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        This responds to your inquiry whether the possible appointment
   of a former member of [your Commission] by a United States
   District Judge who is presiding over one of the Commission's law
   enforcement cases in connection with an aspect of that case which
   the former Commissioner participated in while a Government
   officer would be consistent with the restrictions of 18 U.S.C.
   § 207.

        Your inquiry discloses that, while a member of the Commission,
   he participated as a representative of the Commission at meetings
   of [an International Committee]. Since leaving the Commission,
   [the former Commissioner] has been retained from time to time by
   the Commission as a special Government employee to continue his
   participation as a representative of the Commission in the
   activities of the International Committee.  While retained by the
   Commission, [he] agreed not to represent clients before the
   Commission to eliminate any possible appearance of impropriety.

        You state that [the former Commissioner] has been both a
   knowledgeable and influential member of the Committee and that
   his continued presence at Committee meetings is desired by other
   Committee members. However, [he] is currently engaged in the
   private practice of law (operating as a sole practitioner) and
   the limitation that he not practice before the agency while
   employed as a representative of the International Committee is
   restrictive.

        You suggest that a possible solution would be for [the former
   Commissioner] to be appointed by [the] Judge [of the] United
   States District [Court involved] as a special representative of
   the Court or of the Judge.  [The] Judge presides over the
   Commission's action involving the [liquidation of a number of
   related international companies] and has retained jurisdiction of
   the case.  Should [the] Judge appoint [the former Commissioner],
   he would determine all arrangements for [the former Commissioner's]
   expenses and fees, if any.  The Commission would play no role in
   those arrangements. The Commission  has a regular employee
   assigned to this matter who has been and will continue



   to be the Commission's representative at the meetings.

        Based on your factual representations, we believe that
   18 U.S.C. § 207 is not an impediment to a proposed appointment of
   [the former Commissioner] by [the] Judge as a representative of
   the Court or of the Judge.  In pertinent part, section 207
   provides criminal sanctions for:

        (a) Whoever, having been an officer or employee of the
        executive branch of the United States
        Government . . . after his employment has ceased,
        knowingly acts as agent, or attorney for, or otherwise
        represents, any other person (except the United States)
        . . . to (1) any department, agency, court,
        court-martial, or any civil military, or naval
        commission of the United States . . . (2) in connection
        with any judicial or other proceeding...in which the
        United States . . . is a party or has a direct and
        substantial interest, and (3) in which he participated
        personally and substantially as an officer or employee
        . . . while so employed . . . . (Emphasis added.)

        This provision is aimed at the former executive branch
   employee who participates in a particular matter while employed
   by the Government and then switches sides by representing a
   private person or entity on the same matter (see particularly 5
   C.F.R. § 737.5).  In the facts as you have related them, any
   representation by [the former Commissioner] would be on behalf of
   the Court or its presiding judge and would come within the
   exception quoted above to 18 U.S.C. § 207(a) which permits
   representational activities on behalf of the United States.

        Having disposed of the main issue presented, we should also
   comment upon the impact of [the former Commissioner's] proposed
   employment vis-a-vis his representation of other clients before
   the Commission.  Normally, such representation would be
   proscribed by the provisions of 18 U.S.C. §§ 203 and 205.  Both
   of these sections limit the activities of officers or employees
   of the United States in the executive, legislative or judicial
   branches of the Government.  However, you have represented and we
   accept for the purposes of this opinion, that [the former
   Commissioner's] employment by the Court in the capacity of a
   "special representative" will be based upon a contract which will
   clearly distinguish the degree of operational control exercised
   by the Court from that of an "employer-employee" relationship.



   Therefore, we view the proposed relationship as being that of an
   independent contractor, not subject to the representational
   activities limitations envisioned by these provisions of the
   conflicts of interest laws.

                                          Sincerely,

                                          David R. Scott
                                          Acting Director

---------------------------
(Ed.  Note: The former Commissioner would not violate 18 U.S.C.  § 207(a)
in any negotiations with the Court concerning his appointment as a special
representative of the Court because he would be representing himself.
Further, the definition of special Government employee does not include an
individual who serves in the judicial branch.  Therefore, the former
Commissioner must serve as an independent contractor to avoid the full
restrictions of 18 U.S.C.  §§ 203 and 205.)


