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Letter to an Employee dated March 19, 1984

        This letter is in response to your telephone conversation
   with [a member] of my staff and your letter of February 21, 1984,
   in which you asked for guidance with regard to the application of
   Federal conflict of interest and standards of conduct restrictions
   to your private practice of law as a member of a firm.

        First, there is no strict prohibition against the private
   practice of law by attorneys employed by an executive branch
   agency.  However, certain agencies and Departments, most notably
   the Department of Justice, have placed, through regulation,
   fairly comprehensive limits on such a practice by its attorneys.
   We note that your agency has not.  There are, however, a number
   of provisions within the criminal conflict of interest statutes,
   18 U.S.C. §§ 202-209, which may have an impact on your practice.
   Consequently, we have set them forth below in a general manner.
   Please refer to the cited statute for specific language.

        Basically, 18 U.S.C. § 205 prohibits a Federal employee from
   acting as an agent or attorney for anyone on a particular matter
   before a Federal agency or officer or any court, court martial or
   civil, military or naval commission. The restrictions of
   section 205 have been interpreted in the past by the Office of
   Legal Counsel of the Department of Justice to include the
   District of Columbia government and courts.  The statute does not
   require that the Federal employee be paid for the representation.
   Therefore, with limited exceptions, you may not represent any
   clients before any of the Federal agencies or entities specified
   in the statute or before District of Columbia agencies or
   courts.1 This prohibition includes pro bono work.

        18 U.S.C. § 203 prohibits a Federal employee from receiving
   any compensation paid because of the employee's or any other
   person's services before any department, agency, court-martial,
   officer or any civil, military, or naval commission.2
   Since section 205 already prohibits you from making any
   representation to these same entities, with or without compen-
   sation, the real import of this section is that you may not share
   in any fees generated by your law partners for their representa-
   tions to these entities.  In practical terms, you and the other



   members of your firm must maintain a bookkeeping arrangement which
   segregates funds they receive for such representations from those
   in which you are eligible to share.  They may not make up any
   resulting disparity so that you do not suffer any economic loss.

        18 U.S.C. § 207(g) prohibits a partner of a Federal employee
   from acting as an agent or attorney for anyone other than the
   Government on any official matter in which the employee has
   personally and substantially participated or which is the subject
   of his or her official responsibility.  While this statute would
   not appear to be a problem for your partners given your statement
   that they do not represent clients having any business before
   [your agency], it is relevant to your overall question and we
   mention it for that reason.

        18 U.S.C. § 208 prohibits an employee from taking any
   official action in a matter in which the employee or his or her
   partner has a financial interest.  This would include not only
   any matter in which your partner would be representing a client,
   but also any matter which to your knowledge involves an investment
   interest of his or hers.  While we would assume this is unlikely
   given your Government responsibilities, this means that if, to
   your knowledge, a partner of yours holds stock in a company and
   that company is involved in a matter in which you would otherwise
   be required to take action, you must recuse yourself in the
   matter or seek a waiver under 18 U.S.C. § 208(b).

        18 U.S.C. § 209 prohibits an employee from accepting and a
   private party from paying any supplementation of the Government
   employee's salary.  You should be careful to ensure that your
   agreement with the other members of your firm does not in some
   way provide for a benefit to you simply because of your
   Government service.

        As you are aware, in addition to these criminal statutes, the
   standards of conduct of E.O. 11222 would prohibit you from using
   your Government position and title to secure clients, listing
   your Government telephone, and using your official time,
   Government facilities, equipment or secretarial services to carry
   out your private practice.

        Finally, as an attorney you are subject to court imposed
   standards of professional conduct for those jurisdictions in
   which you are admitted to practice.  We would suggest that you
   and the members of your firm review those to see if they restrict



   you or the firm's activities further.

                                             Sincerely,

                                             David H. Martin
                                             Director

---------------------
1 There are certain limited exceptions outlined in section 205 for
personnel matters and those involving your parents, spouse and children.

2 Again, there are limited exceptins to this restriction and they
are found in the text of 18 U.S.C.  § 205.


