
Office of Government Ethics
90 x 1 -- 01/24/90

Letter to the President of an Association
dated January 24, 1990

        This is in reply to your letter of December 27, 1989, in which
   you requested guidance relating to any ethical concerns arising
   from the unpaid participation of Federal employees as speakers,
   instructors, or panelists at luncheons and symposia sponsored by
   an association for which you serve as President. According to
   your letter, [the Association] is a "non-profit association of
   individuals from Government and the private sector with a common
   interest in [a certain area of government regulation]."  You
   indicate that [the Association] sponsors luncheons and symposia
   for the purpose of advancing knowledge and understanding of [a
   topic].  [The Association] charges registrants a fee in order to
   cover the association's administrative costs.  You wish to
   confirm your view that Federal ethics laws and regulations do not
   preclude Federal employees from serving as uncompensated
   speakers, instructors, and panelists at programs sponsored by
   [the Association] notwithstanding the fact that a registration
   fee may be charged.

        There is nothing in the conflict of interest statutes or in
   the standards of conduct that prohibits an employee from serving
   in his personal capacity as a member of a nonprofit organization
   such as [the Association].  There are, however, appearance
   concerns that can arise under agency standards of conduct
   regulations implementing 5 C.F.R. § 735.201 when an active member
   of an organization participates in his official Government
   capacity in matters affecting the financial interests of that
   organization.  These appearance concerns may dictate that an
   active member disqualify himself from participating in official
   Government matters affecting the organization.  Such a concern
   could arise, for example, where the organization has submitted
   comments on a proposed regulation that is being revised by the
   employee.  [T]he basic conflict of interest statute, 18 U.S.C.
   § 208, treats the financial interests of an organization as the
   personal financial interests of its officers and directors [but
   does not do so for mere members].  Officers and directors of an
   organization are consequently prohibited by law from taking
   official Government action that would affect the organization's
   financial interests.



        A Federal employee is free to participate in nonprofit
   organization programs as an uncompensated speaker, instructor, or
   panelist in his personal capacity, whether or not the
   organization is charging a fee for attendance.  He must first
   comply with any agency-specific requirements for advance approval
   of outside teaching, lecturing, or writing.  An employee may not
   use Government time, resources, or equipment to prepare his
   presentation in violation of 5 C.F.R. § 735.205 and may not
   release nonpublic information to further the interests of the
   organization in violation of section 735.206. Employees who
   participate must be careful that they do not use or permit the
   use of their official title, position, or authority to further
   the interests of the outside organization (or themselves).  Thus,
   for example, the speaker, instructor, or panel participant at an
   [Association] function must make it clear that he is presenting
   his own views and that he is not representing his agency.

        A Federal employee may also participate as an uncompensated
   speaker, instructor, or panelist at a luncheon or symposium when
   authorized to do so as a part of official duties, even though a
   registration fee is charged.  The employee should not, however,
   be authorized to participate as a speaker where registration fees
   charged Government attendees are not in line with the actual
   costs of the program to the sponsor.  In addition, the agency
   must find that it is in the interest of the agency for the
   employee to participate and that the event is an appropriate
   forum for the exchange of information relevant to the programs,
   operations, and responsibilities of the agency.1  Thus, for
   example, an agency could reasonably find that it is in its best
   interests to authorize its expert on the Freedom of Information
   Act (FOIA) to appear before [the Association] for the purpose of
   explaining the agency's implementation of the Act to a group of
   individuals who routinely deal in FOIA matters.  Neither the
   participating employee nor the authorizing official will be
   deemed to have extended preferred treatment to the sponsoring
   organization so long as the agency had a reasonable basis for
   choosing the one forum over another.

        We trust this information will be of assistance to you.
        Should you have additional questions in the future, please
        feel free to contact this Office.

                                         Sincerely,

                                         Donald E. Campbell



                                         Acting Director

---------------------
1 (Ed.  note: Subsequent advice from OGE to the Association
clarified that this sentence sets forth the relevant standard and, further,
that in determining whether an event is an "appropriate forum" within the
meaning of the standard, an agency decision maker may consider all relevent
factors, including whether the registration fees charged Government
attendees are in line with the actual costs of the program to the sponsor.)


