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Letter to a Former Employee dated August 22, 1980

        This is in response to your letter of August 12, 1980,
   wherein you requested our interpretation of section 502 of
   the Ethics in Government Act of 1978, as amended ("the Act")
   (Pub. L. No. 95-521), as it applies to your particular factual
   situation.

        You relate that you were employed by [a] Federal commission
   [(commission)] and by [its predecessor commission] from July 2,
   1974 through May 31, 1979.  You resigned as Acting Director of
   [adivision], (GS-15), effective May 31, 1979.  You were subsequently
   reemployed by [the commission] as a special Government employee,
   effective November 5, 1979.  You state that you worked a total of
   22 days, completed your assignment and terminated  your
   employment on December 26, 1979.

        The issue is whether your service as a special Government
   employee subsequent to July 1, 1979, makes your activities as a
   regular Federal employee up until you resigned (effective May
   31, 1979) subject to the amended post employment conflict of
   interest provisions set forth in the Act.

        Section 502 of the Act provides, in part, as follows:

                    The amendments made by
                    Section 401 shall  not apply
                    to those individuals who left
                    Government service prior to
                    the effective date of such
                    amendments . . . except that
                    any such individual who
                    returns to Government service
                    on or after the effective date
                    of such amendments . . . shall
                    be thereafter covered by such
                    amendments . . . .  (emphasis
                    added).

        We have reviewed the legislative history concerning section
   502 and find nothing which deals precisely with the above issue.



   However, the Committee report on S. 555 does clearly provide that
   "[f]ormer officers or employees who have left government service
   prior to the effective date of this Title (Title V) shall be sub-
   ject to the former provisions of 18 U.S.C. § 207." 1

        In view of the foregoing, it is the opinion of this Office
   that, as applied to your situation, section 502 makes the new
   restrictions of the amended law applicable to any and all matters
   upon which you worked subsequent to your reemployment (i.e., after
   July 1, 1979).  However, as to those particular matters in which
   you were either personally and substantially involved or which
   were pending under your official responsibility during your previous
   period of Government service (i.e., before July 1, 1979) you would be
   subject to the former provision of 18 U.S.C. § 207.

        We believe the foregoing interpretation to be the most
   reasonable and equitable. Such interpretation, we believe,
   comports with the spirit and intent of the statute in that it
   provides for enabling executive agencies to utilize, from time
   to time, the services of former Government employees
   without subjecting such individuals to undue restrictions
   on what otherwise would constitute lawful post-employment
   activity.  To hold otherwise would deny the United States
   the ability to utilize the expertise of such individuals,
   a result which clearly is contrary to the intent of Congress as
   expressed throughout the legislative history of the Act.

                                    Sincerely,

                                    J. Jackson Walter
                                    Director

---------------------------
1 S.  Rep.  No.  170, 95th Cong., 1st Sess.  49(1977).


