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Letter to Counsel to an Inspector General 
dated June 14, 2006 

 
 

This is in response to your letter dated May 10, 2006.  
You have requested advice about whether it is permissible 
under 5 C.F.R. part 2635 for a supervisor “to order a 
subordinate employee to complete the supervisor’s SF 278.”  
In responding, we note that we are only addressing the 
narrow ethics issue posed by your inquiry, not any 
personnel or other employment-related requirements or 
prohibitions.  In addition, our response is limited to the 
ethics forms required for employment (OGE Form 450 
(formerly SF 450) and SF 278) and does not speak to the 
completion of any other Government forms.   
 
 As you have pointed out in your letter, executive 
branch officials may not misuse official time.  5 C.F.R. 
§ 2635.705(a).  Likewise, such employees may not misuse the 
official time of their subordinates.  5 C.F.R. 
§ 2635.705(b).  The Standards of Ethical Conduct for 
Employees of the Executive Branch contain no prohibition on 
an employee’s using official time to complete government 
forms required by his/her position.  In a 1995 DAEOgram, 
the Office of Government Ethics expressly endorsed the use 
of official time to fill out disclosure statements.  We 
stated that “[w]hile the regulation does not speak to this 
issue . . . because completion of the SF 450 or SF 278 is a 
requirement of their Government position, they should be 
allowed to use reasonable periods of official time, in 
amounts to be determined by their agency.”  DO-95-043, 
December 13, 1995. 

 
While our prior DAEOgram did not address subordinates’ 

time, we find that the regulations also do not prohibit an 
employee from directing a subordinate to complete 
OGE Form 450s and SF 278s if the completion of such forms 
is “required in the performance of official duties or 
authorized in accordance with law or regulation.”  5 C.F.R. 
§ 2635.705(b).  A supervisor may find it more efficient for 
a subordinate to complete certain administrative tasks.  
However, as with an employee completing his or her own 
forms, the amount of official time used by subordinates to 



complete a supervisor’s forms should be reasonable, as 
determined by their agency. 
 

We caution, however, that the employee whose position 
requires the filing of the OGE Form 450/SF 278 is wholly 
responsible for the content of the forms regardless of who 
completes them.  If a superior requires a subordinate to 
complete his or her forms, the superior must ensure that 
the information is correct and complete prior to submission 
of the forms.  This responsibility cannot be delegated to a 
subordinate.  

 
      Sincerely, 
 
 
      
      Marilyn L. Glynn 
      General Counsel 
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