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Letter to a Former Employee dated January 24, 1989

        We have received your letter of December 19, 1988, inquiring
   about the scope of 18 U.S.C. § 207(b)(i)(3) and whether 18 U.S.C.
   §§ 207(b)(ii)1 and 207(c) apply to administrative judges
   in [an agency].  In responding to your questions, we have con-
   sulted with [the agency], which concurs with this response.  After
   reviewing the materials you enclosed and the applicable statute
   and regulations, we have concluded that the prohibitions of section
   207(a) would apply to you if you were consulted on a case pending
   before another panel (of which you were not a member) where your
   participation -- even if consisting merely of "informal
   discussions" -- rose to the level of personal and substantial
   participation.  We also have concluded that neither section
   207(b) (ii) nor section 207(c) applies to administrative judges
   of the [agency] who are employed at the GS-16 level.  See 5
   C.F.R. § 737.33.

        As you most likely are aware, 18 U.S.C. § 207(a) operates as
   a lifetime prohibition against representing any other person by
   written or oral communications to any department, agency or court
   of the United States or the District of Columbia in connection
   with any particular matter involving specific parties in which
   the United States or the District of Columbia is a party or has
   an interest and in which you participated personally and
   substantially while a Government employee.  For matters under
   your official responsibility during your last year of Government
   service, there is a two-year ban on such representation.

        For all matters assigned to you as [an] administrative judge
   or to a panel of which you were a member, you would be subject to
   the lifetime section 207(a) ban, as your participation would be
   both personal and substantial.  Informal discussions of particular
   matters pending before another administrative judge of the
   [agency], while not necessarily constituting matters pending under
   your official responsibility and thus subject to the section
   207(b)(i) ban, also may be subject to the lifetime ban of section
   207(a) where your participation in the matter is personal
   and substantial.  See 5 C.F.R. § 737.5(d)(1) and its example 2.2

        As discussed above, the answer to your second question is



   that your position at the [agency] was not designated as a Senior
   Employee position and thus you are not subject to the
   prohibitions of sections 207(b)(ii) and 207(c).  See 5 C.F.R. §
   737.33.  You also asked whether any statutes other than 18 U.S.C.
   § 207 apply to your post-Government employment.  For your
   information, I am enclosing a copy of the recently enacted Office
   of Federal Procurement Policy Act Amendments of 1988.  While its
   scope is not yet clear and implementing regulations have not yet
   been issued, you may want to be aware of the provisions of the
   Act.

                                          Sincerely,

                                          Frank Q. Nebeker
                                          Director

---------------------
1 Although yours question two refers to a "§207(b)(3)(ii)," we
assume that your inquiry is directed to whether administrative judges of
the [agency] employed at the GS-16 level have "Senior Employee" status
and
thus are subject to the prohibitions of sections 207(b)(ii) and 207(c).

2 Example 2 to 5 C.F.R. § 737.5 reads:

              A Government  lawyer is not in charge of, nor
           has official responsibility for a particular case,
           but is frequently consulted as to filings, and
           strategy.  Such an individual has personally and
           substantially participated in the matter.


