500 is clearly something of
   monetary value, and you have stated that [the company] has
   interests which may be affected by the performance or non-
   performance of the duties of these employees.  None of the
   exceptions in the [Department's] regulations or in the parallel
   OPM provisions mentions an award of the sort involved here.1
   Therefore, a [Department] employee whose duties may substantially
   affect [the company's] interests may not accept [the company's]
   Public Service Award.



        With respect to 18 U.S.C. § 209(a), the Department of Justice
   has consistently held that the statute applies only to payments
   made with the intent to compensate for Government services and
   that the requisite intent may not be inferred from the bestowal
   upon a public official of a  bona fide award for public service
   or other meritorious achievement.2  In view of our conclusion
   that acceptance of [the company's]  Public  Service  Award  is
   barred  by  the standards of conduct, we deem it unnecessary to
   determine whether such an award to a [Department] employee would
   be bona fide under the circumstances.

                                          Sincerely,

                                          David H. Martin
                                          Director

------------------------
1 The exceptions in [citations to Department regulations omitted]
and 5 C.F.R.  § 735.203(e)(3) for meritorious public contribution or
achievement from the prohibitions regarding outside employment and other
activity and apply only to awards given by a charitable, religious,
professional, social, fraternal, nonprofit educational and recreational,
public service, or civic organization.  [The company] does not fall within
any of these categories.

2 Letter from John M.  Harmon, Assistant Attorney General, Office of
Legal Counsel, to Stuart R.  Reichart, Acting General Counsel, Department
of the Air Force (April 7, 1977); and Letter from Paul A.  Sweeney, Acting
Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel, to Gerald Morgan,
Special Counsel to the President (June 26, 1959).


