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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated April 1, 1988

        This is in response to your letter of March 14, 1988,
   requesting advice on the applicability of 18 U.S.C. § 207 to a
   former [agency] employee.  Your letter indicates that [the former
   employee] served in the [agency's] Office of General Counsel for
   more than 25 years, as an attorney and the General Counsel, until
   he retired in 1983.  He was temporarily re-employed through
   January 6, 1984.  During the period August 1984 through November
   1987, [the individual] was retained under contracts with the
   [agency] for the sole purpose of completing [the agency's]
   representation in the case of [citation deleted] (hereinafter
   [the case]).

        Based on information in your letter, as well as a telephone
   conversation between [a staff attorney] of this Office and [an
   individual from the agency], we understand the facts to be as
   follows.  [The former employee] has not served in a Senior
   Employee position, as that term is used in 18 U.S.C. § 207, so
   the Senior Employee restrictions of 18 U.S.C. § 207(b)(ii) and
   § 207(c) are not at issue.  [The individual] is barred for a
   lifetime by 18 U.S.C. § 207(a) from switching sides in [the case]
   (which is unlikely, because the case has now been concluded),
   since he personally represented the [agency] in that case prior
   to his retirement.  The only other prohibition of 18 U.S.C. § 207
   is subsection (b)(i), which restricts former Government employees
   for a period of two years concerning matters under their official
   responsibility during the last year of such responsibility.
   Because [the individual] has had no matter other than [the case]
   under his official responsibility since January 1984, that
   subsection no longer applies.

        You have opined that [the individual's] restrictions under 18
   U.S.C. § 207 hinge on the narrow issue of whether he should be
   considered a Government employee during the period of his service
   under contracts from 1984 to 1987.  In view of the observations
   contained in the preceding paragraph, his status while performing
   under the contracts appears to be irrelevant.

        However, to the extent that he may have participated



   personally and substantially in, or had official responsibility
   for, particular matters involving specific parties other than
   [the case] during the time he served under contracts with the
   [agency], it appears that he would not be barred by 18 U.S.C.
   § 207.  This is based on the information you have provided, which
   indicates that [the individual] was an independent contractor,
   having been hired to personally handle [the case]; to use his
   judgment to analyze, evaluate, negotiate, make recommendations
   and settle or try the case; and to submit a final report to the
   [agency], summarizing his work.

        We note, however, that the question of whether a person will
   be regarded as an employee or an independent contractor is one of
   degree, based on the nature of the work and amount of
   supervision.  If there are additional factors which indicate that
   [the individual's] independence was significantly circumscribed
   or that he was closely supervised, or if there are circumstances
   of his performance which make him an employee de facto, then his
   service under the contracts would be subject to the proscriptions
   of 18 U.S.C. § 207(a) and § 207(b)(i).  See the enclosed opinion
   of the Office of Legal Counsel, Department of Justice, at 1 Op.
   Off. of Legal Counsel 20 (1977).

                                         Sincerely,

                                         Frank Q. Nebeker
                                         Director


