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Letter to a Former Military Officer dated May 9, 1990

        This is in response to your inquiry concerning the legality
   of your serving in various capacities with a corporation.  In your
   letter, dated April 4, 1990, you indicate that you have received
   an unofficial opinion from the [military] Department [in which
   you hold retired status] concerning your proposed service [with
   the corporation], and that they referred you to this Office for
   an official opinion.  Although your request for guidance does not
   meet the criteria for a formal opinion, 5 C.F.R. § 2638.303, we
   are providing the guidance below to assist you in considering
   your situation.  See 5 C.F.R. § 2638.305(a)(2).  Please note that
   the advice provided in this letter is general in nature and is
   not meant to address any particular fact situation.  If you
   require assistance in applying these rules to a particular
   circumstance relating to a potential conflict of interest, you
   should contact the Department['s] Designated Agency Ethics
   Official (DAEO) to request guidance concerning the resolution of
   that situation.

        Your letter states that you are retired [from the uniformed
   services as an 0-8] with a retirement date of December 31, 1988.
   You propose to serve with a corporation that would act as an
   agent for Federal employees, representing them in private
   personal property loss and damage claims against the United
   States Government.  Your letter also states that you never acted
   in any official manner with respect to this business venture.
   Given these facts, you request our opinion as to whether:

        (1) it would be appropriate for you to serve as president of
   a corporation if you do not personally sign any claim forms or
   personally represent a claimant before a United States Government
   agency;

        (2) it would be appropriate for you to serve in a purely
   administrative and supervisory position with the corporation;

        (3) it would be appropriate for you to work with represented
   clients (claimants) on the preparation of their claims; and

        (4) there would be any restrictions on your activities on or



   after January 1, 1991.

   These questions are addressed below in relation to the indi-
   vidual statutory restrictions.

        The primary restrictions applicable to former Government
   employees are found at 18 U.S.C. § 207.  Section 207(a) imposes
   a lifetime prohibition on former employees representing or, with
   the intent to influence, making any oral or written communication
   on behalf of anyone other than the United States to an agency or
   court concerning any "particular matter involving a specific
   party or parties" in which they participated personally and
   substantially as Government employees.  The phrase "particular
   matter involving a specific party or parties" refers to a
   judicial or other proceeding or a particular claim.  See 5 C.F.R.
   § 2637.102(a)(7).  It is important to remember that the same
   particular matter may continue in another form or in part.  In
   determining whether two particular matters are the same, you
   should consider the extent to which the matters involve the same
   basic facts, related issues, the same or related parties, time
   elapsed, the same confidential information, and the continuing
   existence of an important federal interest.  5 C.F.R
   § 2637.201(c)(4).

        As stated above, section 207(a) imposes a lifetime prohibi-
   tion, and therefore continues to apply to you after January 1,
   1991.  This restriction focuses upon representational activities
   before, as well as communications to, a Federal department,
   agency or court or any officer or employee thereof.  No limitation
   is placed on the internal administration or assistance rendered
   in connection with covered matters within a company even if repre-
   sentation concerning the matter would be forbidden.  Service as
   president of the corporation or working with represented clients
   on an in-house basis is therefore permissible.  It is only if
   you personally represent a claimant before a United States
   Government agency or personally make any written or oral
   communication on behalf of your client to the Government
   (such as the filing of claim forms) with the intent to influence
   in connection with a covered matter that you will be in
   violation of section 207(a).

        In addition to the lifetime prohibition contained in
   section 207(a), section 207 also includes a two-year prohibition
   against a former officer or employee of the Government represent-
   ing or, with the intent to influence, making any oral or written



   communication on behalf of any other person in any "particular
   matter involving a specific party or parties" that was actually
   pending under the employee's "official responsibility" within
   a period of one year prior to the termination of Government
   service.  18 U.S.C. § 207(b)(i).  Note that the two-year term
   of section 207(b)(i) begins to run at the termination of your
   official responsibility, which may be a different date from
   your actual termination of service.  The term "official
   responsibility" is defined as "the direct administrative or
   operating authority, whether intermediate or final, and
   either exercisable alone or with others, and either personally
   or through subordinates, to approve, disapprove, or otherwise
   direct Government actions."  18 U.S.C. § 202[(b)].  The scope
   of the term is generally determined by those areas assigned
   to a position by statute, regulation, Executive Order, job
   description or delegation of authority.  For example, all
   particular matters under consideration in an agency are under
   the "official responsibility" of the agency head, and each is
   also under the official responsibility of any intermediate super-
   visor having responsibility for an employee who actually
   participates in the matter within the scope of his or her
   duties.  5 C.F.R. § 2637.202(b).

        Similar to the lifetime restrictions found in section 207(a),
   the two-year "official responsibility" restriction of 207(b)(i)
   prohibits representation and communication with the intent to
   influence on behalf of another.  This restriction therefore does
   not bar service as president of the corporation or working with
   represented clients.  Only if you personally represent a claimant
   before a United States Government agency or personally make any
   written or oral communication (such as the filing of claim forms)
   with the intent to influence on behalf of your client will this
   provision potentially apply.  In any event, for purposes of
   section 207 your Government employment ended December 31, 1988;
   these restrictions will therefore no longer apply to you after
   December 31, 1990.

        Section 207 places additional post-employment restrictions
   upon employees who are considered Senior Employees.  Section
   207(c) bars Senior Employees from representing or making
   any oral or written communication on behalf of anyone other than
   the United States before the department or agency in which the
   employee served concerning any particular matter pending before
   such department or in which such department has a direct and
   substantial interest.  This bar, however, only extends for a



   period of one year after the affected employment has ended, and
   therefore would not apply to you because your Government employ-
   ment ended more than one year ago.  More importantly, section
   207(b)(ii) places a two-year restriction prohibiting former
   Senior Employees from aiding or assisting (in addition to the
   lifetime prohibition on actually representing) anyone other than
   the United States concerning any particular matter involving a
   specific party or parties in which such employee participated
   personally and substantially as an officer or employee.  This
   restriction does not prevent a former Senior Employee from
   serving as president of a corporation directly.  It does,
   however, make it illegal for him or her to aid or assist in the
   representation of clients (claimants) "by personal presence" at
   any formal or informal appearance before a court, agency,
   court-martial, or any civil, military or naval commission of the
   United States, or any officer or employee thereof in certain
   instances.  As with the two-year restriction of section 207(b)(i),
   this restriction will no longer apply to you in any event after
   December 31, 1990.

        Please note that the restrictions found at 18 U.S.C.
   §§ 207(b)(ii) and 207(c) apply only to Senior Employees; as a
   [military rank] (0-8), you would not automatically be considered
   a Senior Employee for the purposes of these restrictions. 18
   U.S.C. § 207(d)(1)(B).  However, your position may have been
   one of significant decision-making or supervisory authority, and
   therefore designated as a Senior Employee position pursuant to
   18 U.S.C. § 207(d)(1)(C).  If you are not sure whether your
   position was so designated, you should contact the DAEO for the
   Department to ascertain whether these restrictions apply to you.

        You also should be aware of certain other restrictions that
   may affect you.  Section 2397b of Title 10, United States Code,
   prohibits former or retired members of the Armed Forces from
   accepting compensation from certain private employers. Congress
   has suspended this statute from having any force or effect for a
   period of one year by the Ethics Reform Act of 1989. Pub. L.
   No. 101-194, § 507, 103 Stat. 1716, 1759-60 (1989).  If Congress
   takes no further action this statute will become effective again
   on December 1, 1990.  We note that restrictions imposed under
   10 U.S.C. § 2397b are two-year restrictions, and therefore would
   not apply to you in any event after December 31, 1990.  If
   Congress takes no further action, this restriction would
   therefore apply to you from December 1 to December 31, 1990.



        Section 2397b applies to officials who engaged in procurement
   activities while serving as officers or employees of the
   Government.  Your letter did not provide any information to allow
   us to determine whether the statute would apply to you even if
   the statute were currently being enforced.  We therefore
   recommend that you contact your DAEO to determine the extent to
   which these restrictions would apply to you.

        Another statute that may restrict your proposed service is
   18 U.S.C. § 281.  This statute prohibits retired military
   officers from acting as agent or attorney for prosecuting or
   assisting in the prosecution of any claim against the United
   States involving the military Department in which they hold a
   retired status or involving any subject matter with which they
   were directly connected while in an active duty status, for two
   years after retiring.  This statute does not prevent you from
   serving in a purely administrative or supervisory capacity with
   the corporation.  It does, however, prohibit you from signing or
   filing claim forms on behalf of a client, representing a client,
   or assisting in the representation of any client concerning a
   claim against the [Department] or involving a subject with which
   you were directly connected while on active duty.  Like 10 U.S.C.
   § 2397b, this statute has no force or effect for a period of one
   year from the passage of the Ethics Reform Act of 1989.
   Pub. L. No. 101-194, § 507, 103 Stat. 1716, 1759-60 (1989).  If
   Congress takes no further action this statute will therefore
   become effective again on December 1, 1990.  If this occurs the
   restrictions of 18 U.S.C. § 281 will apply to you from December 1
   to December 31, 1990.

        Another statutory prohibition that may affect you as a
   retired officer is found at 18 U.S.C. § 203.  This statute would
   prevent you from sharing in any fees earned by the corporation for
   representing clients to or before the United States Government
   (except Congress) if those representations were made at a time
   when you were on active duty or otherwise employed by the Federal
   Government.  For example, this restriction would not prohibit you
   from receiving a straight salary from the firm, but it would
   prohibit you from receiving a distribution or bonus that was
   calculated in any part based upon the corporation's receipt of
   such fees.1

        You are also subject to the restriction prohibiting retired
   Regular officers from selling, contracting or negotiating to sell
   supplies or war materials to an agency of the Department of



   Defense, the Coast Guard, the National Oceanic and Atmospheric
   Administration or the Public Health Service for three years after
   retirement.  37 U.S.C. § 801.  This restriction applies to the
   sale of goods only, however, and does not apply to the sale of
   services.  We also note that the services provided by the
   corporation in question are rendered to individuals and not to
   agencies.

        If you require assistance in applying these rules to a
   particular circumstance relating to a potential conflict of
   interest, you should contact the Designated Agency Ethics
   Official (DAEO) [of the military] Department [in which you hold a
   retired status] to request guidance concerning the resolution of
   that situation.

        We hope that the information provided in this letter is
   helpful to you.

                                          Sincerely,

                                          Donald E. Campbell
                                          Acting Director

---------------------
1 Retired officers of the uniformed services are exempt from the
restrictions of 18 U.S.C.  § 206.  This exemption, however, does not apply
until after retirement.  Section 203 therefore continues to prohibit you
from receiving a portion of compensation for representational services in
connection with a particular matter claim or contract if those services
were undertaken while you were an active-duty officer.


