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Letter to an Attorney dated November 2, 1990

        This is in response to your request for an advisory opinion
   concerning the propriety of an appearance by a former [Federal
   agency] official on a videotaped press release being prepared by
   a client of yours about a new generation of [a specific product].
   Although your request for guidance does not meet the criteria for
   a formal opinion, 5 C.F.R. § 2638.303, we are providing this
   letter to assist you in considering this matter.  See 5 C.F.R.
   § 2638.305(a)(2).  Based upon our understanding of the facts of
   this matter, we are of the opinion that there is no Federal
   restriction that would prevent [the former official] from
   appearing in the press release.

        According to your letter [the former official] is a retired
   [employee].  At the time of his retirement [the official] was
   detailed to [an agency], where he was the Chief of [a] Branch.
   The Branch has responsibility for developing standards for, among
   other products, [the specific product mentioned in the press
   release].  Your client would like to have [the former official]
   appear on the promotional video (identified as a former [agency]
   official) and state the following:

           "Today's [product does its job] much more efficiently
           and produce[s] much less [negative by-product] than
           those just a few years ago and [this product] meet[s]
           tough [Federal] standards that were adopted in July.
           Because they [do their job] more efficiently, the
           [negative by-product] that used to [be dispersed] is
           now turned into [a] useful [by- product], and, as a
           result, more [of the positive by-product] is made
           available and less [energy is expended]."

   The text of the statement given in your letter indicates that
   [the former official] would not be endorsing a particular brand
   of [the specific product]; your letter also states that he will
   not be compensated for his appearance and has no financial
   interest in the manufacturing or distribution of any [of the
   specific products].  The video will be mailed to news departments
   of TV stations nationwide.



        The Federal post-employment statute, 18 U.S.C. § 207, does
   not bar former Government officials from engaging in activities of
   this type.  The restrictions contained in section 207 bar certain
   representational activities undertaken on behalf of individuals
   other than the United States before the United States Government.
   Based upon the information given above, we conclude that [the
   former official] would not be engaging in representational
   activities before the Government through his appearance on the
   videotape.  There is no indication that [the former official]
   will engage in any activities at all in connection with a
   particular matter involving specific parties that he was either
   personally and substantially involved in as an officer or
   employee of the Government, 18 U.S.C. § 207(a), or that was
   actually pending under his official responsibility during his
   last year with the Government, 18 U.S.C. § 207(b).  There is also
   no information that would suggest that [the former official] is
   an attorney subject to [agency] post-employment regulations.
   [Citation to agency regulations].  Because [the former employee]
   is no longer a Federal employee, he is not bound by the
   regulations governing the conduct of Federal employees found at
   5 C.F.R. Part 735, or similar regulations governing the conduct
   of [agency] employees.

        Based upon the foregoing, we are of the opinion that there is
   no Federal statute or regulation that would bar [the former
   official] from appearing on the promotional videotape.

                                         Sincerely,

                                         Stephen D. Potts
                                         Director


