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        This is in response to your letter of June 20, 1991, in
   which you posed several questions relating to the application of
   18 U.S.C. § 207 to the post-Government service activities of a
   former employee of [your agency].  Your letter enclosed
   correspondence from [the former employee] in which he briefly
   described certain of his responsibilities at [his current
   employer] that could involve contact with current [agency]
   officials.  In a telephone conversation with a member of my
   staff, you indicated that [the former employee] terminated
   Government service in April 1991.  Consequently, he is subject
   to the provisions of 18 U.S.C. § 207 as amended by the Ethics
   Reform Act of 1989.

        As a former employee of the executive branch who terminated
   service on or after January 1, 1991, [the former employee] is
   subject to the lifetime restriction of 18 U.S.C. § 207(a)(1) and
   the two-year restriction of 18 U.S.C. § 207(a)(2).  Since it does
   not appear that [the former employee] was personally and
   substantially involved in an ongoing trade or treaty negotiation
   during his last year of Government service, our inquiry need not
   focus on the restriction set forth in 18 U.S.C. § 207(b).
   Although [the former employee] was not a "Senior Employee" as
   described in 18 U.S.C. § 207(c)(2) when he terminated Government
   service, he did serve in a senior position until shortly before
   the termination of his Federal employment.  As described in
   regulatory guidance published in the Federal Register on February
   1, 1991 (56 Fed. Reg. 3961), the one-year restriction of section
   207(c) "is measured from the date when the employee ceases to be
   a senior employee, not from the termination of Government service,
   unless the two occur simultaneously."  Consequently, [the former
   employee] is subject to section 207(c) until the one-year
   anniversary date of his termination from senior service.
   [The former employee] did not serve as a "very senior" employee
   within the meaning of 18 U.S.C. § 207(d), but as a former "Senior
   Employee" is subject to the restriction set forth in 18 U.S.C. §
   207(f).  However, since it does not appear that [the former
   employee] intends to represent, aid, or advise a "foreign
   entity," our discussion will focus on sections 207(a)(1), (a)(2),



   and (c).

        Section 207(a) prohibits former employees from communicating
   to or appearing before a current employee of a department,
   agency, or Federal court, with the intent to influence,
   concerning any particular matter involving a specific party or
   parties in which he participated personally and substantially and
   in which the United States is a party or has a direct and
   substantial interest.  This is a permanent restriction.  Section
   207(a)(2) is a two-year restriction that is identical to the
   permanent restriction except that it requires only that an
   individual have had official responsibility for the matter
   (during his last year of Government service), not that he have
   participated personally and substantially in that matter.  Both
   restrictions prohibit representational activities before current
   employees of the Government; they do not prohibit "behind the
   scenes" assistance in connection with the representation of
   another person.

        Sections 207 (a)(1) and (a)(2) are each composed of a number
   of elements.  Each of these elements must be present in order for
   either of the provisions to restrict [the former employee's]
   post-employment activities.  Thus, for example, [the former
   employee's] post-employment communications to and appearances
   before current employees of the United States will not be
   affected by the permanent restriction of 18 U.S.C. § 207(a)(1)
   unless he participated personally and substantially as a
   Government employee in the same particular matter that is the
   subject of his post-employment communication or appearance.
   Similarly, section 207(a)(2) will not restrict his communications
   and appearances unless he had official responsibility for the
   same particular matter that is the subject of his representation
   at some time during his last year of Government service.

        In his letter to you of June 3, 1991, [the former employee]
   indicated that he might take part in a meeting "with regard to
   [specific] issues surrounding [a] project in [a foreign country]
   in which both [his former agency] and [his current employer] are
   involved."  He goes on to note that he "was not involved with
   this project in any fashion while at [the agency]."  Provided
   that [the former employee] was neither personally and substantially
   involved in the project nor had official responsibility for it
   while a Government employee, he is not prohibited by section
   207(a)(1) or (a)(2) from discussing the project with current
   [agency] officials. A similar analysis would apply with respect



   to other projects in which [the agency] is providing insurance
   or financing.

        As noted above, [the former employee] is also subject to
   18 U.S.C. § 207(c) until the expiration of one year from the date
   he terminated his "senior" position.  Section 207(c) prohibits
   communications and appearances, made with the intent to influence,
   that are directed to or before current employees of any department
   or agency in which a former Senior Employee served in any capacity
   during the one-year period prior to the individual's termination
   from senior service.  As explained in the enclosed summary of
   18 U.S.C. § 207 forwarded to you in October 1990, the section
   207(c) representational bar applies "with respect to any matter,
   whether or not involving a specific party, concerning which the
   former Senior Employee is seeking official action by a current
   employee of such department or agency on behalf of any other
   person . . . ."  This bar applies even though the former Senior
   Employee may never have been involved in the matter in any way
   during Government service.

        In [the former employee's] case, this means that his
   contacts with [the agency] officials on behalf of [his current
   employer] will be restricted by 18 U.S.C. § 207(c) until the
   anniversary date of his termination from senior service.  He will
   be prohibited from seeking official action from [agency]
   officials concerning matters with which he had no involvement
   while employed by [the agency], as well as those that arose after
   his departure from the agency.

        Even when all elements of a section 207 violation are
   otherwise present, the statute provides for a number of
   exceptions. Two of those exceptions warrant special attention
   in view of [the former employee's] letter.  First, sections
   207(a)(1), (a)(2), and (c) do not bar communications or
   appearances that are made on behalf of the United States.
   The statutory language of these sections restricts certain
   communications and appearances "on behalf of any other person
   (except the United States . . .). . . ."  Moreover, section
   207(j)(1) states that "[t]he restrictions contained in
   this section shall not apply to acts done in carrying out
   official duties on behalf of the United States . . . ."  [The
   former employee] suggests in his letter of June 3 that since the
   interest of the United States Government, [his current employer],
   and [the agency] in environmental issues is "quite consonant, and
   because the `beneficiary' of our mutual efforts will be U.S.



   investors, it seems logical to assume that my involvement would
   be in the interest of the U.S."  As stated in the enclosed
   summary, however, "[a] former employee does not act on behalf of
   the United States . . . merely because the United States may
   share the same objective as the person whom the former employee
   is representing."  This statement is consistent with our past
   interpretations of this exception for activities undertaken on
   behalf of the United States. See, e.g., OGE Informal Advisory
   Letter 89 x 5.

        A second exception that warrants discussion, in light of
   [the former employer's] letter, is found at section 207(j)(3).
   That exception provides that:

           The restrictions contained in this section shall not
           apply to an appearance or communication on behalf of,
           or advice or aid to, an international organization in
           which the United States participates, if the Secretary
           of State certifies in advance that such activity is in
           the interests of the United States.

  A similar exception for communications and appearances made on
  behalf of an "international organization" was previously
  incorporated into the regulatory guidance that interpreted the
  version of 18 U.S.C. § 207 that was in effect prior to that
  statute's amendment by the Ethics Reform Act of 1989, and which
  still applies to former employees who terminated Government
  service prior to January 1, 1991.  That regulatory provision
  continues to be published at 5 C.F.R. § 2637.210.  It reads in
  relevant part:

           A former employee does not engage in unlawful activity
           when he or she acts on behalf of . . . (2) any public
           international organization if he or she serves by
           nomination or request of the United States or on
           temporary assignment from any agency.

   In OGE Informal Advisory Letter 82 x 8, this Office provided some
   insight into the meaning of the regulatory provision.  OGE
   stressed that former employees who join international
   organizations would be subject to the restrictions of section
   207, except those serving under the conditions set forth in the
   regulatory provision at section 2637.210.  The facts in that case
   involved an employee on a long-term transfer to [an international
   organization] pursuant to 5 U.S.C. §§ 3581-3584.  At the



   conclusion of her service with [the international organization],
   the transferred employee would be entitled to reemployment by her
   agency.  OGE determined that the individual would not be subject
   to section 207 during the term of her transfer to [the
   international organization].

        This Office has not yet issued regulatory guidance
   concerning the new statutory provision, section 207(j)(3).
   Unlike the existing regulatory provision, section 207(j)(3)
   requires an advance certification by the Secretary of State.  To
   date, neither OGE nor the Department of State has been approached
   to consider such a request.  In his letter to you of June 3, [the
   former employee] indicated that he might wish to "explore the
   possibility of a Subsection 207(j)(3) waiver."  In the event [the
   former employee] does decide to seek a certification under that
   section, OGE (and the State Department) would require additional
   information.  Specifically, we would require information about
   the status and function of [the current employer], as we must be
   able to determine whether it is an international organization for
   purposes of the statutory exception.  We would also need
   information about the duties that [the former employee] performs
   for [the current employer] and the matter or the types of matters
   concerning which he would be unable to make a communication or
   appearance absent the Secretary of State's certification.

        We hope that this information will be of assistance to you
   and to [the former employee].

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


