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        This Office has determined that your request for an advisory
   opinion concerning the breadth of the term "organization," as
   used in 18 U.S.C. § 208 and applied to state colleges,
   universities and higher education systems, presents a matter of
   first impression.1 The following formal advisory opinion is
   issued in response to your request.

        In your letter, you set forth the following:

              Within this Department there are a large number of
           peer review committees in which special government
           employees, who are employees of colleges, universities
           and state and local governments, review grant
           applications and contract proposals submitted by
           colleges, universities and state and local governmental
           units.

              In order to avoid conflicts of interest and
           potential conflicts it has been our policy and practice
           to require members of these peer review committees to
           excuse themselves from participation in review of
           applications or proposals submitted by or for their
           institutions.  A recurring question has been the
           precise scope of the term "organization" as used in
           section 208 [18 U.S.C.].  For example, in a state with
           two or more college or university systems or
           multi-campus schools, does organization refer to the
           entire state executive structure, a separate university
           system or a separate campus.2

        18 U.S.C. § 208(a) states in part that:

              [W]hoever, being an officer or employee of the
           executive branch, . . . including a special Government
           employee, participates personally and substantially as
           a government officer or employee, through decision,
           approval, disapproval, recommendation, the rendering of



           advice, investigation, or otherwise, in a . . .
           particular matter in which, to his knowledge,
           he, his spouse, minor child, partner, organization in
           which he is serving as officer . . . or employee . . .
           has a financial interest --

           Shall be fined not more than $10,000, or imprisoned
           not more than two years, or both.  (Emphasis supplied.)

        The term "organization" is not defined in the statute.  The
   legislative history offers little guidance.  In the 1962 Senate
   Report accompanying H.R. 8140 the following statement was made
   concerning the deletion of the word "business" which had appeared
   before the word "organization" in section 208(a) as passed by the
   House of Representatives.

              Subsection (a) [of § 208] at one point speaks in
           terms of an employee's disqualifying connection with a
           "business organization," thus leaving open the
           implication that he would remain eligible to act for
           the Government in a matter involving a nonprofit
           organization with which he is connected.  A great
           number of universities, foundations, nonprofit research
           entities, and other similar organizations today are
           engaged in work for the Government.  Conflicts of
           interest may arise in relation to them just as in the
           case of the ordinary business for profit.  The
           committee therefore has deleted the word "business"
           from the subsection to make clear that improper dealing
           by a Government employee in connection with a nonprofit
           organization is also prescribed [sic].3

   It is clear from this language that Congress intended that
   employees of universities and colleges be covered by the
   provisions of 18 U.S.C. § 208 when they serve the Federal
   Government.  There is no evidence in the legislative record,
   however, that any consideration was given to the dual status of
   an employee of a state higher education institution or system
   who, as such, is also an employee of the state.

        A number of states have established individual institutions
   of higher learning while others have established one or more
   higher education systems, each composed of a number of institu-
   tions.  In most, if not all, of these states, the faculty and
   staff members are technically employees of and are paid by the



   state government.  If in these circumstances the state government
   itself were deemed to be the "organization" which employs these
   persons, section 208(a) would preclude each of them who is
   intermittently serving on a Federal peer review committee from
   involvement in any particular matter pending before the committee
   in which his or her state government had a financial interest.
   The prohibition would extend not only to an application for a
   grant or a bid for a contract submitted by such person's
   institution or system but also to one submitted by any other
   instrumentality of the state, including a non-educational agency.

        Section 208 is, however, a penal statute and should not be
   extended to instances not clearly within its terms or to those
   exceptional to its spirit and purpose.4  Therefore, we
   believe that, where a member of a peer review committee is a
   faculty member or employee of a state higher education
   institution (whether the institution is established separately
   or, as in California, is part of a state system), he or she
   generally may be allowed to participate in a particular matter
   in which a Department or agency of his or her state other
   than an educational institution or system has a financial interest.
   Stated differently, we believe it reasonable and within the
   spirit of this statute to conclude that a state's higher
   education system and/or institutions need not invariably be
   joined with the rest of the state governmental structure into
   one "organization" for the purposes of section 208(a).  The
   purpose, funding, and operations of a higher education system
   or individual institution are sufficiently dissimilar from
   those of most of the other agencies of a state that this rule
   should apply to most cases.5  Further, if a state has
   established and provides funds to individual institutions
   separately rather than through a system, these institutions
   may be deemed to be distinct from one another as well as from
   the rest of the state government.6

        We cannot, however, make a general pronouncement about the
   status, for purposes of section 208, of separate educational
   systems within a state, or of individual institutions within a
   system.7  States that establish higher education facilities
   in either of those fashions do so by different statutory schemes.
   The diversity among the states makes it impossible to formulate a
   standard for the application of section 208(a) to a peer review
   committee member when he or she is confronted with an application
   or proposal originating in a system of his or her own state.
   Accordingly, we are of the view that your Department must



   continue to resolve such situations on an individual basis.
   Whenever the system or the institution within the system that
   employs the peer review committee member has a discernible
   financial interest in an application or proposal, under
   section 208(a) your Department must find him or her disqualified
   to act on it.  We believe, however, that in some of these cases
   your Department may utilize section 208(b) of Title 18, U.S.C.,
   to grant the committee member a waiver because his or her
   employing institution's or system's financial interest in the
   matter before the committee is not so substantial as to affect
   the integrity of his or her services to your Department.  These
   waivers are not to be given without careful analysis, however,
   and must take into account such factors as the state statutes
   establishing the system or systems, the manner in which grants or
   contracts are sought (by institution or by system), the entity
   being reimbursed for the indirect costs of a grant or contract,
   and the accountability for grant money once awarded.

        An illustration or two with reference to California, which
   has more than one system of higher education institutions, will
   be useful.  The institutions within the University of California
   system (one of the three systems within the state)8 apply
   for grants separately, are individually responsible for initial
   accountability to the grantor, collect their indirect costs
   themselves rather than through a system-wide research foundation
   and maintain a distinct identity.  Nevertheless, the
   institutions, as constituent parts of one higher education
   system, are ultimately responsible for carrying out the system's
   functions. Therefore, these institutions properly cannot be split
   off from that system one by one for the purposes of section 208(a).
   Therefore, the participation of a faculty member of one University
   of California institution in the proceedings of a peer review
   committee on a grant application from another University of
   California institution would contravene section 208(a), absent
   a waiver under subsection (b).

        With respect to the constituent institutions of the three
   California systems, we have reviewed their respective operational
   responsibilities and have concluded that these systems are not
   the same "organization" as that term is used in section 208(a).
   The involvement of a faculty member of an institution in one
   system in the deliberations of a peer review committee
   considering an application or proposal from one of the other two
   systems or from an institution within one of the other two
   systems would not violate section 208(a).9  Where the



   separation between systems is not complete, a waiver under
   section 208(b) would be necessary to permit the faculty member
   to participate in the committee's deliberations on that proposal.

        We realize that the views we have expressed will require
   each Federal Department or agency to make a determination or
   determinations with regard to members of peer review committees
   who are employees of state institutions and who may be called
   upon to review matters submitted by some entity within their own
   state's higher education system.  While this sometimes may not be
   an easily administered solution, it is the only appropriate one
   under the statute as it is drafted.  Finally, we suggest that a
   Department or agency make appointments to its peer review
   committees so as to avoid, if possible, the need for the issuance
   of section 208(b) waivers to any of its members.

        In accordance with the provisions of 5 C.F.R. 738.308
   (a)(2), we have consulted with the Office of Legal Counsel
   of the Department of Justice prior to issuing this formal
   advisory opinion.  We are authorized to state that the Office
   of Legal Counsel agrees with our analysis and conclusions.

                                         Sincerely,

                                         J. Jackson Walter
                                         Director

---------------------
1 The Office determined pursuant to 5 C.F.R.  738.305(a)(1) that
this request presented a matter of first impression.  Notice of request was
also distributed to all agencies providing a time for any interested agency
to comment.  The Office received comments from four agencies.  Staff
members of this Office also met with officials of the agency making the
request.

2 We want to avoid the confusion that may be inherent in your use of
the term "multi-campus schools." For example, some schools may have
elements that are geographically separate (e.g., a new medical school or
law school in a major city and a main campus in the traditional university
town) while other schools may consist of several separate and complete
campuses.  For purposes of this opinion, we use the word "institution" to
refer to each of the several separate and complete campuses that together
make up a higher eduaction system.  (Within the University of California



"institution" is also used to refer to those schools with one major campus
and one or more geographically separate program elements.

3 S.  Rep.  No.  2213, 87th Cong., 2d Sess.  14, reprinted in 1962
U.S.  Code Cong.  & Ad.  News 3852 3862-3.

4 U.S.  v.  Chemical Foundation Inc., 272 U.S.  1 (1926).  This
case, in part, involved the applicability of an earlier version of 18
U.S.C.  § 208, then section 41 of the Criminal Code.

5 A land grant institution may be positioned outside the rule.  For
instance, it may have operational or other ties with the Department of
Agriculture of its state.  If so, it should be deemed to be a part of the
state government, and, absent a waiver under 18 U.S.C.  § 208(b), a member
of its faculty or staff should be disqualified under section 208(a) from
serving on a Federal peer review committee that is considering an
application from that Department or any other state agency.

6 An example of two state institutions which may be treated
separately because of their state statutes and funding procedures are the
University of Colorado and Colorado State University.

7 This opinion does, however, provide as an example the three state
higher education systems of California when dealing with faculty members
only.  See the discussion at page 4 infra.

8 The three systems of higher education in the State of California
are the University of California, the California State Universities and
Colleges, and the California Community Colleges.

9 When the peer review member is an officer of his or her
institution, an additional consideration must be made vis-a-vis his or her
duties to the entire state educational program by virtue of that position.
For instance, a member of the Board of Regents of the University of
California should not be given a waiver under section 208(b) for matters
affecting an entity within the California State University and College
system on the same basis as faculty members at a University of California
institution.


