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Letter to a Government Official dated June 30, 1982

        This letter is in response to your March 2, 1982 request for
   an interpretation of the notice requirements of 25 U.S.C.
   § 450i(f) which must be met by Government employees and former
   Government employees who wish to represent Indian tribes on
   matters in which they would otherwise be barred by 18 U.S.C.
   §§ 205 and 207.  25 U.S.C. § 450i(f) requires that any individual
   who wishes to so represent an Indian tribe must first:

        advise in writing the head of the department, agency,
        court, or commission with which he is dealing or
        appearing on behalf of the tribe of any personal and
        substantial involvement he may have had as an officer
        or employee of the United States in connection with the
        matter involved.

        In your letter you enclosed a notice submitted by a former
   Government employee to the Commission pursuant to this
   provision.  The notice was a statement of what the employee's
   position was before leaving the Government and a blanket
   statement of what he had been involved in while holding that
   position.  Your request then not only asked for an interpretation
   of this above-quoted statute, but also a determination of whether
   this specific notice fulfilled the requirements of that statute.

        In reviewing the legislative history of this exception, we
   note that it was added as part of section 105 of the Indian Self
   Determination Act, Pub. L. No. 93-638, 88 Stat. 2203. The Report
   of the Interior and Insular Affairs Committee indicates that the
   purpose of section 105 was to allow:

        transfer to Civil Service employees of the BIA and
        Indian Health Service to tribal employment under
        contracts entered into pursuant to the provisions of
        the title.  The Committee adopted amendments which (1)
        permits tribes and tribal contractors to be eligible
        for grants from the Civil Service Commission under the
        Intergovernmental Personnel Act to strengthen personnel
        administration of the contractors; (2) permit Federal
        employees transferring to tribal employment under such



        contracts to retain the various fringe benefits of
        Federal employment; and (3) exempt such transferring
        employees from the conflict-of-interest provisions of
        section 205 and 207 of title 18 U.S.C. which would be
        inappropriate to the circumstances of such contracts.
        H.R. Rep. No. 93-1600, reprinted in [1974] U.S. Code
        Cong. & Ad. News 7783.

        While the intent of the exception was to assist in allowing
   I.P.A. [Intergovernmental Personnel Act] assignments to Indian
   tribes and to allow former civil service employees to act as
   agents or attorneys for the tribes on the types of contracts the
   law was trying to promote, the exceptions clearly cover more
   matters than these.  Indeed, because the exception is
   unqualified, the new more restrictive provisions of section 207
   still fall within its terms.

        The basic question here then is not the type of conduct which
   may be prohibited but only the type of notice required.  (It is
   important to note, however, that the exception applies only to
   the representation of "Indian tribes" as that term is defined in
   the statute and not to representation of individual Indians.)

        The statute requires that before an employee or former
   Government employee undertakes the type of representation
   involved in a matter, he or she must advise the head of the
   appropriate governmental body of any "personal and substantial"
   involvement he or she may have had in the matter while an
   employee of the Federal Government.  If the individual has had no
   such involvement in the matter, no notice is required.

        In issuing regulations on the provisions of 18 U.S.C. § 207,
   the Office of Government Ethics at 5 C.F.R. § 737.5(d) has
   interpreted the terms "personally" and "substantially" in the
   following manner:

        To participate "personally" means directly, and
        includes the participation of a subordinate when
        actually directed by the former Government employee in
        the matter. "Substantially," means that the employee's
        involvement must be of significance to the matter, or
        form a basis for a reasonable appearance of such
        significance. It requires more than official
        responsibility, knowledge, perfunctory involvement, or
        involvement on an administrative or peripheral issue.



        A finding of substantiality should be based not only on
        the effort devoted to a matter, but on the importance
        of the effort.  While a series of peripheral
        involvements may be insubstantial, the single act of
        approving or participation in a critical step may be
        substantial.

        Therefore, a present or former employee need only submit
   notification on these types of matters.  He or she is not
   required, for instance, to notify the governmental body before
   which he or she may wish to appear that the matter in question
   was one which was under his or her official responsibility but
   was one in which he or she did not personally and substantially
   participate.  The statute seems to require only that the
   Government have clear notice of an individual's prior personal
   involvement in a matter in order that it can consider that factor
   in any ultimate decision.

        With regard to the specific notice you included with your
   request, it is at the same time overinclusive and underinclusive.
   The notice shows official responsibility but it does not show
   those matters in which the individual was personally and
   substantially involved. Therefore, in order to comply fully with
   the requirements of 25 U.S.C. § 450i(f), this individual may have
   to submit a series of notices, one for each new matter in which
   he had been personally and substantially involved.  The notice
   should include a description of the extent of that personal and
   substantial involvement and should be submitted before
   representation on a covered matter begins.

        It is understandable why the individual attempted to submit
   one notice instead of a number.  As the length of time away from
   the Government increases, however, he should find that the number
   of instances in which notice is required should decrease
   significantly. This will naturally happen as new matters arise in
   which he had no participation and older matters are resolved.

        Because this statute would normally be interpreted by the
   Office of the Solicitor of the Department of the Interior, we
   submitted this letter to them for their review.  They have
   concurred in our conclusions and have suggested that you provide
   the former employee involved with the copy of this letter along
   with your request for more specific notices.

                                          Sincerely,



                                          J. Jackson Walter
                                          Director


