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Letter to Designated Agency Ethics Official
dated February 26, 1980

        This is in response to your letter of January 3, 1980, wherein you
   requested the advice of this Office concerning theapplicability of
   sections 207(a) and 207(b)(i) to certain formeremployees of [an office
   within your Department] who are contemplating representing a private
   sector entity back before the Government.

        Review of your letter with enclosure reveals the following:

        Three former employees of [your Department] left in October 1979,
   and formed a corporation.  The former employees are considering
   providing assistance to a potential offeror in responding to a
   request for proposals (RFP) for a new grant application processing
   contract, a matter in which two of the former employees participated
   while employed by the [Department].  One assisted in the preparation
   of a draft RFP (he also reviewed a later draft after leaving the Govern-
   ment at the request of the Government), the other neither reviewed the
   draft nor had any substantial involvement in its development, but he was,
   however, the supervisor of the former employee who assisted in the
   drafting of the RFP.  The third individual was not personally involved
   and had no direct responsibility for the RFP but was generally familiar
   with its development.  The RFP had not been issued at the time they left
   Government.

        At the outset, this Office concurs in your advice, providing that
   the former employees could assist and advise the offeror in preparing
   the proposal and in performing the contract if awarded, because such
   activity would not constitute "representation" prohibited by 18 U.S.C.
   § 207.The remaining issue requiring resolution is whether or not the
   two former employees who were involved in the development of the RFP,
   either personally and substantially or through official responsibility,
   are banned by sections 207(a) and (b)(i), respectively, from
   participating in negotiations with Government officials
   regarding the contract growing out of the RFP, and attempting to
   influence the Government action relative thereto.  This issue does
   not affect the third, nonparticipating, former employee.

        Generally, 18 U.S.C. § 207(a) prohibits a former officer or
   employee of the executive branch from acting as agent or attorney



   for anyone other than the United States in connection with any
   particular matter involving a specific party or parties in which
   the United States is a party or has a direct or substantial interest
   and in which he or she participated personally and substantially when
   employed by the Government.  The phrase "particular matter involving a
   specific party or parties" refers to a discrete and isolatable trans-
   action between identifiable parties.  18 U.S.C. § 207(b)(i) prohibits
   a former officer or employee, for two years after leaving his or her
   position, from acting as agent or attorney for anyone other than
   the United States in any "particular matter involving a specific party or
   parties" that was actually pending under such official's "official
   responsibility" within a period of one year prior to the termination of
   such responsibility (emphasis added).

        The phrase "particular matter" as used in 18 U.S.C § 207 is
   restricted in scope to mean a particular contract, a particular case,
   a particular proceeding, or a particular claim.  B. Manning, Federal
   Conflict of Interest Law 55 (1964).  The RFP in this case clearly
   meets the "particular matter" standard.

        The phrase "particular matter" as further restricted by the
   modifying phrase "involving a specific party or parties."  Commenting
   on the importance of the limiting phrase "involving a specific party
   or parties," Manning provided as follows:

                  Where the language is used, it
                  is clear that the statute is
                  concerned with discrete and
                  isolatable transactions
                  between identifiable parties.
                  . . .  A close standard of
                  specificity is required in two
                  different respects under
                  subsection (a); for a matter
                  to be swept under the
                  subsection, it must involve a
                  specific party both at the
                  time the government employee
                  acted upon it in his official
                  capacity and at the subsequent
                  time when he undertakes to act
                  as agent or attorney following
                  termination of his government
                  service. Id. at 204.



   While Manning's comment referred to the language in the pre-amended
   statute, that language was unchanged in the amended statute.

        That standard was adopted by this Office in 5 C.F.R. § 737.5(c)(4)
   of the regulations concerning Post Employment Conflict of Interest
   (45 Fed. Reg. 7410, February 1, 1980). The example to which you refer-
   red in your letter, i.e., Example 2 at 5 C.F.R. § 737.5(c)(2) was
   based, in part, upon the same standard.  And, while your concern that
   such an interpretation potentially involves inherent dangers of a former
   employee influencing the actions of his or her former agency in favor
   of the new employer is valid, the former employee would not be barred
   from representing another on the same particular matter, unless both
   prongs of the standard are met.

        Accordingly, unless the potential offeror was identified as a
   party or one matter in question at the time the two former employees
   worked on the matter, the bar found in 18 U.S.C. §§ 207(a) and (b)(i)
   would not attach.

        I trust these comments will prove of some value to you.

                                          Sincerely,

                                          J. Jackson Walter
                                          Director


