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Letter to a DAEO dated May 20, 1985

        You have asked for our determination under section 201(f)(3)
   of the Ethics in Government Act (the Act) whether certain
   employees mentioned in your letter of April 30, 1985 should be
   required to file SF 278's.

        The first situation you pose involves two [agency] employees,
   one of whom serves as Director of a Division, the other as
   Associate Administrator for Regional Operations. Both employees
   are GM-15's.  You state that the reason these employees are not
   in a higher classification is that the authority of [agency]1 to
   fix the compensation for such scientific and administrative
   personnel at a rate up to GS-18 was terminated by the Civil
   Service Reform Act of 19782 and that these positions can
   be established now only by action of the Office of Personnel
   Management (OPM)3 which has limited them to grades not above
   GS/GM-15.  Their grade, however, according to you, is not
   indicative of the responsibilities of their positions which are,
   you say, "of equal classification" to those held by Senior
   Executive Service (SES) employees.

        The second concerns several Public Health Service (PHS)
   officers who serve as Division Directors or higher at [your
   agency] but whose pay grade as a "member of a uniformed service"
   is below 0-7, the minimal grade requirement for filing SF 278's
   by such personnel.  The PHS officers occupy positions, you state,
   "ordinarily reserved for SES employees."

        The query is whether the employees in both situations occupy
   positions "of equal classification" to those who are required to
   file under section 201(f)(3).  The section, in pertinent part,
   provides for financial disclosure reports from:

              each officer or employee in the executive branch . . .
              whose position is classified at GS-16 or above of the
              General Schedule prescribed by section 5332 of title 5,
              United States Code, or the rate of basic pay for which
              is fixed (other than under the General Schedule) at a
              rate equal to or greater than the minimum rate of basic
              pay fixed for GS-16; each member of a uniformed service



              whose pay grade is at or in excess of 0-7 under section
              201 of title 37, United States Code; and each officer
              or employee in any other position determined by the
              Director of the Office of Government Ethics to be of
              equal classification.  (Emphasis added.)

        Parsing the section, we find that the following employees
   must file SF 278's:

           (1) those whose positions are classified at GS-16 or
               above under the General Schedule;

           (2) those whose positions have a rate of basic pay
               fixed under other pay schedules at a rate equal to
               or greater than the minimum rate of basic pay for
               GS-16;

           (3) members of the uniformed services whose pay grade
               is at or in excess of 0-7; and

           (4) those in any other position determined by the
               Director of OGE to be of equal classification.

        In (2) Congress recognized that there are pay schedules other
   than the General Schedule.  Reference in the legislative history
   was made to the Tennessee Valley Authority, the Foreign Service
   and the Veterans Administration, among others.  S. Rep. No. 170,
   95th Cong., 1st Sess. 109-110 (1977).

        Category (4), which we have underscored supra, was not in S.
   555, the precursor to the Act.  Id. at 188.  It adds another
   group of positions to the filing requirements.  To have
   significance,4 "any other position" in category 4 must
   refer to employees not otherwise covered in the preceding
   categories of the section.  The determination as to its coverage
   is reserved for this Office.

        You have stated to us that the two [agency] GM-15 employees
   and the PHS officers under consideration, although they receive
   pay below the minimum set for civil and military employees in
   section 201(f)(3), have responsibilities which are comparable to
   those at SES levels.  We have heretofore held "that it is clear
   from both the wording of the Statute and legislative history . . .
   that it is the position and not the individual which controls the
   public financial disclosure reporting requirements" and that the



   determining factor is "the level of an executive branch employee's
   responsibility rather than amount of pay."  Informal Opinion
   81 x 3, dated January 23, 1981.

        In view of the foregoing, we make the determination under
   section 201(f)(3) that the employees in question are in positions
   "of equal classification" to those required to file SF 278's and
   as such should file SF 278's with your agency.

                                         Sincerely,

                                         David H. Martin
                                         Director

---------------------
1 Pub.  L.  No.  95-190, section 11(b) (1977) (42 U.S.C section 300
j-10).

2 Pub.  L.  No.  95-454, section 414(a)(2)(A) (1978)

3 Pub.  L.  No.  95-454, section 414(a)(2)(B)(a)(1) (1978) (5 U.S.C.
section 3104(a)(1)).

4 It is principle of statutory construction that effect, if
possible, must be given to every clause and word of a statute.  United
States v.  Menasche, 348 U.S.  528, 538-9 (1955); Mercantile Nat.  Bank v.
Langdeau, 371 U.S.  555, 560 (1963).


