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Letter to a Private Attorney dated December 12, 1985

   We have received your letter regarding your representation of a senior
 career official of an executive branch agency who is currently engaged in
 a grievance with the agency where he is employed.  You have asked
whether
 there would be any prohibitions on the establishment of a legal defense
 fund by some friends of the employee to assist him in paying legal fees
 and other costs related to the grievance process.  More specifically, you
 inquire as to this Office's views on the applicability of 18 U.S.C.  §
 209, or any other prohibition, to the establishment of a defense fund.

   Your letter states that as you envision the defense fund, it would be
 established by a group of the employee's friends who are not in the employ
 of the Federal Government (either permanently or in any part-time
 position) and who do not do any business with the branch of the agency
 with which the employee is connected.  In addition, all contributions to
 the fund would be blind contributions so that the names of people who
made
 donations would not be disclosed to the employee.  Finally, although the
 fund would pay legal expenses, the entire course of legal representation
 would be dictated solely by the employee.  The fund would simply pay costs
 that are charged to the employee for representation.

   For the reasons discussed below, we are unable to say that 18 U.S.C.  §
 209 would not apply to the situation which your letter outlines.  Further,
 we are unable to conclude that the unidentified Federal employee could
 receive distributions from the fund without contravening any other Federal
 law or regulation.

   18 U.S.C.  § 209 is the central Federal conflict of interest statute to
 be considered in analyzing the establishment of a defense fund.  It
 provides in relevant part:

          (a) Whoever receives any salary, or any
     contribution to or supplementation of salary,
     as compensation for his services as an officer
     or employee of the executive branch of the
     United States Government . . . from any source
     other than the Government of the United
     States, except as may be contributed out of

Note: In light of Crandon v. United States, 494 U.S. 152 (1990), the analysis regarding the application of 
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     any State, county, or municipality; or

          Whoever, whether an individual,
     partnership, association, corporation, or
     other organization pays or makes any
     contribution to, or in any way supplements the
     salary of, any such officer or employee under
     circumstances which would make its receipt a
     violation of this subsection --

     Shall be fined not more than $5,000 or
     imprisoned not more than one year, or both.1

   Thus, section 209 establishes both a "recipient" and a "payor" offense.
 It has four elements.  It prohibits (1) an officer or employee of the
 executive branch or an independent agency of the United States
Government
 from (2) receiving salary or any contribution to or supplementation of
 salary from (3) any source other than the United States (4) as
 compensation for services as an employee of the United States.2

   Because the first three elements are relatively straightforward, the
 question whether a payment is "compensation for services as an employee
of
 the United States" is often the focus of a section 209 inquiry.  The
 answer depends on examination of all the surrounding circumstances,
 keeping in mind the purpose underlying section 209 and its predecessor, 18
 U.S.C.  § 1914.  Broadly stated, the underlying purpose of section 209 is
 "that no Government official or employee should serve two masters to the
 prejudice of his unbiased devotion to the interests of the United
 States."3

     Three basic concerns underlie this rule
     prohibiting two payrolls and two paymasters
     for the same employee on the same job.  First,
     the outside payor has a hold on the employee
     deriving from his ability to cut off one of
     the employee's economic lifelines.  Second,
     the employee may tend to favor his outside
     payor even though no direct pressure is put on
     him to do so.  And third, because of real
     risks, the arrangement has a generally
     unwholesome appearance that breeds suspicion
     and bitterness among fellow employees and
     other observers.4



   Although it may be argued that donor anonymity and lack of direct
 business with the branch of the agency with which the employee is
 connected strengthens significantly the inference that the creation of a
 defense fund is not intended to provide compensation for the performance
 of Government service, these factors must be weighed against the fact that
 the fund benefits only one individual Government employee and is related
 to an activity which arose directly from the performance of Government
 service.  The totality of the circumstances must be examined in each
 individual case.  No one factor is determinative.  There need not be a
 connection between the payor and the employee's agency, for example, to
 make out a violation under section 209, although such a connection may be
 an important consideration in assessing the true purpose of a payment.
 Nor need the employee be in a position to, or actually attempt to,
 influence the Government on behalf of the payor, although again this might
 prove to be an important consideration.  All that the statute actually
 requires is that a Government employee receive outside compensation for
 his or her Government work, not that there be actual or apparent
 influence.  "Although if there is any substantial relationship or pattern
 of dealings between the employee's agency and the payor, the likelihood is
 substantially increased that a court or other deciding authority will find
 a violation."5

   Any Federal employee receiving benefits under a defense fund such as
 that which you envision must comply with applicable regulations regarding
 the receipt of outside compensation and gifts.  The applicability of these
 regulations may differ depending on the identity of the employing agency
 and the nature of the employee's job.  Thus, individual agency regulations
 should be examined on a case-by-case basis.  However, the principles set
 forth in Executive Order 11222 prescribing standards of ethical conduct
 for Government officers and employees would be applicable to your client,
 specifically section 201(a) which provides in part:

     [N]o employee shall . . . accept, directly or
     indirectly, any gift, gratuity, favor,
     entertainment, loan, or any other thing of
     monetary value, from any person, corporation,
     or group which --

     (1)has, or is seeking to obtain, contractual
     or other business or financial relationships
     with his agency;

     (2)conducts operations or activities which
     are regulated by his agency; or



     (3)has interests which may be substantially
     affected by the performance or nonperformance
     of his official duty.

   Section 201(c) of the Executive Order goes on to state that:

     It is the intent of this section that
     employees avoid any action, whether or not
     specifically prohibited by subsection (a),
     which might result in, or create the
     appearance of --

     (1)    using public office for private gain;

     (2)    giving preferential treatment to any
            organization or person;

     (3)    impeding government efficiency or
            economy;

     (4)    losing complete independence or
            impartiality of action;

     (5)    making a government decision outside
            official channels; or

     (6)    affecting adversely the confidence of the
            public in the integrity of the
            Government.

   Since the proscriptions of the order go to both direct and indirect
 activities, no person involved in setting up the fund, soliciting on
 behalf of the fund, or actually contributing to the fund may be a person
 who is disqualified by the provisions of the order.  Further, although a
 policy of anonymity is sound, we believe that the Executive Order as well
 as all agency implementing regulations prohibit your client's receipt of
 any gift from a disqualified donor when anonymity has not been preserved,
 even if the defense fund itself is not responsible for disclosing the
 information.  It would not be the defense fund itself which would be
 regulated by the provisions of the order, but rather your client, whose
 responsibility under the order must be met regardless of the fund's
 conduct.

   Finally, 5 U.S.C.  § 7351 must be considered.  This statute provides
 that an employee may not --



     (1)solicit a contribution from another
     employee for a gift to an official superior;

     (2)make a donation as a gift to an official
     superior; or

     (3)accept a gift from an employee receiving
     less pay than himself.

     An employee who violates this section shall be
     removed from the service.

     The views expressed in this letter have not been concurred in
by any other governmental agency and are based solely on
representations which you have made in your letter of inquiry.

                                    Sincerely,

                                    David H. Martin
                                    Director

---------------------
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