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Letter to a Private Attorney dated November 25, 1986

        We have received your letters of October 28, 1986, and your
   follow-up letter of November 4, 1986, requesting an opinion as to
   the applicability of the post employment provisions of the Ethics
   in Government Act to the activities of a former Government
   employee who may be hired by your client to provide technical and
   consulting advice.

        You relate that your client is in the process of bidding on a
   General Services Administration (GSA) contract for the
   procurement of transportation auditing services. The proposed
   contract is a negotiable fixed price services contract.  Under
   this contract, the successful offeror will audit payments made by
   various Federal agencies to [companies for a specific kind of
   service provided the agencies].  The proposed contract also
   includes certain auxiliary services involving research,
   preparation and dispatch of notices of overcharge and notices of
   indebtedness, preparation of project responses, development and
   maintenance of specified records, and sorting, storing and
   forwarding of [specific] accounts.

        You advise that various Federal agencies have previously
   contracted separately with the [companies] for [these] services.
   Pursuant to applicable law, the bills for such services are paid
   by each agency and automatically forwarded to GSA for auditing.
   Under the GSA Request for Proposals (RFP's), GSA will be contract-
   ing with at least three private sector entities to audit these bills
   to assure that the Government paid the lowest charges under
   applicable tariffs.

        Your client has approached a former [Government employee]
   regarding a job. [The former employee] would provide [your
   client] with technical and consulting advice and, if [your
   client] is awarded the contract, [the former employee] would
   represent the company before the GSA concerning the auditing
   services contract.

        While in the Government, including the one year period prior
   to the termination of his employment, [the now former employee]
   served in a GS-15 position and was responsible for [programs for



   the worldwide acquisition of these services] for a Department.
   Specifically, he was in charge of obtaining the services of [the
   providing companies], funding and paying of all [departmental]
   bills [for these services], and filing loss and damage claims for
   the [Department].  You state that, as a matter of law, [the now
   former employee] had no discretion with regard to the referral of
   bills to GSA for audit, nor did he have any authority to
   challenge the accuracy of the bills submitted to and paid by his
   agency.  However, he would, from time to time, respond to
   technical inquiries from GSA as to the type of goods shipped,
   loading procedures used, and methods of shipment employed.  In
   this capacity, he would occasionally meet and confer with GSA
   officials and would also speak with them via telephone.

        You now seek a determination by our Office as to whether [the
   former employee] "participated personally and substantially,"
   within the meaning of 18 U.S.C. § 207(a), in the matter which is
   to be the subject of his representation before GSA.  Further, you
   ask whether the matter may be deemed to have been under his
   "official responsibility" within the meaning of 18 U.S.C.
   § 207(b)(i), even if he did not personally and substantially
   participate in the matter.1

        To trigger the proscriptions contained in 18 U.S.C. §§ 207(a)
   or (b)(i), the matter involved must have been a particular matter
   involving a specific party or parties while the employee was with
   the Government.  (Emphasis added).  According to Example 2 under
   5 C.F.R. § 737.5(c)(2), the contract to provide audit services
   became a particular matter when the RFP was being formulated.
   However, it would ordinarily not become one involving a specific
   party until at least one contractor's initial proposal or some
   indication of interest from a contractor was first received.  To
   obtain necessary additional information on this issue, a member
   of my staff spoke with personnel at GSA and the [former
   employee's former Department].  According to GSA, the RFP went
   out in June 1986 and closed on August 7, 1986.  That closing date
   was the deadline for responses from parties interested in
   performing under the contract.  Since all responses had to be
   received by August 7, the contract was a "particular matter
   involving specific parties" as of that date, if not earlier,
   because specific parties were identified to the proposal.

        Since we have determined that the GSA contract was the type of
   matter covered by section 207, the next issue is whether [the
   former employee] participated "personally and substantially" on



   the same contract while a Government employee.  According to your
   letter, [the former employee] was not in any way involved with
   the GSA Request for Proposals described above.  He never had any
   discussions with GSA officials concerning this RFP, either during
   the planning or pre-solicitation stage of GSA's procurement
   process or after GSA had issued the RFP.  This is confirmed by
   the GSA employee in charge of the matter, who indicated that no
   one at the [Department who had employed him] was involved in this
   matter. In the past, GSA has had similar contracts for audits
   services, but GSA indicated that [the former employee] has not
   been involved in the contracting process for any of the earlier
   contracts either. Furthermore, the mere submission of bills [for
   the agency's acquisition of these services] to GSA, under the new
   contract or any earlier one, would not normally be considered
   personal and substantial participation in the particular matter
   (the fixed price contract).  According to 5 C.F.R. § 737.5(d),
   personal and substantial participation requires more than
   involvement on an administrative or peripheral issue.  As a
   result, the lifetime restriction on engaging in representational
   activities on particular matters in which the employee participated
   personally and substantially would not apply to [the former
   employee] with regard to the particular GSA contract in question.

        The remaining inquiry under section 207(b)(i) is whether the
   GSA contract was under [the former employee's] official
   responsibility during his last year in his position [at his
   Department].  Official responsibility is defined in 18 U.S.C.
   § 202 as "the direct administrative or operating authority,
   whether intermediate or final, and either exercisable alone or
   with others, and either personally or through subordinates, to
   approve, disapprove, or otherwise direct Government action." As
   discussed earlier in this letter, the GSA contract was a
   particular matter involving specific parties by August 7, 1986,
   [and] it was pending during [the former employee's] last year
   with the [Department].  However, GSA indicated that this matter
   would not have required input from other agencies, since it was a
   GSA solicitation to which private companies were responding.
   Furthermore, the [Department] confirmed that this was not a
   matter that would have been under the official responsibility of
   any employee in that organization [in which the former employee
   had served].  [The employee's] performance of non-discretionary
   actions with regard to the bills for [used] services and his
   responses to GSA's technical inquiries would not rise to the
   level of official responsibility for the contract.  His
   supervision of a person who carried out those functions for his



   office would also fail to meet that standard.  In neither case
   would [the former employee] have administrative or operating
   authority to direct Government action under the contract.
   Accordingly, the two-year restriction of section 207(b)(i) does
   not apply in this case.

        Based upon the preceding facts and analysis, [the former
   employee] is not restricted under 18 U.S.C. § 207 from
   representing [your client] before the GSA on this particular
   contract for transportation audits services.

                                           Sincerely,

                                           Donald E. Campbell
                                           Deputy Director

---------------------
1 Your submission suggests, and we agree, that the former Government
employeeis not a Senior Employee within the meaning of 5 C.F.R.  § 737.25.
Pursuant to 18 U.S.C.  § 207(d) only employees paid at the Executive Level,
or those paid at a rate equal to or greater than GS-17 or the General
Schedule prescribed by section 5332 o title 5, United States Code, and
designated by the Director, OGE, are subject to the one year "cooling off"
period prescribed by 18 U.S.C.  §§ 207(b)(ii) or (c).


