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Letter to a Former Employee dated May 21, 1984

        In your letter of May 11, 1984 you request the opinion of
   this Office as to whether you may testify in (Phase II) [of a
   specific case] before [a regulatory] Commission.

        From your letter and its attachments we have obtained the
   following background.

        [Two companies] are parties in the above docketed rate
   proceeding before the Commission.  Involved is a dispute as to
   the interpretation of certain pricing clauses contained in a
   settlement agreement negotiated by and among [the two companies]
   and the [present Commission's predecessor] in 1962.  At that time
   you were a staff attorney representing [the predecessor
   Commission] in the negotiation of this settlement agreement and
   its approval by [that Commission].

        You were employed by [the predecessor Commission] and its
   successor agency (the Commission) from October 1958 through
   November 1978 when you retired from the Commission.  From
   April 1979 until December 1981 you served again with the
   Commission.  You are now in private practice.

        [One of these two companies, Company 1] filed testimony
   prepared by you in the pending proceedings before the
   Commission.  Your statement covered (p. 2 of your letter):

           (i)  facts concerning the commercial and regulatory
           environment that existed at the time of the settlement
           negotiations; (ii) the Staff's position on several key
           issues involved in those negotiations; (iii) my
           knowledge of facts relating to the intention of [the
           two companies] when they entered into the settlement;
           and (iv) similar facts relating to the intention of
           [the two companies] to effectuate the terms of the
           settlement by incorporating that document into the con-
           tracts presently at issue.  My testimony was based on
           the nonconfidential facts that I observed during the
           settlement discussions and did not disclose any
           privileged information.



        [The other company, Company 2,] objected to the introduction
   of your testimony on the ground, among others, that you are
   prohibited from testifying by reason of the Commission's rules
   and section 207 of the Ethics in Government Act (the Act) --
   5 U.S.C. App. 207 (sic. [18 U.S.C. § 207]).  The presiding
   Administrative Law Judge (ALJ) ruled that your testimony be
   stricken as irrelevant.

        Your testimony has been revised and is scheduled for
   presentation on May 22, 1984. You have asked for our opinion on
   the conflict of interest question raised by Company 2.

        We shall not concern ourselves at this time with the
   Commission's rules.  Our focus will be on 18 U.S.C. § 207 as
   amended by the Ethics in Government Act of 1978 [the Act]. The
   amendments became effective on July 1, 1979 and apply to those
   employees who were then in the Federal Government.  See 5 U.S.C.
   App. §§ 502 and 503 and 5 C.F.R. 737.29(a).  Since you were
   employed by the Commission at that time, you are covered by
   section 207 as amended.

        Section 207(a) prohibits a former Government employee from
   acting as agent or attorney or otherwise representing any other
   person before a Federal agency or court in any particular matter
   involving specific parties in which that individual had personal
   and substantial involvement as a Federal employee.  The evidence
   you would furnish centers on the very contract that was
   negotiated in 1962 between [Companies 1 and 2] in the
   [predecessor Commission] proceedings and you were personally and
   substantially involved in it as attorney for [that] Commission.
   Section 207(a) standing alone might bar you from presenting such
   testimony.  It must, however, be read in the light of
   subsection (h) which was added to 18 U.S.C. § 207 by the Act.

        Subsection (h) provides:

           Nothing in this section shall prevent a former officer
           or employee from giving testimony under oath, or from
           making statements required to be made under penalty of
           perjury.

        See H.R. Rep. No. 800, 95th Cong., 2d Sess. 10, 34 (1977).

        The purpose of subsection (h) was to except from 18 U.S.C.
   §§ 207(a), (b), and (c) "testimony under oath."  H.R. Conf. Rep.



   No. 1756, 95th Cong., 2d Sess. 76 (1978).

        Subsection (h) has been implemented by us in 5 C.F.R.
   § 737.19(b), reading, in pertinent part, as follows:

           A former Government employee may testify before any
           court, board, commission, or legislative body with
           respect to matters of fact within the personal
           knowledge of the former Government employee.  This
           provision does not, however, allow a former Government
           employee, otherwise barred under 18 U.S.C. 207(a), (b),
           or (c) to testify on behalf of another as an expert
           witness except: (1) To the extent that the former
           employee may testify from personal knowledge as to
           occurrences which are relevant to the issues in the
           proceeding, including those in which the former
           Government employee participated, utilizing his or her
           expertise . . . .

        [Company 1] contends, as do you, that you would be testifying
   only as to matters within your personal knowledge and not as an
   expert.  [Company 2] argues on the other hand that your statements
   amount to expert testimony.  Whether the testimony you would give
   is factual or expert does not make any difference in the
   resolution of your problem. To the extent your evidence would be
   factual, the testimony would be under oath and within your
   "personal knowledge."  It could be furnished under section 207(h)
   and section 737.19(b) of our regulations.  If it should be
   considered expert testimony, you would not be barred since
   section 737.19(b) provides that, where you would be otherwise
   barred under section 207(a) to testify as an expert witness, you
   may do so when you would be testifying "from personal knowledge
   as to occurrences which are relevant to the issues in the
   proceeding," including those in which you had utilized your
   expertise.

        We do not address other problems that have been raised, such
   as the relevancy of your evidence or whether your testimony would
   violate the "deliberative process privilege" of the Commission.
   These are matters for the ALJ and the Commission.

        In view of the necessity for an expedited decision, we have
   not had time to verify the material we have extrapolated from
   your letter and its attachments.1  Based solely on this
   material, we conclude that 18 U.S.C. § 207(a), as  modified  by



   section  207(h)  and  5 C.F.R. § 737.19(b), would not prohibit
   you from testifying in (Phase II) [of the present case] now
   pending before the Commission.2

                                        Sincerely,

                                        David H. Martin
                                        Director

--------------------------
1 For example, we have taken at face value your assertion that no
privileged or confidential information of the Commission is involved.

2 With respect to any questions of client responsibility, such as
Canon 4, you should refer to the Rules Professional Conduct of the
American
Bar Association and the District of Columbia Bar.


