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Letter to an Employee
of the District of Columbia Government

dated December 9, 1986

        This is in response to your letter of July 2, 1986, request-
   ing an informal advisory letter from our Office on issues relating
   to the applicability of the post-employment conflict-of-interest
   statute at 18 U.S.C. § 207 to officers and employees of the
   District of Columbia following the passage of the District of
   Columbia Self-Government and Governmental Reorganization Act
   ("Home Rule Act").

        The central issue you have raised is whether 18 U.S.C. § 207
   applies to employees of the Council of the District of Columbia
   government.

        By letter, [we] asked the Office of the Deputy Assistant
   Attorney General, Office of Legal Counsel, United States
   Department of Justice for their views on whether Council
   employees are within the scope of coverage of section 207.

        We have concluded in light of the reply we received from
   the Department of Justice that section 207 does apply to Council
   employees, based on the plain language of the statute, its
   legislative history, and consistent administrative practice.

        In your letter to our Office, you stated that certain
   provisions of the Home Rule Act establish "an elected District of
   Columbia government resembling our tripartite federal
   government."  Section 404 of the Act provides that "the
   legislative power granted to the District . . . is vested in and
   shall be exercised by the Council . . . ."  (D.C. Code Ann.
   § 227(a)(1981)).  Section 422 of the Home Rule Act vests
   executive power in the Mayor (D.C. Code Ann. § 1-242(1981);
   Section 431 of the Act vests judicial power in the District of
   Columbia Court of Appeals and the Superior Court of the District
   of Columbia (D.C. Code Ann., Title 11, Appendix, § 431 (1981)).

        In a July 21, 1986 telephone conversation with one of our
   staff attorneys, you further explained your understanding of the
   effect of the Home Rule Act and your position questioning whether



   18 U.S.C. § 207 applies to employees of the Council of the
   District of Columbia, in view of the passage of the Act vesting
   legislative power in the Council.  You stated that prior to the
   Act, the Council was more like an executive agency than a
   legislative body, because its members were appointed by the
   President with the advice and consent of the Senate and because
   the Council had only those powers delegated by Congress; now,
   however, the elected Council in form and function closely
   resembles a state legislature.  You would contend, then, that
   because the Council is now characterized as a legislative body,
   it should be exempted from the coverage of section 207, as is the
   United States Congress.

        By its terms, section 207 applies to any individual who has
   been "an officer or employee of the executive branch of the
   United States Government, of any independent agency of the United
   States, or of the District of Columbia . . . ."  Thus, under the
   plain statutory language, section 207 applies to all officers and
   employees of the District of Columbia and not merely to those in
   executive agencies.

        The legislative history of section 207 located by this Office
   fails to limit the wide applicability of section 207 to all
   District of Columbia employees based on the plain language of the
   statute.

        ccording to the legislative history of Title V of the Ethics
   in Government Act of 1978, which revised 18 U.S.C. § 207
   (emphasis added):

           18 U.S.C. § 207 . . . is the major statute concerning
           restrictions on post service activities by officials
           and employees of the Executive Branch.  It covers,
           unless otherwise noted, all officials and employees of
           the Executive Branch and of the District of Columbia.

   S. Rep. No. 95-170, 95th Cong., 2d Sess. 47, reprinted in 1978
   U.S. Code Cong. & Ad. News 4216, 4263.

        Although 18 U.S.C. § 207 was amended in 1979, the legislative
   history of the amendment mentions nothing about any clarification
   relating to employees of the District of Columbia government.
   According to the legislative history:

           [the amendment] would clarify the language of



           subsection (b) of section 207 to make it clear that the
           bar on aiding and assisting applies only to an
           individual's participation by his physical presence at
           a formal or informal appearance.  Further, the subject
           involved must be a particular matter in which the
           individual participated personally and substantially
           while an officer or employee.  This bar applies only to
           those senior officers and employees designated under
           subsection (d) of section 207.

  H.R. Rep. No. 115, 96th Cong., 1st Sess. 1, reprinted in 1979
  U.S. Code Cong. & Ad. News 328, 329.

        Similarly, the foremost treatise of Federal ethics laws,
   Bayless Manning's Federal Conflict of Interest Law (1964),
   indicates that  18 U.S.C. § 207 applies to all District of
   Columbia employees.  According to Mr. Manning, "[T]he coverage of
   Section 207 is . . . identical to that of Section 208 . . . ."
   Id. at 186.  Then Mr. Manning states, regarding 18
   U.S.C. § 208, "[E]mployees of the District of Columbia are
   specifically covered . . . ."  Id. at 114.  The 1978 and 1979
   amendments to section 207 did not change this aspect of the
   statute.

        Additionally, evidence of past administrative practice
   supports the applicability of section 207 to all District of
   Columbia employees.  This Office has not issued any opinions or
   letters that we believe could be construed to limit the statutory
   coverage to employees of the executive branch of the District of
   Columbia government.  The Department of Justice has consistently
   interpreted section 207 as covering all District of Columbia
   employees.  (See, e.g., letter to David A. Clarke, Chairperson,
   Committee on the Judiciary, Council of the District of Columbia,
   from Mary C. Lawton, Deputy Assistant Attorney General, Office of
   Legal Counsel, May 18, 1979 (attached).)

        As a practical matter, of course, the impact of the
   prohibitions of sections 207(a) and (b)(i) on former District of
   Columbia legislative branch employees, including former Council
   employees, varies according to the type of legislative activity
   engaged in while with the Government, and in many instances the
   impact may be limited because of the requirement of particular
   matters involving specific parties.  Although special legislation
   affecting a selected class rather than the public generally might
   amount to a particular matter involving specific parties, most



   legislation would not so qualify.

                                        Sincerely,

                                        David H. Martin
                                        Director


