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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated September 26, 1989

        This is in response to your letter of September 7, 1989,
   in which you request guidance in regard to [a presidential
   appointee's] desire to write a book.  In this book, [the
   official] hopes to spell out his vision for a modern effort to
   fight social and economic problems.  You ask whether [the
   official] may publish such a book in his personal capacity,
   noting that he intends to dedicate all royalties to charity.
   If that is not feasible, you request guidance in issuing the
   book as an official Government publication.

        The simple answer to your initial question is that [the
   official] may not publish the book he envisions in his personal
   capacity, regardless of the disposition of any royalties.  There
   are several ethics provisions that pose an obstacle to [the
   official's] authoring such a book other than as an official
   publication.  Most particularly in point is 5 C.F.R. §
   735.203(c). Under this standards of conduct regulation, an
   [official] appointed by the President is prohibited from
   receiving compensation or anything of monetary value for any
   writing:

           "... devoted substantially to the responsibilities,
           programs, or operations of his agency, or which draws
           substantially on official data or ideas which have not
           become part of the body of public information."

        The Department of Justice has taken the position that this
   regulation, as incorporated in its own standards of conduct
   regulations, is intended to preclude an employee from profiting
   from publication of any writing likely to be attractive to the
   public because it represents the views of a Department official
   on subject matter within the Department's responsibilities.  In
   an opinion intended as guidance for Presidential employees
   wishing to engage in writing activities, the Office of Legal
   Counsel has, therefore, adopted a broad reading of the phrase
   "devoted substantially to the responsibilities, programs, or
   operations of his agency".  2 OLC 361, 363 (1977).  In the
   enclosed opinion of October 28, 1985, this Office concurred in



   the Department's broad construction, quoting the Department of
   Justice view that a matter comes within the restriction imposed
   upon Presidential appointees by 5 C.F.R. § 735.203(c) if it
   encompasses "the general subject matter or sector of the economy
   or society with which the individual's agency is concerned, even
   though the writing does not specifically relate to the functions
   of the agency."

        Several of the problem areas [the official] would like to
   address relate specifically to [the agency's purpose].  For this
   reason and based on your statement that the thrust of the book
   "is well within the [agency's] mission," it appears that the book
   will be devoted substantially to the responsibilities, programs
   or operation of the [agency].  [The official], therefore, would
   be prohibited by section 735.203(c) from receiving any
   compensation or anything of monetary value for the book he would
   like to write.

        While section 735.203(c) does not specifically address the
   issue, [the official] cannot avoid its limitation by donating any
   royalties to a charity.  As we stated in the enclosed informal
   advisory memorandum 85 x 18 of October 28, 1985, an employee who
   is prohibited from receiving compensation or anything of monetary
   value for a lecture, writing or other such activity cannot get
   around the prohibition by having it paid to a charitable
   organization on his or her behalf.

        The prohibition imposed upon Presidential appointees by
   section 735.203(c) is an application to that specific class of
   officials of the more general standards of conduct enunciated by
   sections 201(c)(1) and 202 of Executive Order 11222.1   Section
   202 prohibits an employee from engaging in any outside employment,
   including writing, which might result in a conflict or apparent
   conflict and section 201(c)(1) requires employees to avoid any
   action which might result in or create the appearance of using
   public office for private gain.2  As applied to
   Presidential appointees, the above-quoted prohibition reflects
   the determination that individuals of this stature, when speaking
   or writing on subjects devoted to the programs of their agencies,
   are likely to be identified with their official positions.  They
   are likely, therefore, to be perceived as speaking or writing in
   their official capacities and, if compensated, to be using their
   public office for private gain regardless of any disclaimer that
   might be invoked.  The use of official title by a Presidential
   appointee in conjunction with the publication or promotion of any



   book or other writing relating to the programs of his or her
   agency would serve only to compound the impropriety.

        The Office of Legal Counsel has cautioned that even those
   Presidential appointees not subject to the portion of section
   735.203(c) quoted above could run afoul of the prohibition
   against use of public office for private gain, or raise at least
   a significant question of appearances, were they to accept
   compensation for any writing related to their official
   responsibilities. 2 OLC 361, 363 (1977).  In our informal
   advisory memorandum 85 x 18 of October 28, 1985, this Office
   similarly cautioned that the prohibition against use of public
   office for private gain prohibits an employee from receiving
   compensation for any speech that focuses specifically on the
   agency's responsibilities, policies and programs, or when the
   employee may be perceived as conveying the agency's policies.

        The position of this Office with regard to the charitable
   donation of otherwise-prohibited compensation is consistent with
   the Justice Department's interpretation of its own standards of
   conduct regulations.  Specifically, Justice has interpreted the
   prohibition against activities that create the appearance of
   using public office for private gain to apply even where the
   private gain will be realized by a person or organization other
   than the Government.  For this reason, the Office of Legal
   Counsel states that Department employees, including Presidential
   appointees:

           "should avoid lending their official position to support
           the financial causes of private organizations - through
           speeches, the writing of articles, or in some other
           fashion."

   For purposes of applying the standards of conduct, it makes no
   difference whether the organization to which the employee lends
   his or her official position is a charitable or for-profit
   entity. Similarly, it makes no difference whether the employee
   supports its financial causes by speaking at the organization's
   fundraising event, by directing others to make a contribution in
   consideration of a writing or speech related to the functions of
   his agency, or by personally contributing to its coffers
   compensation received for any such writing or speech.  It would
   be improper for [the official] to donate royalties to a charity
   or to waive compensation to the benefit of a private publisher.



        As a Presidential appointee to a full-time noncareer position,
   [the official] also is subject to section 102 of Executive Order
   12674, April 12, 1989, which prohibits his receipt of "any earned
   income for any outside employment or activity performed during
   that Presidential appointment."3  The language of section
   102 is very similar to that of section 210 of the Ethics in Govern-
   ment Act of 1978, 5 U.S.C. App. 4 § 210, and, in practical terms,
   supersedes the 15% earned income limitation imposed by the
   statutory provision.  In interpreting section 210, we have drawn
   a distinction between those events creating "intellectual
   property," such as the writing of a manuscript, and the
   subsequent retention of a royalty interest after the book is
   published.  Income attributable to the former, such as an advance
   on royalties, is "earned income" while the retention of a royalty
   interest following publication is a mere property right in the
   residual income stream.  Informal advisory memorandum 83 x 4
   dated March 25, 1983, copy enclosed.  This distinction is equally
   applicable to section 102 and would preclude [the official] from
   receiving any form of advance from a publisher, regardless of
   whether he retains the payment or donates it to charity.  Our
   holding that the limitation imposed by section 210 cannot be
   avoided by donating earned income to a charitable organization
   would apply as well to section 102 of Executive Order  12674.
   Informal advisory letter 82 x 9 dated June 11, 1982.

        As to the possibility of its production as an official
   government publication, this Office would have no reason to
   question your position that the thrust of the book is "well
   within the [agency] mission."  Regular principles of
   appropriations law would govern the determination to use
   Department funds for this purpose and its publication would be
   subject to any constraints on printing and publications imposed
   by title 44 of the United States Code.   [The official] would, of
   course, be free to use his official title in conjunction with
   such a publication.

                                         Sincerely,

                                         Frank Q. Nebeker
                                         Director

Enclosures (2)



---------------------
1 Very similar standards are created by the Principles of Ethical
Conduct for Government Officers and Employees set forth in subsections
101(g) and (j) of Executive Order 12674,

2 These provisions of Executive Order 11222 are implemented by 5
C.F.R.  §§ 735.201(a) and 735.203(c), as well as by your Department's
standards of conduct regulations.

3 Although regulations have not yet been issued, the earned income
limitation imposed by section 102 is currently in effect and, under section
502 of Executive Order 12674, supersedes irreconcilable provisions of the
existing regulations.


