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Letter to a Former Government Employee dated August 7, 1981

     This is in response to your July 10, 1981 request for an
opinion on the impact of the post-employment restrictions of
18 U.S.C. § 207(c) upon your future employment activities. You
have asked that we focus our particular attention on your
"agency" status. Your request was forwarded to this Office by the
Deputy Designated Agency Ethics Official of a Department.

     You have advised that [in late summer] 1977 you took office as
the President's Personal Representative [in a certain matter]. On
assuming office, you became head of the Office [directing the
negotiations in this matter].  You were also nominated for the
rank of ambassador and were confirmed in the same by the Senate.
You resigned from the Federal Government effective
March 17, 1981.

     At the outset, we conclude that you, as an executive branch
employee serving in a position at an ambassador's rank, were a
Senior Employee1 as the term is used in the final regulations
issued by the Office of Personnel Management for this Office of
February 1, 1980, to whom all of the post-employment restrictions
of 18 U.S.C. § 207 apply.2

     Further, we conclude that for purposes of the restrictions
contained in 18 U.S.C. § 207(c) your one year "cooling off"
period applies to representational activities conducted before
the Executive Office of the President.

     It is our understanding that arrangements for the operation,
staffing and financing of the Office [of which you became the
head] were originally established by a Presidential Directive
[in] 1971.  Although administrative support is provided to the
Office by one Department, with staffing requirements met by [it
as well as two other Departments], the primary goal of the Office
and your primary responsibility as the head of the Office was to
conduct negotiations on behalf of the executive branch and make
recommendations on negotiations to the President through the
Office of the Assistant to the President for National Security
Affairs (Executive Office of the President). These functions
remained unchanged under [a subsequent] Presidential Directive in



1977.  We feel that this primary function, that of negotiating on
behalf of the President through an established chain of command,
is dispositive of the issue.

     Having concluded that, for purposes of your inquiry, your
"agency" is the Executive Office of the President, we must go one
step further and advise that, contrary to the thoughts expressed
in your initial inquiry, there are restrictions on your dealings
during the remaining portion of your first year following
separation from U.S. Government service which are not limited to
matters involving [the matter for which you served as the
President's representative] but extend to any subject pending
before the Executive Office of the President or in which the
Executive Office of the President has a direct and substantial
interest.3  The Director, Office of Government Ethics, has not
by rule designated your former Office as a "separate" statutory
agency or bureau under the provisions of 18 U.S.C. § 207(e).  It
merits emphasis that such exceptions are to be made only in those
kinds of exceptional and clear cases, where an agency --
exercising wholly separate and distinct functions -- happens to
be contained within a Department.  The Office of Government
Ethics has not made such a finding nor has such a finding been
requested by the Executive Office of the President in the case of
[your former] Office. Additionally, even if such a rule were
issued by this office, you would not enjoy the benefits of such a
finding. The limitations on the scope of 18 U.S.C. § 207(c)
cannot be extended to those officers and employees of the
Department whose official responsibility included supervision of
that departmental agency.4

     A copy of this opinion will be forwarded to the Designated
Agency Ethics Officials at the White House Office, and [the three
Departments involved].  An informational copy will also be sent
to the Deputy Director [of your former] Office.

                                         Sincerely,

                                         J. Jackson Walter
                                         Director

---------------------
1 18 U.S.C § 207(d)(1)(A) makes the provisions of of 18 U.S.C §
207(c) automatically applicable to any person employed at a rate of pay
specified in or fixed according to subchapter 11 of chapter 53 of title 5,



United States Code, "or a comparable or greater rate of pay under other
authority" (emphasis added).

2 5 C.F.R.  Part 737.  More specifically, section 737.11 contains
the basic prohibitions of 18 U.S.C.  § 207(c) and states that for a period
of one year after terminating employment by the United States, no former
Senior Employee shall knowingly act as an agent or attorney for, or
otherwise represent, anyone informal appearance before, or with the intent
to influence , make any written or oral communication on behalf of anyone
to (1) his or her former Department or agency, or any it its officers or
employees, (2) in connection with any particular Government matter,
whether
or not involving a specific party, which is pending before such Department
or agency, or in which it has a direct and substantial interest.

3 S.  Rep.  No.170, 95th Cong., 1st Sess.  154 (1977) states that
"In severl important regards, subsection (c) differs from the two preceding
subsections.  First, unlike subsections (a) and (b), the restrictions apply
regardless of the degree of association the former official had with a
particular matter.  Secoud, it covers all matters -- including general
rulemaking and formulations of general standards -- that are pending before
the department or agency for one year after the official leaves office.
Third, unlike prior subsections (that apply only to cases considered during
agency services), this subsection includes new matters that arose after the
official left the department or agency.  Fourth, subsection (a) and (b) bar
participation in any agency, department or court proceeding where the
prohibited matter is considered; but subsection (c) bars contact only with
the agency or department were the former official was employed."

4 18 U.S.C.  § 207(e) states in part "the Director [Office of
Government Ethics] shall by rule designate such agency or bureau as a
separate department or agency; except that such designation shall not apply
to former heads of designated bureaus or agencies, or former officers and
employees of the department of agency whose official responsibilities
included supervision of said agency or bureau."


