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Letter to an Alternate Designated Agency Ethics 
Official dated November 1, 2005 

This is in response to your request, transmitted to me by 
electronic mail message dated October 17, 2005, for guidance 
concerning the applicability of 5 C.F.R. § 2636.304 to the 
current Chairman of the [your agency].  Specifically, you 
request our view as to whether the Chairman is "precluded by 
5 C.F.R. § 2636.304 from receiving any compensation for his 
service" on the board of a nonprofit organization created by 
Congress and established under the laws of the District of 
Columbia.  In view of your expressed need to advise the Chairman 
"expeditiously on this matter," we will depart from our general 
practice of declining to provide advisory letters in response to 
electronic mail messages.  Also in the interest of time, we will 
assume the facts as set out in your message and will discuss 
them only as necessary to explain the advice set out below. 

The short answer to your question is that section 2636.304 
does not necessarily preclude the acceptance of "any" 
compensation for his [nonprofit organization] board service, but 
that another provision, section 2636.306, does preclude such 
acceptance. 

COVERED NONCAREER EMPLOYEE 

Section 2636.304 is one of several provisions in part 2636 
that apply only to covered noncareer employees.  See 5 C.F.R. 
part 2636, subpart C.  These provisions implement several 
separate prohibitions and administrative provisions found in 
Title V of the Ethics in Government Act (EIGA), as amended.  See 
5 U.S.C. app. §§ 501-505.  In order to determine whether any of 
these prohibitions applies to the Chairman, it is necessary to 
determine whether he is a covered noncareer employee.  OGE has 
defined "covered noncareer employee" in section 2636.303(a). 
For purposes of your inquiry, three aspects of that definition 
are particularly relevant: the exclusion for special Government 

Note: Among other changes to the Standards of Conduct effective August 15, 2024, OGE restructured the “compensation” 
definition in 2635.807(a)(2)(iii). No substantive changes were made, but this restructuring has rendered inaccurate some 
citations in this document relating to the compensation definition. See 89 FR 43686 and LA-24-06.

https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-05-17/pdf/2024-10339.pdf
https://www.oge.gov/Web/oge.nsf/Legal Docs/9A61D9731DA08D9485258B200048C986/$FILE/LA-24-06.pdf?open


 
 

employees; the pay threshold; and the noncareer appointment 
requirement. 
 
1.  SGE Exclusion 
 
 First, the definition excludes special Government employees 
(SGEs), as defined in 18 U.S.C. § 202.  5 C.F.R. § 2636.303(a); 
see 5 U.S.C. app. § 505(2) (excluding SGEs from the class of 
covered employees).  In pertinent part, SGE is defined as an 
officer or employee who is "retained, designated, appointed, or 
employed to perform, . . . for not to exceed one hundred and 
thirty days during any period of three hundred and sixty-five 
consecutive days, temporary duties either on a full-time or 
intermittent basis."  18 U.S.C. § 202(a).  The determination of 
SGE status is to be made prospectively, based on the agency's 
good faith estimate of the number of days of service expected 
during the ensuing 365-day period.  As we explained in OGE 
Advisory Memorandum 00 x 1: "If an agency designates an employee 
as an SGE, based on a good faith estimate, but the employee 
unexpectedly serves more than 130 days during the ensuing 365-
day period, the individual still will be deemed an SGE for the 
remainder of that period.  However, upon the commencement of the 
next 365-day period, the agency should reevaluate whether the 
employee is correctly designated as an SGE, i.e., expected to 
serve no more than 130 days."1

 
 You have concluded that, even though the Chairman had been 
deemed an SGE in the past, "he can no longer be considered an 
SGE." This is because the agency now expects him to work in 
excess of 130 days during the year, in part based on the fact 
that the Chairman exceeded 130 days in the past two one-year 
periods and also on the Chairman's own statement that he expects 
to work more than 130 days per year in the future.  Although we 
believe your determination is quite reasonable, it is not clear 
to us from your message when the Chairman's SGE status will 
terminate.  As noted above, where an advance determination of 
SGE status is made for a given appointment, that determination 
                                                 
1 The Office of Legal Counsel has stated that, "as a general 
matter, employees are presumed to be regular government 
employees unless their appointing Department is comfortable with 
making an estimate that the employee will be needed to serve 
130 days or less."  7 Op. O.L.C. 123, 126 (1983). 
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is effective for the entire 365-day period that ensues, which 
does not necessarily correlate with the calendar year.2  Since we 
do not know when the last annual designation of SGE status was 
made for this individual, we do not know when the relevant 365-
day period expires.  It is clear, however, that whenever such 
period expires, he will cease to be an SGE, and, consequently, 
will no longer benefit from the SGE exclusion from the 
definition of covered noncareer employee. 
 
2.  Pay Threshold 
 
 The definition of covered noncareer employee also includes 
a pay criterion.  For purposes of your inquiry, the relevant 
provision in the definition includes employees who occupy a non-
General Schedule position for which the rate of basic pay is 
"equal to or greater than 120 percent of the minimum rate of 
basic pay payable for GS-15 of the General Schedule.  
Section 2636.303(a); see 5 U.S.C. app. §§ 501(a), 502(a).  
Pursuant to [citation deleted], the members of [your agency’s] 
board are "entitled to receive compensation equal to the daily 
equivalent of the compensation prescribed for level IV of the 
Executive Schedule under section 5315 of Title 5."  The rate of 
basic pay for level IV of the Executive Schedule exceeds 
120 percent of the minimum rate for GS-15, and therefore the 
Chairman's position meets the pay threshold.  See OGE 90 x 22 
(member of board of directors of agency met pay threshold where 
statute prescribed compensation at rate of pay for Executive 
Level III). 
 

                                                 
2 We have long advised that "an agency should make its best 
estimate of the number of days to be worked at the time of an 
individual's original appointment and at the expiration of each 
365-day period thereafter."  OGE Informal Advisory 
Letter 90 x 22.  Your message makes several references to the 
number of days the Chairman served in previous calendar years, 
as well as to the number of days he is expected to serve in the 
current calendar year, 2005, but there is no indication of the 
date of the Chairman's original appointment or of any subsequent 
SGE designations on the anniversary of the original appointment. 
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3.  Noncareer Appointment 
 
 The statutory restrictions apply only to "noncareer" 
employees and officers.  5 U.S.C. app. 501(a), 502(a).  The 
definition of covered noncareer employee, in OGE's implementing 
regulations, specifies the types of appointments that are 
covered as noncareer.  5 C.F.R. § 2636.303(a)(1)-(4); see OGE 
Informal Advisory Letter 04 x 10 ("For purposes of type of 
appointment, the regulations at sections 2636.303(a)(1)-
2636.303(a)(4) specify under which appointment authorities 
employees will be considered covered noncareer employees").  For 
purposes of your inquiry, the definition includes employees 
"[a]ppointed by the President to a position . . . that, by 
statute or as a matter of practice is filled by Presidential 
appointment," with two exceptions not relevant here.  
Section 2636.303(a)(1).  The Chairman of the [agency] is 
required by statute to be appointed by the President, with the 
advice and consent of the Senate.  [Citation deleted.]  
Consequently, the Chairman's position meets the noncareer 
appointment requirement.  See OGE 90 x 22 ("As a Presidentially-
appointed member of the Board of Directors of the [agency], the 
Director is a noncareer officer or employee of the 
Government."). 
 
 Therefore, the Chairman would appear to meet the criteria 
to be considered a covered noncareer employee, as of the date 
when he is no longer covered by the last one-year SGE 
designation.  See OGE 90 x 22 (Presidentially appointed member 
of board of directors of agency, employed at rate of basic pay 
for EL III, would be covered noncareer employee, unless agency 
determined he was expected to work for 130 days or less during 
the ensuing 365-day period and thus excluded as SGE). 
 

RELEVANT RESTRICTIONS 
 
1. Limitation on Outside Earned Income 
 
 Covered noncareer employees are subject to a limitation on 
the amount of outside earned income they may receive 
attributable to a given calendar year.  This statutory 
requirement, found at 5 U.S.C. app. § 501(a), is the restriction 
that is implemented by 5 C.F.R. § 2636.304, the rule to which 
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you refer in your message.  However, you should be aware that 
neither the statute nor the implementing rule imposes an 
absolute ban on any outside earned income; rather, the 
requirement is simply a limitation on the amount that can be 
received in a calendar year.  Specifically, a covered noncareer 
employee may not receive outside earned income in excess of 
15% of the rate of basic pay for Executive Level II, as in 
effect on January 1 of the given year.  In 2005, for example, 
covered noncareer employees may not receive in excess of 
$24,315, which is 15% of the rate of basic pay for EL II this 
year.  For individuals who become covered noncareer employees 
for only a part of the calendar year, the law requires that the 
amount of permissible outside earned income be pro rated 
according to a formula set out in the statute and the 
implementing regulations.  5 U.S.C. app. § 501(a)(2); 5 C.F.R. 
§ 2636.304(b).  If it turns out, for example, that the Chairman 
is properly considered an SGE for some part of 2005, pursuant to 
a prior one-year SGE designation, then the amount of permissible 
outside earned income for the remainder of the year when he is 
no longer an SGE must be prorated accordingly. 
 
 In any event, we cannot say that section 2636.304 prohibits 
"any" compensation from the [nonprofit organization], as you 
inquired, since the rule and the statute permit outside earned 
income up to the applicable 15% ceiling.  A determination would 
have to be made concerning the amount of outside earned income 
the Chairman is permitted for the year, and that limit would 
have to be applied to the amount of income earned during the 
relevant year, not only from the [nonprofit organization] but 
from any other outside source. 
 
 There may be some question concerning whether the 
compensation from the [nonprofit organization] should even be 
counted toward the earned income limit.  The Office of 
Government Ethics has defined "outside earned income and 
compensation," for purposes of all the restrictions applicable 
to covered noncareer employees in subpart C, to exclude "salary, 
benefits and allowances paid by the United States Government."  
5 C.F.R. § 2636.303(b).  The [nonprofit organization] is a 
nonprofit corporation that was created by Congress and receives 
most of its funding from Federal appropriations.  [Citation 
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deleted.]  However, Congress' purpose was to create "a private 
corporation," [citation deleted], subject to District of 
Columbia nonprofit corporation law, [citation deleted], and 
Congress specified that the [nonprofit organization] "will not 
be an agency or establishment of the United States Government," 
[citation deleted.]3  Furthermore, although board members [of the 
nonprofit organization] are appointed by the President (with the 
advice and consent of the Senate), the "Members of the Board 
shall not, by reason of such membership, be deemed officers or 
employees of the United States."  [Citation deleted.]  Under 
these circumstances, we are not inclined to view any 
compensation the Chairman may receive for serving on the board 
[of the nonprofit organization] as "salary, benefits and 
allowances paid by the United States Government" that can be 
excluded from the definition of outside earned income and 
compensation. 
  
 Finally, we want to emphasize that the 15% limitation on 
outside earned income, under 5 U.S.C. app. § 501(a) and 5 C.F.R. 
§ 2636.304, is not to be confused with the absolute ban on 
outside earned income, under section 102 of Executive 
Order 12674, as amended by Executive Order 12731.  The Executive 
order prohibition is applicable only to Presidential appointees 
to a "full-time" noncareer position.  This total ban in the 
Executive Order is applicable to a subset of noncareer employees 
covered by the statutory 15% limitation, but not all employees 
covered by the 15% limitation are subject to the Executive order 
provision.  See 5 C.F.R. § 2636.302 (explaining the relationship 
between the two requirements).  It does not appear that the 
Executive order ban applies to the Chairman: your message 
indicates that he is a "part time or intermittent" employee, 

                                                 
3 As one court has put it: "Congress knows how to create entities 
and confer upon them non-governmental status when it is 
Congress' intention to do so. In establishing Amtrak and the 
Corporation for Public Broadcasting, for example, Congress 
explicitly provided that they were not agencies or 
establishments of the United States Government."  Baker v. 
Runyon, 114 F.3d 668, 671 (7th Cir. 1997), cert. denied, 525 U.S. 
929 (1998).   See also 21 Op. O.L.C. 96 n.6 (1997) . . . . 
 

 6



 
 

rather than a full-time employee.4  Your conclusion that the 
Chairman may not be deemed an SGE for the next relevant 365-day 
period does not preclude you from determining that he is not a 
full-time employee.  Whether or not an employee is full-time 
does not necessarily correspond to whether or not an employee is 
an SGE, as is plainly indicated by the statutory definition of 
SGE, which refers to "temporary duties either on a full-time or 
intermittent basis."  18 U.S.C. § 202(a).  As a general matter, 
it is not surprising to find employees working less than a full-
time schedule who do not qualify as SGEs.  See, e.g., 5 C.F.R. 
part 340 (OPM rules governing part-time, seasonal and 
intermittent employment, including provisions on part-time 
employment for up to 32 hours per week of an equal or varied 
number of hours per day). 
 
2.  Prohibition on Compensation for Board Service 
 
 In addition to any other limits on outside earned income, 
there is flat prohibition on receipt of compensation for service 
as an officer or member of the board of any association, 
corporation, or other entity.  5 U.S.C. app. § 502(a)(4); 
5 C.F.R. § 2636.306.  The OGE implementing regulation states 
that "association, corporation or other entity" is "not limited 
to for-profit entities, but includes nonprofit entities."  
§ 2636.306(b); see 56 Federal Register 1721, 1722 (January 17, 
1991)("The interim rule at § 2636.306 makes it clear that the 
former prohibition applies to compensated service with nonprofit 
as well as for-profit entities").  Since the [nonprofit 
organization] is clearly a nonprofit corporation, subject to 
District of Columbia nonprofit corporation law, the Chairman 
would be prohibited from receiving any compensation for service 

                                                 
4 In addition to the information provided on this subject in your 
message, we note also that OGE's recent review of the ethics 
program at [your agency] reflects your agency's conclusion that 
members of the board work "an hour here and an hour there."  
Letter of Jack Covaleski, Deputy Director, Office of Agency 
Programs, OGE, to DAEO, at 3, 2005.  See generally OPM, Guide to 
Processing Personnel Actions, ch. 35, at 35-6, December 26, 2004 
("Intermittent service or intermittent employment—service when 
employee works on less than a full-time basis with no 
prescheduled tour of duty"). 
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on the board [of the nonprofit organization], as of the date 
when he can no longer be deemed an SGE.5

 
 It is important to remember that, unlike the 15% limitation 
discussed above, the law provides for no permissible amount of 
compensation for board service. However, as the implementing 
regulation emphasizes, "[n]othing in this section prohibits 
uncompensated service with any entity."  § 2636.306(a).  
Therefore, this restriction does not prohibit the [agency] 
Chairman from serving on the board [of the nonprofit 
organization], but only from receiving compensation for doing so 
(provided, again, that he no longer qualifies as an SGE). 
 
3.  Other Restrictions 
 
 In addition to the restrictions discussed above, the 
Chairman should be advised that covered noncareer employees are 
subject to a number of other special restrictions.  Although 
these restrictions may not be immediately relevant to your 
specific inquiry, it is important that any covered noncareer 
employee be aware of all applicable ethical requirements. 
 
 Subpart C of part 2636 explains in detail the other 
restrictions and requirements applicable to covered noncareer 
employees under Title V of the EIGA.  These include several 
restrictions relating to professions involving a fiduciary 
relationship, section 2636.305, and a requirement for advance 
authorization to engage in teaching for compensation, 
section 2636.307.  See 5 U.S.C. app. § 502.  Apart from 
part 2636 and Title V of EIGA, covered noncareer employees are 
subject to broader restrictions than other federal employees on 
receipt of compensation for teaching, speaking and writing 
related to official duties.  See 5 C.F.R. 
§ 2635.807(a)(2)(i)(E)(3), (iii)(D). 
 

                                                 
5 Note that the same definition of outside earned income and 
compensation discussed above, 5 C.F.R. § 2636.303(b), applies to 
this prohibition as well.  It follows from our earlier 
discussion, therefore, that compensation for service on 
the board [of the nonprofit organization] is not excluded from 
the compensation prohibition as salary "paid by the United 
States Government." 
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 Finally, the Chairman should be advised that the absence of 
an SGE designation will subject him to a number of other 
requirements that are generally more strict than those 
applicable to SGEs.  This subject is discussed comprehensively 
in OGE 00 x 1, cited above, and we would refer you to that 
document for guidance.  It is worth noting here, however, that a 
number of these restrictions are found in criminal statutes.  
E.g., 18 U.S.C. § 209(c) (prohibition on outside supplementation 
of Federal salary not applicable to SGEs).  Some of these 
heightened restrictions may have an impact on the Chairman's 
outside activities, including activities on behalf of the 
[nonprofit organization].  E.g., 18 U.S.C. § 205(c)(prohibition 
on representing another before agency or court in particular 
matters in which United States is party or has direct and 
substantial interest, limited with respect to SGEs). 
 
 We hope this information is helpful to you. 
 
       Sincerely, 
 
 
 
       Marilyn L. Glynn 
       General Counsel 
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