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Letter to an Employee dated January 31, 1983

        This is in response to your request of December 13, 1982 for
   an advisory legal opinion regarding the permissibility of the
   payment of certain personal legal fees and expenses you have
   recently incurred by the law firm of which you were a partner
   before assuming your present [Government] employment [in mid
   1981].

        It appears from your letter that (1) in the course of your
   practice at [the law firm] you represented and provided legal
   advice to a corporation which became the subject of a Federal
   grand jury investigation and which can be publicly identified by
   you only as the "John Doe Corporation," as designated in a
   decision of the U.S. Court of Appeals for the Second Circuit
   reported at 675 F.2d 482 (1982); (2) following the issuance of
   the decision, you acceded to a request by the Assistant U.S.
   Attorney in charge of the grand jury investigation that you
   permit him to interview you; (3) the John Doe Corporation
   (hereafter "Corporation") waived its attorney-client privilege in
   relation to that interview, which took place on May 18, 1982, and
   at which you had no personal counsel; (4) you retained a lawyer
   from a firm other than [the one from which you had come] on
   June 11, 1982, to assist you in preparing for an appearance
   before a Congressional Committee which the day before had asked
   you to testify before it in executive session with regard to the
   Corporation and, more specifically, obtained his services to
   advise you concerning the attorney-client privilege, which the
   Corporation declined to waive as to your forthcoming appearance
   before the Committee; (5) your counsel also provided assistance
   to you antecedent to your appearance on June 24, 1982, before the
   grand jury that was investigating the Corporation; and (6) he
   assisted you during an inquiry into the Corporation matter by the
   SEC staff which involved testimony on your part on
   September 10, 1982.

        You pointed out in your letter to this Office that there has
   been "no allegation of wrongdoing or culpability [on your] part"
   and that the Department of Justice has confirmed that you are
   neither a "target" nor a "subject" of its investigation, but are
   a "cooperating witness."



        You state that you have as yet made no payment to your
   counsel for his fees and expenses, that you anticipate the need
   for additional services on his part and that you have incurred
   personal expenses for airline tickets, etc., by reason of the
   Corporation matter.  Finally, you state that [your former law
   firm] "has indicated to [you] that it is prepared in this case to
   follow its longstanding policy of paying expenses incurred by
   partners and employees of the firm which arise out of the
   performance of legal services on behalf of the firm and its
   clients," and you have attached a copy of [the law firm's] letter
   to you dated October 19, 1982, that "has reflected that policy."
   The letter informs you that the policy applies "not only to
   present [law firm] partners and employees, but also to the firm's
   former partners and employees to the extent their expenses relate
   to services performed while they were with the firm."

        In sum, you have requested our opinion "as to whether it
   would be permissible for [the law firm] to pay the fees and expenses of
   [your counsel] and [your] personal expenses."

        Our examination of the pertinent statutes, 18 U.S.C. §§ 203,
   205 and 209, and the standards of conduct laid down by Executive
   Order 11222 of May 8, 1965, has led us to the conclusion that
   [the law firm] is free to make the proposed payments.  Our
   reasons follow.

  18 U.S.C. §§ 203 and 205

        Section 203(a) in general prohibits a Member of Congress and
   an officer or employee of any of the three branches of Government
   from receiving compensation for services rendered by himself or
   another person before a Federal Department or agency (but not a
   court) in a particular matter in which the United States is a
   party or has a direct and substantial interest.  Stated
   differently, the statute bars representational activities carried
   on for pay.

        Insofar as relevant here, section 205 makes it unlawful for
   an officer or employee of any of the three branches of Government
   (but not a Member of Congress) to act as agent or attorney for
   anyone before a Department, agency or court in connection with a
   particular matter in which the United States is a party or has a
   direct and substantial interest.  Section 205 is thus, like
   section 203(a), by its terms concerned with representational
   activities.  As a practical matter such activities of a



   Government employee himself in a non-official capacity need be
   examined only in the light of section 205 since it covers them
   whether they are carried on for compensation or not and whether
   they take place before a court, Department or agency.
   Accordingly, we shall consider only section 205 here.

        In view of the Justice Department's characterization of your
   role in the Corporation matter after leaving [the law firm] as
   that of a "cooperating witness," it is apparent that you are not
   deemed by that Department to have been acting as an agent or
   attorney for either the Corporation or your former firm during
   the times when you answered questions or gave formal testimony.
   We therefore see no basis for invoking section 205 in connection
   with those activities.  It should be noted also that so much of
   your testimony as was given "under oath . . . or . . . required
   to be made under penalty for perjury or contempt" is within the
   waiver granted by the last paragraph of section 205.

        It is perhaps arguable that you were representing yourself
   either directly or with the aid of counsel in the course of some
   or all of your appearances as a witness and that section 205
   might apply in that context.  However, the statute is understood
   not to prevent a Federal employee's representation of himself
   before an agency or a court.  See Capt. Tyler's Motion,
   18 Ct. Cl. 25 (1883), where the Court indicated that precluding
   such pro se representation before a Federal agency would raise a
   constitutional objection.  See also 16 Op. Att'y Gen. 478 (1880);
   14 Op. Att'y Gen. 482 (1876).

  18 U.S.C. § 209

        Section 209(a) of Title 18 makes it an offense for an
   employee of the executive branch or an independent agency to
   receive any salary or supplementation of salary for his services
   as such from any source other than the Government, except a State,
   county or municipality.  The question arises whether the proposed
   coverage by [the law firm] of your obligation to your counsel and
   of your own expenses would be a supplementation of your Federal
   salary for the purposes of section 209(a).

        It has long been recognized that the element of intent is
   significant in a determination whether a payment by a private
   source to a Federal employee that is not engendered by his
   current services to that source is or is not in reality a form of
   salary or supplementation of salary within the meaning of section



   209(a).  See Manning, Federal Conflict of Interest Law, 166-68
   (1964).  From the information you have provided us, we have
   gleaned nothing to indicate an intent on your part or that of
   [the law firm] that would cut across the prohibition of the
   statute.  However, we do not find it necessary to develop this
   point, for it is apparent that section 209(b) is controlling
   here.

        Section 209(b) provides an exemption from subsection (a) by
   permitting a Government employee to "continu[e] to participate in
   a bona fide pension, retirement, group life, health or accident
   insurance, profit-sharing, stock bonus, or other employee welfare
   or benefit plan maintained by a former employer" (emphasis
   added).  Although a member of a partnership (with some
   exceptions) is not an employee of his enterprise, once he leaves
   it for Federal service, the Justice Department and this Office
   deem it to be his "former employer" for purposes of section
   209(b).  From the October 19, 1982 [the law firm] letter to you
   and your own description of the firm's policy of saving harmless
   its current and former partners and employees, we find that this
   policy constitutes an element of its "employee welfare or benefit
   plan" and, accordingly, that the firm's proposed payments to you
   and on your behalf are permissible under the exemption afforded
   by section 209(b).

  Executive Order 11222 of May 8, 1965

        Executive Order 11222 picks up where the conflict of interest
   statutes leave off, proscribing conduct which, although falling
   short of criminality, might result in or create the appearance of
   conduct adverse to the Government.  See section 201(c) of the
   Order.

        Section 201(a) provides, among other things, that a Government
   employee may not accept anything of value from any person,
   corporation or group which (as does [the law firm] derivatively
   through its clients) "has interests which may be substantially
   affected by the performance or nonperformance of his official
   duty."  Section 201(b) authorizes agency heads to issue
   regulations implementing subsection (a) and authorizes the
   agencies to provide for "necessary and appropriate" exceptions by
   reason of certain described relationships, including those of
   family, that do not exist here.  Section 201(c) provides
   overarching guidelines to the agencies by stating that it is the
   intent of section 201 "that employees avoid any action whether or



   not specifically prohibited by subsection (a), which might result
   in, or create the appearance of [among other things]

           (4)  losing complete independence or impartiality of
           action

     . . . .

           (6)  affecting adversely the confidence of the public
           in the integrity of the Government.

        The barriers of sections 201(a) and (c) to your acceptance of
   [the law firm's] proffered payments for your benefit would be set
   aside by your compliance with the recommendations of your
   agency's Ethics Counsel, in her memorandum to you, dated
   November 8, 1982, that you recuse yourself from any matters that
   might otherwise come before you at [your agency] involving [the
   law firm] until a significant period of time has passed after its
   last payment to you or on your behalf in relation to the John Doe
   Corporation matter.1  We recognize that your usefulness to
   [your agency] will be diminished to some extent by such action but
   believe that the inconvenience is necessitated by the Executive
   Order.  We shall be glad to have your agency consult us at such
   time as you may contemplate setting aside your recusal.

  Conclusion

        To repeat, our answer to your inquiry whether it would be
   permissible for [your former law firm] to pay the fees and
   expenses of your counsel and your own personal expenses is in the
   affirmative, subject to your disqualifying yourself for a
   significant period of time from participating in any matter in
   which [the law firm] is involved that would otherwise reach you.

                                      Sincerely,

                                      David R. Scott
                                      Acting Director

------------------
1 [The agency ethics counsel] arrived at this conclusion in the
light of [your agency's] regulations issued pursuant to section 201(b) of



Executive Order 11222.  See[citaion to your agency regulations omitted].
Those regulations essentially mirror the provisions of the Executive Order
described supra and need not be examined here.


