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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated October 27, 1988

        We have received your request of September 12, 1988, regard-
   ing [an agency employee] and his status as a Senior Employee in
   his last position with your agency.  [The employee] had served as
   Director of [an office within the agency] which was designated at
   5 C.F.R. § 737.33.  In January of 1988, [the employee] was
   assigned [to a different position], a position which is not
   designated.  You have asked for our determination whether he was
   designated in the latter position because of the position
   shifting rules of 5 C.F.R § 737.25(i).  Because this topic is
   frequently misunderstood, we have taken this opportunity to go
   into further detail in clarifying the position shifting mandates
   and the relevant statutory and regulatory provisions.

        Pursuant to 18 U.S.C. § 207, this Office adopted regulations
   setting forth standards and procedures for designating Senior
   Employee positions pursuant to § 207(d).  See 5 C.F.R. § 737.25.
   Designation as a Senior Employee proscribes conduct beyond that
   applicable to all other former Government employees.  Because of
   the onerous limitations this may place on individuals, only those
   meeting certain statutory and regulatory requirements are
   designated to fall within these post-employment prohibitions.

        There are four ways in which a position is or may be
   designated as a Senior Employee position.  The first designation
   provision is that found at 5 C.F.R. § 737.25(a).  This section
   lists two groups of employees which are automatically designated
   under the statute, effective July 1, 1979.  The second provision,
   § 737.25(b), lists certain groups which have been designated by
   the Director of the Office of Government Ethics (the "Director")
   in conjunction with an agency's determination that the position
   carries with it significant decision-making or supervisory
   responsibility.  These designations were effective February 28,
   1980.  The third process follows the same criteria as those in
   the second category, but in addition requires publication and
   notice so that an individual already in a position will not be
   unfairly bound by greater post-employment prohibitions than those
   applicable to the position when he first assumed it.  See 5
   C.F.R. §§ 737.25(d) and (g).



        The fourth way in which a position may be designated is by
   position shifting.  The regulation regarding position shifting
   states that:

           [i]n any case where a person transfers from a
           designated position to one that is not, the agency head
           shall within one month transmit to the Director a
           report reciting the functions of each position, the
           reason for the transfer, and the identities of the
           prior holder of the position assumed and the successor,
           if any, to the position departed.  If the Director
           designates the newly assumed position pursuant to
           section 207(d)(1)(C) of Title 18 U.S.C., such
           designation shall be effective retroactively to the
           date of transfer notwithstanding paragraph (d) of this
           section.

   5 C.F.R. § 737.25(i).

        The position shifting provision was added to prevent agencies
   from transferring an individual in a designated position to one
   that is not, thus allowing one or two years to elapse, enabling
   the employee to leave public service for a private position
   without the constraints of 18 U.S.C. §§ 207(b)(ii) and (c).  To
   be consistent with the intent behind the post-employment
   restrictions on Senior Employees, the position shifting
   regulations allow the Director to review the transfers of
   individuals in positions of significant decision-making or
   supervisory responsibility to determine whether such designation
   should continue to the newly assumed position.  A position would
   be designated under this position if the employee brought to the
   position some or all of his prior responsibility, thus combining
   aspects of a position which require designation with a new
   position whose duties do not otherwise require designation.
   Without this review, administrative changes and reorganizations
   could prevent the applicability of the Senior Employee
   restrictions to those employees for whom it was intended.

        The position shifting requirements do not confer
   discretionary authority on agencies respecting designation of
   positions.  Rather, they are mandatory steps to be taken by the
   agency within thirty days of transfer of an individual from a
   designated position to one that is not designated.  This process
   ensures fair notice to an employee who otherwise might believe
   that he is not subject to certain post-employment proscriptions



   because of his transfer to a nondesignated position only to
   discover upon leaving the Government that this latter position
   should have been designated.  Because the designation of this
   second position is retroactive to his assumption of the position,
   any passage of time for the one or two years' bars from the first
   position that he may have relied upon in taking a private sector
   position would be erased and very likely have a negative impact
   on his ability to function in his post-government position.

        We have reviewed the position descriptions forwarded to us by
   your office, and concur that the [new] position  to which [the
   employee] was transferred should continue to be exempt from
   designation.  We have found nothing to suggest that he took to
   this position any of the responsibility of his prior position as
   Director of [an office within the agency] as that position had
   been filled by another agency employee.  Thus, for purposes of 18
   U.S.C. §§ 207(b)(ii) and (c), [the employee's] computation of
   time for his "cooling off" period should begin upon his departure
   from his prior designated position.  Your office may counsel him
   accordingly.

                                         Sincerely,

                                         Frank Q. Nebeker
                                         Director


