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Letter to a Department General Counsel
dated December 8, 1980

        This letter responds to your October 6, 1980 request for
   this Office's opinion on whether the performance of certain
   services on behalf of a particular State before your Department
   by a former General Counsel of the Department which originally
   had jurisdiction over many of the functions of your Department,
   including the specific matter involved in this request, would
   constitute a violation of 18 U.S.C. § 207.

  CONCLUSION

        We conclude that the former employee's work for his Department
   on the development of the initial set of criteria, pursuant to
   which six  States (not including the  subject State) were to
   develop plans to  desegregate their higher education systems,
   constituted personal and substantial involvement in a particular
   matter involving specific parties so as to trigger the 18 U.S.C.
   § 207(a) bar as  to future participation on  behalf  of someone
   other than the United States regarding the same particular matter.

        We further conclude, however, that a second set of criteria
   subsequently developed  for use as investigatory guidelines
   in States that formerly had de jure dual systems of higher
   education, standing alone, does not constitute a "particular
   matter involving a specific party orparties."  And, although
   the development of this second set of criteria was a matter
   under the former employee's official responsibility because
   of the involvement of a division of the Office of the  General
   Counsel over which the former employee had administrative and
   operational authority, the section 207(b) bar would not attach
   since the criteria do not constitute a particular matter
   involving specific parties.

        The review of the higher education system of the State now
   seeking the former employee's assistance is considered to constitute
   a particular matter involving specific parties. This proceeding was
   pending  under the official responsibility of the former employee
   because attorneys in  the Office of the General Counsel of his
   Department  participated in the approval of the review standards



   applicable to that State and because at least one attorney from
   the General  Counsel's office participated as a member of the
   review team which investigated the higher education system in the
   subject State.  Because the former employee left the Government
   in mid-1979, before July 1, the one year bar1 of 18 U.S.C.
   § 207(b) otherwise applicable to the matter involving this State, has
   expired and he is not, therefore, precluded from representing this
   at this time.

  FACTS

        Your letter states that the  former employee has been
   approached by the Attorney  General of the State in question and
   asked whether he might assist and advise the Attorney General and
   other State officials regarding  an ongoing investigation by  an
   Office within your Department of public colleges and universities
   in the State.  The employee's services would involve advising and
   consulting with officials of  the State as well as representing
   such officials and the State before your Department.  The scope
   of his representation would include counseling and advising State
   officials about compliance with criteria  established by your
   Department and regulations,  and negotiating with officials of
   your Department with respect to compliance by this State.

        We  understand that as General Counsel of his Department,
   the former employee was involved in several aspects of Federal
   policymaking and decision making that are apart of the chain of
   events leading  to the  request that he, as a former Government
   employee, represent  this State.  Specifically, he participated
   directly, personally  and substantially in  the  development of
   criteria for the preparation of desegregation plans  for the
   public higher education systems in six States, none  of which is
   the subject State.

        The former  employee's work in this area was occasioned  by
   the fact that in 1977 his Department was specifically directed by
   the U.S. District Court for the District of Columbia2 to
   issue criteria upon which the aforementioned six States wereto
   develop plans to  desegregate their  higher education  systems
   which  the Court had found to be in violation of Title VI of the
   Civil Rights Act of 1964.3  As noted above, the former
   employee participated personally and substantially in the develop-
   ment  of those criteria which  were issued  four  months after  the
   court issued the Order.



        Subsequent to the issuance of the aforementioned criteria, a
   second set of criteria was developed to serve as standards by which
   the former employee's Department's Office for Civil Rights (OCR) would
   undertake to eliminate segregation in eight other States that
   formerly  had de jure dual systems of higher education.  The
   subject State was identified as one of the States in which OCR
   would conduct a review in accordance  with these criteria.   The
   basic responsibility for preparing the second set of criteria was
   assigned to a division within the Office of the General Counsel
   while the employee served as General Counsel.  You state that while
   these criteria were discussed with the fomer employee, you have no
   evidence that he played any direct role in thier prepartation,
   review or publication.

        The former employee states, in his letter to you of
   September 10, 1980, that he does not recall having participated in
   any discussions concerning the issuance of the second set of
   criteria.   He further states that he had no knowledge of any
   investigative activity with respect to the State in question.
   He does suggest, however, that it is possible that OCR, as part
   of its routing, sent him a copy of its decisional memorandum
   stating that the revised criteria were to be published in the
   Federal Register and would in the future be applied to all States
   that once had de jure dual systems of higher education.   He
   further states that if that occurred,  he would have concurred in
   the decision by initialing the decisional memorandum.  He also
   states that by taking such action,  he would neither have known of
   any facts specifically concerning this State's situation nor have
   gained any information that would be applicable to his proposed
   representation of this State should he undertake such representa-
   tion.

        Your letter states that on February 17, 1978, the Deputy
   Director of OCR for Compliance and Enforcement, transmitted to the
   affected Regional Civil Rights Directors materials for planning and
   conducting the compliance reviews for the subject State and three
   others. A plan for the subject State's review was submitted to OCR
   approximately one month later by the Director of the appropriate
   regional Civil Rights Office.

        The actual review of the higher education system in the State
   was initiated in 1978 and was ongoing at the time the former
   employee left his position at the Department. Your characterization
   of his role in such review coincides with his recollection:  he was
   not involved in the review of the subject State.  You state, how-



   ever, that as part of the approval of the planned review, such
   approval provided that an attorney from the Office of General
   Counsel would be a member of every compliance review team.   We
   assume, for purposes of this opinion, that such was the case in
   the review of this State.

        The former employee left his position as General Counsel in
   mid-1979.

  DISCUSSION

        Since the former employee left Government service prior to
   the effective date of the amendment to 18 U.S.C. § 207 brought about
   by the passage of the Ethics in Government Act of 1978(Pub. L. No.
   95-521),4 the post employment prohibitions applicable to him
   are those found in the former 18 U.S.C. § 207 (Pub. L. No. 87-849)
   (1962).

        To place the follow-on discussion in its proper context, we
   begin by discussing the limits of the statutory restrictions (18
   U.S.C. § 207).

     The restrictions that 18 U.S.C. § 207 impose are narrowly circum-
   scribed.  Generally, a former officer or employee of the executive
   branch is prohibited from acting as agent or attorney for anyone
   other than the United States in connection with any "particular
   matter involving a specific party or parties" in which the United
   States is a party or has a direct and substantial interest and in
   which he or she participated personally and substantially when
   employed by the Government. (emphasis added).  The phrase
   "particular matter involving a specific party or parties" refers
   to a discrete and isolatable transaction between identifiable
   parties.  Section 207(b) prohibited a former officer or employee,
   for one year after leaving his or her Government position, from
   appearing personally as agent or attorney for anyone other than the
   United States in any "particular matter involving a specific party
   or parties" which was under such employee's "official respon-
   sibility" within a period of one year prior to the termination of
   such responsibility.

        The phrase "particular matter" as used in 18 U.S.C. §§ 207(a)
   and (b) is restricted in scope to mean "a particular contract, a
   particular case, a particular proceeding or a particular
   claim."5  That phrase is further restricted, however, by
   the modifying phrase "involving a specific party or parties.



   " Bayliss Manning, author of the authoritative treatise on this
   subject, commented on the importance of this limiting phrase,
   "involving a specific partyor parties," by concluding:

          Where the language is used, it is clear that the
          statute is concerned with discrete and isolatable
          transactions between identifiable parties . . . .  A
          close standard of specificity is required in two
          different respects under subsection (a);  for a
          matter to be swept under the subsection,  it  must
          involve a specific party both at the time the
          government employee acted upon it in his official
          capacity and at the subsequent time when he
          undertakes to act as an agent or attorney following
          termination of his government service.6

        It should be noted that the word "particular" was chosen " to
   emphasize that the restriction applies to a specific case or matter
   and not to a general area of activity." (emphasis added).7

        The original set desegregation criteria evolved from a
   particular case (hereinafter referred the as the "Case" and
   previously referred to in footnote 2).  The criteria were
   issued as a direct result of the court order in that case
   and applied to six specific States, not includint the sub-
   ject State.  The Case constitues a particular matter involving
   specific parties as that phrase is used in 18 U.S.C. § 207.  We
   believe, therfore, that the criteia for the six States, issued by
   the former employee's Department in response to the court's order
   in the Case, constitues a part of the same particular matter.
   Accordingly, since the former employee was personally and
   substantially involved in the Cas matter, he is forever barred
   from representing anyone other than the United States as to that
   particular Case.

        The further questions to be answered here are: (1) whether
   the second  set of criteria, which is a modified version of the
   initial set of criteria issued in response to the court order in
   the Case, and is applicable to the review conducted of the higher
   education system in the subject State, constitute the same or a
   part of the same particular matter involved in the Case continued
   in another form, and, if not, (2) does the second set of criteria
   constitute a particular matter involving a specific party or
   parties in and of itself.



        The Case essentially became final when the court order was
   complied with; that is, when the former employee's Department
   issued the criteria  and the States involved, utilizing those
   criteria, developed plans and moved to desegregate the educa-
   tional systems in accordance therewith. The second set of criteria
   is essentially independent of and apart from the Case controversy.
   We are not aware of any provision in the court order directing the
   former employee's Department to extend the provisions of the order
   beyond those six States specifically mentioned.  The fact that the
   second set of criteria is a modified version of the initial set
   does not, we believe, cause it to  be considered a part  of the
   same particular matter.  The fact that the modified criteria address
   the  generic issue of desegregation, as did the first, does not
   without more, cause the second set of criteria to become a part of
   the Case.

        The second set of criteria addresses the problem of de jure
   segregation generally, that is, the criteria are to be used as
   investigatory guidelines in states that formerly had dual systems
   of public higher education under state law, only if the Office of
   Civil Rights determines after preliminary analysis that such a
   state has failed to remove the vestiges of racial segregation in
   its system in violation of Title VI.  On the basis of its general
   application, we believe the second set of criteria equate to general
   rules or general standards.  Commenting on the applicability of 18
   U.S.C. § 207, a 1963 memorandum of the Attorney General of the United
   States Department of Justice reads in pertinent part as follows:

          Subsections (a) and (b) describe the activities they
          forbid as being in connection with  'particular matter(s)
          involving a specific party or parties' in which the former
          officer or employee had participated.  The quoted language
          does not include general rulemaking, the formulation of
          general policy or standards or other similar matters.
          Thus, past participation in or official responsibility
          for a matter of this kind does not disqualify  a former
          employee from representing another person in a proceeding
          which is governed by the rule or other result of such
          matter (emphasis added).8

        Accordingly, we find that the second set of criteria do not
   constitute a particular matter involving a specific party or
   parties as that phrase is used in 18 U.S.C.  207.

        It should be noted, however, because attorneys in the Civil



   Rights Division of the General Counsel's Office (when the former
   employee served as General Counsel) participated in the clearance
   stage of the subject State's review standards and since at least
   one attorney within the former employee's Department participated
   as a member of the review team when there view was conducted, we
   conclude that the review standards and the actual review of the
   subject State are both particular matters involving a specific
   party that were pending under the official responsibility of the
   former employee, as General Counsel of that Department.  However,
   since the former employee left Government service in mid-1979, the
   one year bar of 18 U.S.C.  207(b) expired in mid-1980 (one year
   after the date he left).  He is, therefore, not barred by the
   provisions of section  207(b) from representing  the subject
   State on mattersgrowing out of such review.

        Also, since we have concluded that the second set of criteria
   was not a continuation or a part of the Case matter and does not,
   standing alone, constitute a particular matter involving a specific
   party, there would be no section 207(a) prohibition against the
   former employee representing the subject State in their response
   to the review conducted by the Office of Civil Rights.9

        This letter represents our opinion concerning the application
   of general rules of law stated in 18 U.S.C. § 207 (Pub. L. No.
   87-849) to the factual situation  set forth in your letter of
   October 6, 1980 as modified herein.

                                        Sincerely,

                                        J. Jackson Walter
                                        Director

---------------------
1 The amendment to section 207(b) increasing this bar to 2 years
did  not affect any employee  leaving before July 1,1979.  See
footnote 4.

2 [Citation to the case number and order omitted.]

3 42 U.S.C. § 2000(d).

4 Section 502 of Pub. L. No. 95-521 provides:  "The  amendments



made by section 501 shall not apply to those individuals who left
Government service prior to the effective date of such
amendments . . . ."

   Section 503 provides:  "The amendments made by section 501 shall
become effective on July 1, 1979."

5 B.  Manning,  Federal  Conflict of Interest Law 55(1964).

6 Id. at 204. Manning's discussion of the statutory language
relates to 18 U.S.C. § 207 (Pub. L.  No. 87-849) as enacted in 1962,
which is the provision applicable to the former employee.

7 B. Manning, supra at 55, H.R. Rep. No. 748, 87th Cong., 1st
Sess. 20 (1961).

8 Memorandum of Attorney General Regarding Conflict of Interest
Provisions of Public Law  No. 87-849 (Feb. 1, 1963) (28 Fed. R. 985).
Cf. 5 C.F.R. § 737.5(c)(1).

9 This Office has not considered the effect, if any, of the Code
of Professional Responsibility in the present context, either with
respect to any steps that may  be required of the former employee to
preserve the confidences and secrets of his former client, i.e., the
Department (see Canon 4), or the effect, if any, of his past and
present relationship with that client on his ability to exercise fully
independent professional judgment on behalf of the subject State.  See,
Canon 5.  We understand, however, that the applicability of the
Disciplinary Rules is a matter which has been considered by the firm
the former employee joined.


