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Letter to an Agency General Counsel dated September 12, 1989

        Your letter of August 16, 1989, requested a formal opinion as
   to whether a former Senior Employee could serve as a member of an
   advisory committee of the [agency] or participate in its
   activities, without violating the one-year "cooling off" period
   on representational appearances before or communications with his
   former agency, which is imposed by 18 U.S.C. § 207(c).  We assume
   that the additional "switching sides" prohibitions of 18 U.S.C.
   §§ 207(a) and 207(b) are not applicable or that the former
   employee is aware of those prohibitions.  Having reviewed the
   issues presented in your letter, we have determined that the
   request is appropriate for resolution by an informal rather than
   a formal opinion.

        According to the facts which you have presented, the [advisory
   committee in question] (hereinafter, "Committee") was chartered
   by [the agency] in 1987, pursuant to the Federal Advisory Committee
   Act (FACA) at 5 U.S.C. App. 2, to advise it on facts and
   circumstances regarding [a certain developing technology] and to
   recommend policies, standards and regulations that would
   [facilitate the general use of such technology].  This Committee
   is composed of a parent committee appointed by [the agency], with
   members chosen to obtain diverse and representative industry
   viewpoints; three subcommittees, led by appointees of the parent
   committee's chairman, with general membership open to all
   interested persons; and a steering committee made up of the
   subcommittee chairmen and vice-chairmen.

        You further indicate that all salaries and expenditures of the
   Committee are paid by private industry, not [the agency].  While
   no [agency] employees are Committee members, all meetings of the
   parent, the steering committee, and the subcommittees are
   attended by an [agency] employee who is designated pursuant to
   the FACA.  Substantive output of the subcommittees is accomplished
   by working parties, made up of any interested persons, which are
   not considered part of the Committee.  No [agency] employee is
   designated to attend meetings of the working parties, although
   interested [agency] staff members occasionally do attend for
   informational purposes.



        We understand that a former "Senior Employee" of [the agency],
   as that term is used in 18 U.S.C. § 207(c), is an authority on
   [this particular technology] and could bring to the Committee
   important expertise.  However, you are concerned that his
   membership on the Committee, or even participation in its
   activities or those of its subcommittee working parties, might
   violate 18 U.S.C § 207(c).  Section 207(c) bars a former Senior
   Employee for a period of one year from representing anyone other
   than the United States in an appearance before his former agency
   or its employees, or from making, with the intent to influence,
   any communication to them, in connection with any particular
   matter pending before that agency or in which it has a direct and
   substantial interest.  Regulations at 5 C.F.R. § 737.11 implement
   this statute.

        Your analysis suggests that this former Senior Employee should
   be permitted to make representations before the Committee, which
   you believe is, in effect, a separate entity from [the agency],
   similar to a private contractor.  You cite OGE informal advisory
   letter 81 x 5 of February 17, 1981, as authority to conclude that
   the presence of [the agency] official as a designated attendee at
   Committee meetings does not transform the former Senior Employee's
   participation into a representational appearance before an agency
   employee, unless there is a direct communication between the two
   on a particular matter.  You opine that the designated [agency]
   employee's presence is no different than if he heard the former
   Senior Employee's remarks on C-Span or read them in a book or
   magazine.

        We do not view representations to or communications with the
   Committee as being analogous to the situation in OGE informal
   advisory letter 81 x 5 to which you allude.  The question posed
   therein was whether a former Senior Employee must screen his
   audience to determine if employees of his former agency were
   incidentally present, prior to appearing before forums organized
   by a third party, such as another agency, the Congress, or a
   public conference.  The Committee, however, is a forum organized
   by [the agency] and for its benefit, not by or for a third party.
   Furthermore [the agency] official who is designated to be present
   at all meetings is not a casual or passive attendee; rather, the
   FACA and implementing regulations at 41 C.F.R. Part 101-6 require
   his presence, and he attends in an official capacity.  According
   to those regulations, this person is referred to as the
   Designated Federal Officer, and an advisory committee is not
   empowered to meet without his call or approval.  Additionally,



   the regulations specify that this designee must approve the
   agenda and be present at all meetings, shall adjourn meetings
   when in the public interest, and may chair meetings when directed
   by the agency.

        As the cited OGE opinion notes, a former employee at third
   party forums need only insure that he avoids discussion or
   debate, designed to influence, with employees of his former
   agency; however, where the agency helps organize the forum, such
   as is the case with advisory committees, with at least one agency
   employee required to be present and functioning as a critical
   element in its structure, a former Senior Employee's
   participation must be viewed as a representational appearance
   before an agency employee, regardless of whether there is a
   direct exchange of communications. Accordingly, a former Senior
   Employee would run afoul of 18 U.S.C. § 207(c) if he were to
   represent private industry (or anyone else other than the United
   States) as a member of the Committee, or to otherwise participate
   as an interested person.1

      You also inquired whether, in the event we found that 18
   U.S.C. § 207(c) does bar participation, sections 207(f) or 207(i)
   might offer exceptions.  The first portion of section 207(f)
   permits lifting the post-employment ban with respect to
   communications made solely for the purpose of furnishing
   scientific or technological information, to permit free exchange
   of information not involving advocacy.  Each agency is
   responsible for implementing that provision, utilizing the
   regulations at 5 C.F.R. § 737.15.  If the former Senior
   Employee's furnishing of scientific and technological information
   can be structured to fit the limiting criteria in that regulation
   and your own procedures, then you may exempt him for that
   purpose.

        Section 207(f) also permits exempting a former employee on a
   more continuous and comprehensive basis, when the agency
   certifies in the Federal Register, after consultation with OGE,
   that the former employee has outstanding scientific or
   technological qualifications, that such qualifications are needed
   by the agency in a matter, and that the national interest would
   be served by the former employee's participation.  Implementing
   regulations are found at 5 C.F.R. § 737.17.  In the event that
   you propose to utilize this broader exemption, you should submit
   a written request to this Office, discussing in greater detail
   the individual's special qualifications, justifying the



   particular need for those qualifications in terms of the criteria
   stated in the regulations, and certifying that this exemption
   would serve the national interest.

        With regard to whether a former Senior Employee might also be
   exempt from the section 207(c) post-employment ban by reason of
   section 207(i), we assume you are referring to that portion which
   states that section 207(c) does not prevent the uncompensated
   making or providing of a statement which is based on the former
   Senior Employee's special knowledge in a particular area.
   Examples are found in the regulations at 5 C.F.R. § 737.11(i).
   This Office has provided additional guidance in its informal
   advisory letter 81 x 9 of February 25, 1981.  The thrust of that
   opinion is that special knowledge in the particular area must be
   demonstrated, not just special interest, and the assistance
   should, therefore, relate to matters more specific than broad
   policy issues.  We do not have enough information from which to
   ascertain whether the former senior employee about whom you are
   inquiring would fit the requirements for a section 207(i)
   exception.

        You also inquired whether, even if we determined that a
   former Senior Employee could not participate with the
   Committee, he might still serve with the working parties of
   the subcommittees.  In our opinion he could, as these working
   groups are distinguishable from the Committee.  They are
   organized less formally, not chartered under the FACA,
   apparently composed exclusively of "all interested persons,"
   and not attended by a designated [agency] employee.  Such
   working parties are more akin to public forums not directly
   organized by the agency.  Any incidental attendance by
   [agency] employees as interested persons does not, in our
   opinion, transform a former Senior Employee's involvement at
   the working party level into a prohibited representational
   appearance before [the agency] or its employees.  The former
   Senior Employee must, of course, avoid any direct communication,
   designed to influence, with [agency] employees who might attend
   as interested parties.

        In reaching the opinions expressed above, we have not
   consulted with the Department of Justice.  Nonetheless, I trust
   that this informal guidance will assist you in determining the
   extent to which your former Senior Employee might participate in
   the work of your Advisory Committee.



                                         Sincerely,

                                         Frank Q. Nebeker
                                         Director

---------------------
1 Of course, if the former senior employee were requested by your
agency, to act an expert on behalf of the United States and not as a
representative of private industry or others, then he would not violate 18
U.S.C.  § 207(c).  See the legislative history in Senate Report No.  170,
95th Cong., 2nd Sess.  153 (1978), and OGE informal advisory letter 81 x 9
of February 25, 1981.  However, we understand from the Committee's
charter
that all members are appointed to serve as representatives of industry.


