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Letter to a District of Columbia 
Assistant General Counsel 
dated September 9, 2004 

This is in response to your letter of August 5, 2004. You 
have requested advice from the Office of Government Ethics (OGE)
concerning whether 18 U.S.C. § 205 would prohibit an employee of
the District of Columbia from participating, in his personal
capacity, on the Metropolitan Washington Council of Governments
(COG). 

From your letter we understand that as an assistant general
counsel for the District of Columbia, you received a question
from [an employee] with the District of Columbia concerning his
continued participation on the COG. The COG is a regional
organization of Washington area local governments, including the
District of Columbia. According to its web site, it is an
independent, nonprofit association and is supported by
contributions from its participating local governments, Federal
and state grants and contracts, and donations from foundations
and the private sector. 

Representatives to the COG are appointed each year by the
participating local governments and by caucuses of state 
legislative delegations from the region. The District of 
Columbia employee who is the subject of your question represents
his home jurisdiction of [a nearby city and state] on the COG.
This representation is in his personal capacity, not in his
official capacity as an employee of the District. The District 
of Columbia also has a representative on the COG. In your
letter you express a concern that the [nearby city and state]
and the District of Columbia may have divergent views on 
particular issues that come before the COG and that by
representing the people of the [nearby city and state] on these
issues the employee may violate section 205(b)(2).  Further, you
ask whether a recusal by the employee on issues that affect the
District of Columbia would remove any section 205(b)(2)
concerns. 

This Office is charged with providing “overall direction of
executive branch policies related to preventing conflicts of
interest on the part of officers and employees of any executive 



agency . . . .” 5 U.S.C. app., § 402(a). We do not provide
advice to, or concerning, current or former employees of the
legislative or judicial branches of the Federal Government or
current or former employees of the government of the District of
Columbia, absent unusual circumstances. We do not believe your
situation presents such circumstances. Nevertheless, OGE has
answered a variety of questions for executive branch employees
and executive branch ethics officials regarding the application
of 18 U.S.C. § 205(a)(2). Because this part of the statute is
similar to 18 U.S.C. § 205(b)(2), which pertains to District of 
Columbia employees, the analysis that we apply to questions
about section 205(a)(2) may be instructive for your analysis of
this question under section 205(b)(2). 

In general, section 205 restricts certain representational
activities. 18 U.S.C. § 205(a)(2) prohibits an officer or
employee of the United States from acting as an agent or
attorney for anyone (other than the United States) before any
department, agency, court, court-martial, officer, or civil,
military, or naval commission in connection with any covered
matter in which the United States is a party or has a direct and
substantial interest. Similarly, 18 U.S.C. § 205(b)(2)
prohibits an officer or employee of the District of Columbia
from acting as an agent or attorney for anyone (other than the
District of Columbia) before any department, agency, court,
officer, or commission in connection with any covered matter in
which the District of Columbia is a party or has a direct and
substantial interest. 

When we analyze the questions we receive about 
section 205(a)(2), we look first at whether the employee is 
acting as an agent or attorney for anyone other than himself.
In a previous opinion,1 we noted that section 205 does not 
prohibit self-representation. A Federal employee could present
his own views before the Federal Government in connection with a 
covered matter even if those views are the same as those held by
an organization of which the employee is a member.  But that 
employee could not communicate those views to the Federal 
Government as the representative of the organization. Such 
activity is prohibited by section 205(a)(2). 

In order for section 205(a)(2) to apply, the employee’s
services also must be representational. Section 205(a)(2) does
not bar behind-the-scenes assistance, nor does it bar 
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communications which are merely ministerial in nature, such as
seeking information.2  Section 205(a)(2) does prohibit
communications made in connection with a matter in which there 
is some controversy or at least potential for divergent views. 

Next, the representation must be made before one of the
entities specified in the statute. If the entity before whom
the representations are made is not one of the specified
entities, then section 205 does not apply. 

Finally, the representations must be made in relation to a
covered matter in which the United States is a party or has a
substantial interest. A covered matter is defined in the 
statute at section 205(h) as “any judicial or other proceeding,
application, request for ruling or other determination,
contract, claim, controversy, investigation charge, accusation,
arrest, or other particular matter.” This definition would 
exclude a broad policy matter directed to the interests of a
large and diverse group of persons,3 but it would include, for
example, an individual’s request for ruling on a specific issue. 

Unlike the term “covered matter,” there is no statutory
definition of “direct and substantial interest” as that term is 
used in section 205. In OGE Advisory Opinion 94 x 7, this
Agency looked at the meaning of the phrase as it was used in
other criminal conflict of interest laws, such as 18 U.S.C.
§§ 203 and 207.  This approach may also be useful for you in
analyzing whether the District of Columbia has a direct and
substantial interest in a covered matter. 

For additional assistance, you may want to look at OGE
Advisory Opinion 96 x 6. In that opinion, we advised a Federal
ethics official on the applicability of section 205(a)(2) to a
Federal employee in a situation somewhat similar to the District
of Columbia employee. Although this analysis is not binding on
you, the opinion may serve as a useful reference. All of our 
advisory opinions are on our web site at www.usoge.gov. 

Unfortunately, our advisory opinions do not address two of
the primary issues raised by your question. The first issue is 
whether the COG is a “department, agency, court, officer, or
commission” under section 205(b)(2). The second issue is 
whether, even if the COG is not one of these entities, the 
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employee is acting as his home jurisdiction’s agent before the
District of Columbia representative on the COG. You will need 
to resolve those two issues in order to advise the employee. 

We trust that the foregoing information will be of some
assistance to you. 

Sincerely, 

Stuart D. Rick 
Deputy General Counsel 
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