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Letter to the General Counsel of a Federal

Agency dated September 6, 2002


This is in response to your letter of August 14, 2002,

concerning a proposed waiver, pursuant to 18 U.S.C. § 207(j)(5), of

the post-employment restriction at 18 U.S.C. § 207(c). The waiver

would be granted by the [head] of the [agency], to [a former

employee] at [the agency].


[The former employee] has been hired by [a] Corporation. [The

Corporation] would like [the former employee] to serve as Program

Manager under a ten-year safety contract with [the agency]. The

safety contract pertains to [an agency program]. Although [the

former employee] is already employed by [the Corporation], we

understand that he will not assume the position of Program Manager

unless and until he is granted a waiver under section 207(j)(5).


As explained below, the Office of Government Ethics (OGE)

agrees that the [head] of [the agency] may grant a waiver to [the

former employee]. In addition, we provide guidance on the

permissible scope of such a waiver.


JUSTIFICATION FOR WAIVER


Section 207(c) prohibits a former senior employee from

communicating to or appearing before his former agency for one

year, on behalf of another person, with the intent to influence

official action. The bar applies to representational activity

concerning virtually any matter, including matters in which the

former employee had no involvement for the Government. Because

[the former employee] retired in August 2002, his one-year

“cooling-off” period will expire in August 2003. Absent a waiver,

section 207(c) would significantly restrict the nature of [the

former employee’s] interactions with [the agency] concerning the

safety contract for the duration of the cooling-off period. 


A waiver under section 207(j)(5) would permit [the former

employee] to communicate with [agency] officials on behalf of [the

Corporation] for the purpose of 

the matter or matters
technological information concerning
furnishing scientific or


specified in the waiver. Section 207(j)(5) provides that --




The restrictions contained in subsection (a), (c) and (d)

shall not apply . . . if the head of the department or

agency concerned with the particular matter, in

consultation with the Director of the Office of

Government Ethics, makes a certification, published in

the Federal Register, that the former officer or employee

has outstanding qualifications in a scientific,

technological, or other technical discipline, and is

acting with respect to a particular matter which requires

such qualifications, and that the national interest would

be served by the participation of the former officer or

employee.


Such a waiver takes effect “upon the execution of the

certification, provided that it is transmitted to the Federal

Register.”  5 C.F.R. § 2637.207(c).1  Notably, [the agency] is

proposing to waive the application of section 207(c) only. Your

letter specifically indicates that [the agency] is not

contemplating a waiver of 18 U.S.C. § 207(a) because [the former

employee] did not participate personally and substantially or have

official responsibility with respect to the [Corporation] safety

contract.


The information in your letter supports your conclusion that

[the former employee] has outstanding qualifications in scientific,

technological, or other technical disciplines. Among other things

listed in your letter, his qualifications include: serving as

[Government position] for 18 years; serving as Program Manager of

the [Government] Program, [director] of the [Government Program],

and Deputy Program Manager for Operations of [Government Program];

four [Government activities]; service as [Government position]; key

roles in the [Government] investigation, the development of

[scientific systems]. Not only does he “possess the highest levels

of knowledge of the [Government operation] possible,” he also has

been intimately involved in the design and development of the

[Government operation].


1 Although 5 C.F.R. part 2637 relates to 18 U.S.C. § 207 as in

effect prior to its substantial revision by the Ethics Reform Act

of 1989, section 2637.207 continues to provide useful guidance, to

the extent that the relevant statutory language remains the same.

The 1989 amendments did affect the scientific and technological

information provision, as discussed in more detail below, but

nothing in the 1989 amendments affected the guidance in

section 2637.207(c) concerning the effective date of waivers.
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Your letter also explains that [the former employee] would be

acting with respect to a matter that requires such qualifications.

The safety contract involves advising [the agency] about safety,

reliability and quality assurance with respect to the many

technical facets of a highly complex [Government] project.

According to your letter, the [Corporation] safety contract

requires detailed knowledge of [the project’s] development,

operations, hardware and systems, as well as [specific] systems

development and operations. In your view, all of these

qualifications, as well as others set out in more detail in your

letter, are satisfied by [the former employee’s] technical

expertise and experience.


According to your letter, [the agency] requires full access to

[the former employee’s] technical expertise in all the above areas

of [certain] operations in order to ensure the safety of an

unprecedented [specific] program. 


In view of the information you have provided, we concur that

the proposed waiver by the [head] of [the agency] is appropriate.

Although we have not reviewed a draft of the proposed Federal

Register certification, we suggest that the certification include,

at a minimum: the name of the former employee; the Government

position he last held; a brief summary of his outstanding

qualifications in a scientific, technological, or other technical

discipline;  the identity of the employer on whose behalf he would

be utilizing those qualifications; a general description of the

matter or matters concerning which he would be communicating with

his former agency; and the statement that the national interest

would be served by his participation in those matters.


SCOPE OF WAIVER


Based on conversations with your staff, we thought it would be

appropriate to set out some guidance here concerning the scope of

section 207(j)(5) generally. Furthermore, we thought it might be

useful to provide more specific guidance concerning the scope of

the proposed waiver for [the former employee].


As you know, section 207(j)(5) has two separate mechanisms for

permitting communications for the purpose of furnishing scientific

and technological information. First, a former employee may

receive a certification, which is the path your agency is pursuing

with respect to [the former employee]. Some version of this

provision has been included in section 207 ever since the enactment

of the statute in 1962. See S. Rep. 2213, 87th Cong., 2d Sess.,

1962 U.S. Code Cong. & Admin. News 3861 (“in order to make sure

that a scientific agency is not cut off from the benefits which may
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accrue in an important situation from permitting the appearance of

a former employee with outstanding scientific qualifications, the

committee has added a proviso permitting such appearance, despite

the provisions of subsection (a) or (b), upon an agency

certification, published in the Federal Register, that the national

interest would be served thereby”). Second, a former employee may

communicate scientific and technological information “under

procedures acceptable to the department or agency concerned.”

18 U.S.C. § 207(j)(5).2  The latter mechanism was added to the

statute in 1978, out of a concern that the existing certification

mechanism alone was not sufficient because “it is discretionary

with the head of the agency, and the scientist will not know

whether the exemption is to be granted until after completion of

his Government employment.” 124 Cong. Rec. 31983 (September 27,

1978)(statement of Rep. Stratton).


Between 1978 and 1989, the language of the scientific and

technological exemption permitted a broader latitude of

communications under the certification mechanism than under the

agency procedures mechanism. As the statute then read, the phrase

“solely for the purpose of furnishing scientific or technological

information” modified only the agency procedures provision, not the

certification provision.3 Compare 5 C.F.R. § 2637.206 (regulation

implementing agency procedures mechanism limited to “communications

solely for the purpose of furnishing scientific or technological

information”); with section 2637.207 (regulation implementing

certification mechanism contains no such limitation).


2 Although your agency has promulgated such procedures, you

have determined that compliance with those procedures would be

impracticable in [the former employee’s] case.


3 As amended by section 501(a) of the Ethics in Government Act

of 1978, Pub. L. No. 95-521, the scientific and technological

exemption of 18 U.S.C. § 207 reads as follows: “The prohibitions of

subsections (a), (b), and (c) shall not apply with respect to the

making of communications solely for the purpose of furnishing

scientific or technological information under procedures acceptable

to the department or agency concerned, or if the head of the

department or agency concerned with the particular matter, in

consultation with the Director of the Office of Government Ethics,

makes a certification, published in the Federal Register, that the

former officer or employee has outstanding qualifications in a

scientific, technological, or other technical discipline, and is

acting with respect to a particular matter which requires such

qualifications, and that the national interest would be served by

the participation of the former officer or employee.”
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Consequently, employees who received a certification could make

communications and appearances beyond those solely for the purpose

of furnishing scientific and technological information. It is our

understanding that some agencies, pursuant to their certification

authority under this prior version of the statute, permitted former

employees to make communications concerning a wide range of non-

technical subjects -- including the “business” aspects of certain

Government contracts -- once the agency certified that the

individual possessed outstanding technical qualifications for the

particular matter.


The scientific and technological exemption provision was

amended again, however, by the Ethics Reform Act of 1989. See Pub.

L. No. 101-194, § 101(a). The 1989 amendments made clear that both

the agency procedures and the certification mechanisms are equally

limited to “the making of communications solely for the purpose of

furnishing scientific or technological information.” 18 U.S.C.

§ 207(j)(5).4  Therefore, as the law stands now, agencies do not

have authority to grant waivers permitting communications other

than those solely for the purpose of furnishing scientific or

technological information.5


4 Section 207(j)(5) now reads, in its entirety: “The

restrictions contained in subsections (a), (c), and (d) shall not

apply with respect to the making of communications solely for the

purpose of furnishing scientific or technological information, if

such communications are made under procedures acceptable to the

department or agency concerned or if the head of the department or

agency concerned with the particular matter, in consultation with

the Director of the Office of Government Ethics, makes a

certification, published in the Federal Register, that the former

officer or employee has outstanding qualifications in a scientific,

technological, or other technical discipline, and is acting with

respect to a particular matter which requires such qualifications,

and that the national interest would be served by the participation

of the former officer or employee.”


5 Agencies are advised that OGE’s post-employment regulation

at 5 C.F.R. § 2637.207 does not reflect the current language in

18 U.S.C. § 207(j)(5) in this regard; as stated in the “Note” at

the beginning of 5 C.F.R. part 2637, the regulations contained

therein are published to provide guidance concerning the

application of the pre-1989 statute. OGE expects to publish new

regulatory guidance concerning 18 U.S.C. § 207(j)(5) in 5 C.F.R.

part 2641 in the near future.
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That is not to say that section 207(j)(5) limits former

employees exclusively to scientific and technological statements

per se. The statute states that former employees may make

communications “for the purpose of furnishing scientific or

technological information.” Section 207(j)(5)(emphasis added).

OGE believes that a communication is made “for the purpose of”

furnishing scientific or technological information if it includes

incidental non-technical statements that are necessary for

appreciating the significance of the scientific or technological

information.  The exemption would not serve the purpose intended by

Congress if it did not permit the Government to be “fully informed

of the significance of scientific and technological alternatives.”

5 C.F.R. § 2637.206(b). As long as the former employee’s

communication primarily conveys information of a scientific or

technological character, the entirety of the communication will be

permissible, notwithstanding an incidental reference or remark

concerning feasibility, risk, cost, speed of implementation, or

other considerations when necessary to appreciate the practical

significance of the scientific or technological information

provided. See id. Similarly, incidental communications intended

to facilitate the furnishing of scientific or technological

information are permissible, such as those necessary to determine

the kind and form of information required or the adequacy of

information already provided.


In light of the above, we can at least provide an outline of

the kinds of communications that [the former employee] could be

permitted to make under a waiver. On the one hand, [the former

employee] clearly could address any scientific or technological

issue covered by the safety contract, regardless of the fact that

his advice on such subjects might have financial implications for

[the Corporation], [the agency], or other contractors working on

the [specific] program. Moreover, during the course of a

discussion in which he focused on the scientific or technological

aspects of a safety issue, [the former employee] could make

incidental reference to the cost, feasibility, risk, or timing of

measures to address such issues. Likewise, he could request

clarifications from [the agency] with respect to any scientific and

technological questions that the agency needs him to resolve.


On the other hand, [the former employee] must avoid

discussions primarily of a “business” nature. For example, he

should not argue for acceptance of a proposal [of the Corporation]

with respect to any prospective contract or any new funding,

modification or dispute under the existing safety contract. See

5 C.F.R. § 2637.206(a). Moreover, where his contribution of

scientific or technological information is not the focus of his

communications, he should not participate in discussions about
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contract modifications, performance disputes, equitable

adjustments, negotiations for new or follow-on contracts, or

similar contracting issues. We understand from discussions with

[the agency] staff that such limitations are feasible in [the

former employee’s] case, because [the Corporation] has other

personnel who can manage the business aspects of the contract, and

[the agency] does not foresee the involvement of the Program

Manager in any potential negotiations concerning new contracts

during [the former employee’s] one-year cooling-off period.


Ultimately, of course, [agency] officials are in a better

position than OGE to tailor this advice to the specific conditions

of the [Corporation] contract and [the former employee’s] proposed

position.  We remain available to consult with [agency] officials,

as needed, about the application of section 207(j)(5) to any

specific activity under the contract.


POSITION EXEMPTION


Your letter also requests that OGE exempt [a specific agency]

position from the one-year cooling-off requirement, pursuant to

18 U.S.C. § 207(c)(2)(C). We understand from discussions with

[agency] officials, however, that this request was a secondary

alternative in the event that OGE advised against a certification

for [the former employee] under section 207(j)(5). Please let us

know if you still would like to pursue a position exemption, as

your letter does not include all the information that would be

necessary to support such an exemption. You should be aware that

exemptions under section 207(c)(2)(C) are not specific to a given

employee but run with the position. Furthermore, in view of the

fact that [the former employee] already has terminated his senior

employee position, he would not benefit from any position exemption

granted after his termination. See 5 C.F.R. § 2641.201(d)(4).


If you have any further questions about this matter, please

contact my Office.


Sincerely,


Amy L. Comstock

Director
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