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Letter to a DAEO dated July 12, 1979

        This responds to your letter of June 19, 1979, which enclosed
   the request of [an employee in your agency] for an additional
   extension for the filing of the financial disclosure report
   required by the Ethics in Government Act ("the Act") and posed a
   number of inquiries.

        Although the principal reservation raised by [the employee]
   is that the Act constitutes an overly broad intrusion into "the
   marital relationship and other . . . privacy interests," his
   inquiries do not appear to be related directly to the aspect of
   spousal reporting.  I would note that the Form 278 does not
   require reporting of the amount earned by a spouse, but only the
   source of the spouse's earned income.  With respect to a spouse's
   assets, they are certainly relevant to assessing possible
   conflicts of interest because they cannot be discounted as a
   potential influence on an employee's actions.  The general
   requirement of public disclosure of holdings rests on the
   reasonable premise that the public has a right to determine that
   decisions made by high-ranking Federal employees are not
   influenced by concerns ulterior to the public interest.

        First, do the public access provisions of section 206(b)
   apply both to the financial reporting and to "any and all
   'additional information'" that may be disclosed to the designated
   agency ethics official pursuant to section 206(b)(2)(B)?
   Additional information is that, pursuant to section 206(b)(2)(A),
   which is "required to be submitted" to supplement and explain
   information which is required by law to be reported on Form 278.
   This type of information should be added to such a form and
   disclosed whether or not the financial report is approved or
   disapproved.  Any such additional information which is included
   would also be available to the public.  But other information
   supplied would not generally be revealed by this Office pursuant
   to the Act.  We see the benefit in permitting employees to discuss
   problems without the consequence of automatic disclosure under the
   Act.  If a request were made for such other information under the
   Freedom of Information Act, we would make a determination and seek
   authoritative advice as to whether or not particular information
   must be disclosed.



        Second, do the limitations on use in section 205(c)(2) apply
   to the preparation of a mailing list?  This depends on whether or
   not the mailing list is being used for a prohibited purpose such
   as commercial activity or solicitation of money.  If, on the other
   hand, someone were to use the disclosure to establish a mailing
   list for the dissemination of a policy position statement, it
   would not be prohibited.

        Third, would the limitations on use of reports in section
   205(c)(1) be applicable to persons who obtained a copy of a report
   or information in it from a third party who had obtained it from
   the agency?  We believe that it would be unlawful for a person to
   obtain a report, even on a second-hand basis, for a prohibited
   purpose.  The statute makes it unlawful "to obtain, or use a
   report" for a prohibited purpose.  A more difficult question would
   arise when the information comes to a person in such a way that it
   does not appear to be directly connected with such a report, and
   the person thereafter makes commercial use of it.

        Fourth, is the agency required to notify an individual about
   requests for his report, to provide such individual access to
   "such information as the agency has about the requestor" or to
   maintain records for any period of time identifying a requestor to
   access a particular report?  An agency is not required to notify a
   reporting individual about requests for access.  However, the
   statute as amended by H.R. 2805 (which was signed into law on
   June 13, 1979) provides that a person requesting a report must
   provide certain information and that his application "shall be
   made available to the public throughout the period during which
   the report is made available to the public."  That period is six
   years. A reporting individual does have access to applications for
   his own report, as do other members of the public.

        Finally, [the individual] may have until July 31, 1979,
   within which to file his financial report.

                                Sincerely yours,

                                Bernhardt K. Wruble
                                Director


