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Letter to an Agency Assistant General Counsel
dated October 2, 1981

     This is in response to your request for an opinion as to
whether the staff of the [agency] in [a city in] Florida may
receive a bequest under terms of the will of a deceased former
[agency] patron.  You specifically request that our opinion
address the supplementation of income issue raised under the
provisions of 18 U.S.C. § 209.1

     You have informed us that the Regional Counsel for the
Southern Region of the [agency] received correspondence from a
law firm [in] Salisbury, England, concerning the estate of
[deceased], a former resident of [city], Florida.  The law firm
advised that under the terms of [deceased's] will, a one-eighth
residue of her estate has been left to the staff of the [agency]
in [the city]. It is estimated that the one-eighth share could
amount to between $10,000 and $20,000.  There are presently four
employees in the [agency in the city].  It is the understanding
of the Regional Counsel that the deceased moved with her sister
from the [city] area to England seven or eight years ago, but
continued to correspond with a friend who sent her commemorative
stamps and transmitted greetings from persons she had known in
the [agency there].  Her will gives no indication as to whether
the bequest is meant for persons currently employed at the
[agency there] or whether it is intended for those persons at the
[agency] with whom the deceased had dealt directly.

     For the reasons that follow, we conclude that receipt of a
bequest by employees of the [agency] under the circumstances of
this case would not be a prohibited supplementation of income
under 18 U.S.C. § 209(a).  Nor would acceptance of such a bequest
violate any other provision contained in subchapter 11 of
title 18, United States Code, Executive Order 11222 or any
regulations issued in implementation of the Executive Order.

     18 U.S.C. § 209(a), which is similar to its predecessor
statute, 18 U.S.C. § 1914, seeks to prohibit discretionary
transfers of things of value to a public official from a private
source.  The key language of 18 U.S.C. § 209(a) bars the receipt
from any source other than the Government of "any salary, or any



contribution to or supplementation of salary, as compensation for
his services as an officer or employee . . . ."  Commentators
have observed that there are no statutory prohibitions against
the receipt of gifts in this language.2  But there is, however,
a sweeping prohibition against the Government employee being paid
by anyone except the Government for doing his Government job.
This prohibition is aimed at preventing the Government employee
from becoming beholden to anyone in the private sector who might
affect the independence or judgment of that employee.3

     It is always an issue under the facts of the particular case
whether a transfer of an item of value to a Government employee
is a permitted gift or a disguised prohibited supplementation of
the employee's salary as consideration for his services.  But to
make out an offense under section 209, it is essential to
establish the linkage between the transfer of the thing of value
and the services rendered.4  Under the circumstances outlined in
your letter, we are unable to establish such a linkage.  The
correspondence from the Regional Counsel which accompanied your
inquiry pointed out that from time to time a friend of the
deceased would purchase commemorative stamps at the [agency] and
on those occasions, would exchange greetings on behalf of
[deceased] with the [agency] staff.  There is nothing in such
activities which would indicate an expectation on the part of the
[agency] employees beyond fulfilling their official
responsibilities in a salutatory manner.  The apparent lack of
the requisite intent on the part of either the bequestor or the
potential recipient [agency] employees to influence services
rendered distinguishes this case from a long line of Office of
Legal Counsel, Department of Justice, opinions which have used a
much broader interpretation of section 209 to prohibit the
receipt of tuition fees, professional payments and various
honoraria by Government employees.5

     Having determined that under all of the circumstances present
here the bequest is not a supplementation of income for purposes
of 18 U.S.C. § 209(a), we take no position as to the method of
distribution between current, past or future employees of the
[agency]. We believe that such determinations are best left to
the Courts in the jurisdictions where the proceeds of the estate
are to be administered.

                                         Sincerely,

                                         J. Jackson Walter



                                         Director

---------------------
1 Section 209 of Pub.  L.  No.  87-849, effective date January 21,
1963.  More specifically, 18 U.S.C.  § 209(a) states that:

             Whoever receives andy salary, or any contribution
          to or supplementation of salary, as compensation for
          his services as an officer or employee of the
          executive branch of the United States Government, of
          any independent agency of the United States, or the
          District of Columbia, from any source other than the
          Government of the United States, except as may be
          contributed out or the tresury of the State, county,
          or municipality....shall be fined not more than $5,000
          or imprisoned not more than one year, or both.

2 B.  Manning, Federal Conflict of Interest Law 163, Harvard
University Press (1964).

3 See Perkins, Federal Conflict of Interest Law 76, Harvard L.  Rev.
1113, 1137 (1963).

4 B.  Manning, supra, at 163.

5 It is interesting to note that section 209(3)(A) of Title II of
the Ethics in Government Act of 1978, Pub.  L.  No.  95-521, 92 Stat.  1849
(1978), defines "gifts" as not including bequests and other forms of
inheritance.  But since there is little discussion in the legislative
history concerning this section of the Ethics Act, it is difficult to draw
any definitve conclusions of what Congress might have intended by that
definition for the issue presented here.


