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Letter to a Former Government Employee
dated September 11, 1986

        This is in response to your letter of June 19, 1986 request-
   ing an evaluation of a post-employment situation involving a
   potential conflict of interest.

        You have stated that from 1973 until March 1986, you were
   employed by a Government entity as the GM-15 Director in one of
   three directorates into which [the agency] is organized.
   Although [the agency] was administered by [a specific executive
   branch Department] under a delegation of authority from the
   General Services Administration (GSA) from 1972 until
   September 1985, since September 1985 [the agency] has been
   administered by GSA.  Before you left [the agency] in March 1986,
   you participated in a review of a Request for Proposals (RFP)
   that was issued on April 8, 1986 and had a closing date of
   May 12, 1986.  Since [the consulting firm you formed upon leaving
   the agency] has submitted proposals in two of the Areas of
   Expertise listed in RFP, you are concerned about whether you will
   encounter post-employment conflict-of-interest problems.

        We have concluded that you are not precluded by any provision
   of 18 U.S.C. § 207 from making representations to [the agency] in
   response to the RFP.

        Under the post-employment statute at 18 U.S.C. § 207, there
   are two restrictions which potentially apply to limit your
   activities, since you are a former executive branch employee who
   was not a Senior Employee.1  You are prohibited from
   representing any other person by appearance or by written or oral
   communication to any Department, agency or court of the United
   States or District of Columbia, in connection with any particular
   matter involving specific parties in which the United States or
   District of Columbia is a party or has an interest.  This
   prohibition on making representations applies under section
   207(a) for the entire lifetime of matters in which you
   participated personally and substantially while with the
   Government, and under section 207(b)(i) for a period of two years
   on matters which were pending under your official responsibility
   during your last year of Government service.



        It is our opinion that section 207(b)(i) does not apply to
   you in this particular situation and that we thus do not need to
   address the official responsibility requirement under section
   207(b)(i).

        It is our further opinion, however, that section 207(a) does
   govern your situation. Therefore, under section 207(a) we must
   address the following issues:  (1) whether you personally and
   substantially participated in the RFP and (2) provided that you
   personally and substantially participated, whether the RFP
   involved specific parties at the time of your participation.

        We have determined that your review of the RFP did constitute
   personal and substantial participation in the RFP.  We believe
   that this review was substantial, even though, as you stated in
   an August 5, 1986 telephone conversation with our Office, your
   review focused on one paragraph of the RFP in order to make
   whatever changes were necessary so that the document accurately
   reflected the role of your directorate and even though you spent
   a limited amount of time on the review.  It is undisputed that
   your participation in the review was personal.

        Regarding whether your participation was substantial,

           [I]f [an] employee reviews a matter and passes it on,
           his or her participation may be regarded as
           "substantial" even if he or she claims merely to have
           engaged in inaction.2

   The standard of conduct regulations further clarify what amounts
   to "substantial participation" in your case, since you as
   Director were charged with responsibility for review with respect
   to the RFP's portrayal of your directorate.

           To participate . . . "[s]ubstantially" . . . means that
           the employee's involvement must be of significance to
           the matter, or form a basis for a reasonable appearance
           of such significance . . . .  A finding of
           substantiality should be based not only on the effort
           devoted to a matter, but on the importance of the
           effort.  While a series of peripheral involvements may
           be insubstantial, the single act of approving or
           participation in a critical step may be substantial.3

   And, further, according to the regulations:



           "Personal and substantial participation" is different
           from "official responsibility."  One's responsibility
           may, however, play a role in determining the
           "substantiality" of an employee's participation. For
           example, ordinarily an employee's forbearance on a
           matter is not substantial participation.  If, however,
           an employee is charged with responsibility for review
           of a matter and action cannot be undertaken over his or
           her objection, the result may be different. If the
           employee reviews a matter and passes it on, his or her
           participation may be regarded as "substantial" even if
           he or she claims merely to have engaged in inaction.4

        The fact that you participated personally and substantially
   in the review of a paragraph of the RFP means that under 18 U.S.C.
   § 207(a) you participated personally and substantially with
   regard to the matter of the entire RFP:

           We must emphasize that to fractionalize a specific
           contract and say that a former employee is barred as to
           representation on a particular clause or amendment but
           not as to other clauses or provisions contained therein
           is not consistent with the law or common sense.5

        Central to our overall conclusion in your case is our
   determination that although when you reviewed the RFP in 1986 you
   were involved with a "particular matter,"6 it was a "particular
   matter" distinct from that of the 1983 RFP and resultant
   contracts.  This is critical to the outcome because we understand
   that no specific party became identified to the 1986 RFP until
   responses were received on the closing date, nearly two months
   after your departure from [the agency].7  As described in your
   letter to our Office, in 1983 RFP's were issued which resulted in
   contracts being awarded to certain contractors, which contracts
   were for a base year with two option years, with the overall
   three-year period ending on June 15, 1986.

        We have concluded that the 1983 RFP and contracts constitute a
   different particular matter than the 1986 RFP and contracts based
   on the following factors.8  The 1986 bidding package was not
   geared exclusively toward the 1983 group of contractors.  In the
   1986 contractual process, there were no presolicitation letters
   to establish interest on the part of previous contractors.  The
   1986 contract rates were not predetermined so as to favor
   previous contractors prior to the competitive bidding process.



   While the 1986 and 1983 contracts contain identical objectives,
   the RFP for the new contract contains a more elaborate work
   statement owing to [the agency's] increased awareness of its
   needs for support services.9

        In summary, at the time you personally and substantially
   participated in the 1986 RFP by reviewing its portrayal of [the
   Directorate's] capabilities, no specific party had yet become
   identified  to the particular matter of the 1986 bidding
   process.  Consequently, under 18 U.S.C. § 207(a) you are not
   barred from responding to the 1986 RFP.10

                                        Sincerely,

                                        David H. Martin
                                        Director

---------------------
1 "Senior Employee", as defined under 5 C.F.R.  § 737.25, refers to
someone who held a Government position at the Executive Level rate of pay
or was designated by the Dircetor, OGE, from amoung employees for whom
the
basic pay rate is equal to or greater than that for GS-17 or the Senior
Executive Service (SES).  Since you do not meet the threshold position
level, we have not addressed the post- employment restrictions found at 18
U.S.C.  §§ 201(b)(ii) and (c), since thes apply only to former Senior
Employees.

2 OGE Informal Advisory Letter 80 x 1(2), citing 5 C.F.R §
737.5(d)(3).

3 5 C.F.R.  § 737.5(d)(1) (emphasis added).

4 5 C.F.R.  § 737.5(d)(3) (emphasis added).

5 OGE Informal Advisory Letter 80x1(2).  The quoted portions of this
advisory letter are relevant to your situation, even though the letter
refers to a contract and you were involved with and RFP.

6 According to 5 C.F.R § 737.5(c), a "particular matter" can be a "
'judicial or other proceeding, application, request for a ruling or other
determination, contract, claim, controversy, investigation, charge,
accusation, [or] arrest'....  Such a matter typically involves a specific
proceeding affecting the legal rights of the parties or an [isolatable]



transaction or related set of trasactions between identifiable parties."
See OGE Informal Advisory Letters 80 x 2 and 84 x 15 regarding the
classification of an RFP as a "particular matter."

7 Regarding the timing of the identification of specific parties,
see OGE Informal Advisory Letter 84 x 15 and 5 C.F.R § 7373.5(c)(2),
Example2.

8 Under some circumstances, old and new contracts and RFP's all can
be part of the "same particular matter." This viewpoint has been upheld in
a recent Federal court cas, United States v.  Medicao Industries, Inc., No.
85-1885, slip op.  at 5 (7th Cir.  Feb.  27, 1986) (matters with a common
"nucleus of operative facts" comprise the "same particular matter").

9 Information on the nature of the 1983 and 1986 contracts was
obtained during August 7, 1986 and August 25, 1986 telephone
conversations
between OGE staff attorneys and [a contract specialist] with [the agency
which] handles the soliciting and awarding contracts for the various
service branches.

10 This advisory letter does not address any issues under 18 U.S.C.
§§ 207(b)(i), (b)(ii), or c.  Section 207(b)(i) discussed in the third
paragraph of this letter.  Sections 207(b)(ii) and (c) apply only to former
Senior Employees and thus are not applicable to you personally, although
they may affect othe [agency] employees.  Under section 207(b)(ii), for a
two-year period a former Senior Employee is prohibited from assisting in
representing anyone by personal presence before any Department, agency or
court of the United Stated or the District of Columbia in connection with
any particular matter involving specific parties in which he or she
participated personally and substantially while with the Government and in
which the United States or the District of Columbia is a party or has and
interest.  Under section 207(c), for a one-year period a former Senior
Employee is prohibited from representing anyone with the intent to
influence through any written or oral communication to the same
Department
or agency where he or she worked.


