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Letter to an Employee dated November 20, 1990

        This is in response to your letter of August 31, 1990,
   requesting guidance concerning restrictions on your ability to
   continue your free-lance speech writing, particularly in light of
   the honoraria ban contained within the Ethics Reform Act of 1989
   (the Act), Pub. L. No. 101-194, § 601, 103 Stat. 1716, 1760-63
   (1989) [5 U.S.C. App. 7, § 501(b)].  Your letter states that you
   are a part-time Schedule C employee (GS-11) with an [agency].

        Because you indicate that you are familiar with the basic
   rules applicable to your outside speech writing, we will focus
   upon the effect of the honoraria ban.  As a threshold matter, we
   note that the ban on honoraria does not apply to those employees
   designated as "special Government employees" at the time they are
   hired who work less than 130 days in a calendar year for the
   Federal Government.  [5 U.S.C. App. 7, § 505(2); 18 U.S.C. §
   202(a).]  In your letter you state that you are a part-time
   employee, but you did not state whether you are a special
   Government employee.  You can learn whether you are a special
   Government employee by contacting your personnel office.

        If we assume that you are a part-time employee and not a
   special Government employee, then you are subject to the
   restrictions contained in the honoraria ban.  This ban, contained
   in section 601(a) of the Act, [5 U.S.C. App 7, § 501(b)], defines
   the term "honorarium" as "a payment of money or anything of value
   for an appearance, speech or article by a Member, officer or
   employee, excluding any actual and necessary travel expenses
   incurred by such individual (and one relative) to the extent that
   such expenses are paid or reimbursed by any other person, and the
   amount otherwise determined shall be reduced by the amount of any
   such expenses to the extent that such expenses are not paid or
   reimbursed."  Pub. L. No. 101-194, § 601(a), 103 Stat. 1716, 1762
   (1989) [, 5 U.S.C. App. 7, § 505(3)] (emphasis added).  This
   section will become effective on January 1, 1991.  Id. § 603.

        The answer to the question that you raise lies in the
   definitions of the terms "speech" and "article" as used in the
   Act.  Although this Office is currently preparing a general
   guidance memorandum to be followed by regulations that will

Note: The honoraria ban was held unconstitutional by the U.S. Supreme Court in U.S. v. National Treasury 
Employees Union, 513 U.S. 454 (1995). 



   address the scope of these terms, their precise parameters for
   the purposes of the Act have not yet been defined.  The Federal
   Election Commission (FEC), in regulations promulgated under
   2 U.S.C. § 441i (a statute completely separate from the Act that
   limits the amount of honorarium an officer, employee, or elected
   official may receive to $2,000) defines the term "speech" as "an
   address, oration, or other form of oral presentation, regardless
   of whether presented in person, recorded, or broadcast over the
   media."  11 C.F.R. § 110.12(b)(2).  The term "article" is defined
   as "a writing other than a book, which has been or is intended to
   be published."  11 C.F.R. § 110.12(b)(4).

        It seems clear that, absent further facts, your speech writing
   would not be considered an "article" under the FEC regulations.
   Although there may be certain differences in the scope of the
   term "article" in our regulations implementing the honoraria ban,
   our regulations will if anything be less restrictive than the FEC
   regulations on this point.  We can therefore tell you that,
   absent further facts, your speech writing will not fall within
   the definition of the term "article" for the purposes of the
   honoraria ban contained in the Act.1 Nor does it seem
   that it will fall within the scope of the term "speech" as used
   in the Act.  Our regulations, like those of the FEC, will focus
   upon the actual oral presentation, recording, or broadcasting of
   a speech.  In your situation you will not be receiving fees for
   giving a speech, but instead for the writing of the speech given.

        Based upon the above, we are of the opinion that the honoraria
   ban contained in the Ethics Reform Act will not prohibit you from
   receiving income for writing speeches for others.  We do advise
   you to review carefully our regulations implementing the
   honoraria ban when those regulations are published, so as to
   avoid any inadvertent violation of the Act.

        The Designated Agency Ethics Official for [your agency] will
   be receiving the guidance memorandum and notification of our
   regulations as they are issued.  Because she can also help
   determine your employment status (part-time or special Government
   employee) and because she can also assist you in applying the
   standards of conduct to your outside activities, we suggest you
   contact her with any additional questions that you may have.  We
   hope to have the memorandum issued shortly.

                                          Sincerely,



                                          Stephen D. Potts
                                          Director

---------------------
1 Facts that would require further analysis would include (for
example) receiving fees for the publication of the text of one of your
speeches in a periodical or some other publication.  If this situation or
similar situation arises, we would advise you to contact your Designated
Agency Ethics Official for further guidance.


