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Letter to a Government Official dated June 22, 1982

        By letter dated March 15, 1982, you requested a formal
   advisory opinion with respect to the issue of whether 18 U.S.C.
   § 207 applies to the post employment activities of employees of
   the Government Printing Office (GPO).  We are rendering this
   opinion informally since you withdrew your request for a formal
   opinion by letter dated April 13, 1982, and the question you pose
   is not one of general applicability.

        The post employment provisions contained in 18 U.S.C. § 207
   apply to those who have "been an officer or employee of the
   executive branch, of any independent agency of the United States,
   or of the District of Columbia."  Agency has been defined in our
   regulations as including "an Executive Department, a Government
   corporation and an independent establishment of the executive
   branch, which includes an independent commission."  5 C.F.R.
   § 737.3(a)(2).  The coverage does not include employees in the
   legislative branch.  Compare with 18 U.S.C. § 203(a) which
   expressly covers officers and employees "in the executive,
   legislative or judicial branch of the Government" (emphasis
   added).

        Is GPO a part of the legislative branch?  There is indication
   to that effect in Title I of the Ethics in Government Act (the
   Act), requiring reporting by the legislative branch, where it is
   stated that for purposes of that Title, the legislative branch
   includes the General Accounting Office (GAO), the Government
   Printing Office (GPO) and some other named bodies.  2 U.S.C.
   § 701(e).  Amended 18 U.S.C. § 207, however, is treated in a
   separate part of the Act -- Title V -- and is governed by the
   definitions in that Title and the regulations referred to above.
   It is for this reason that GAO has been determined to be subject
   to 18 U.S.C. § 207 since it is named specifically as an
   independent establishment in 5 U.S.C. § 104.  (Letter of this
   Office, dated October 26, 1979).

        GPO is under the general supervision of the Congressional
   Joint Committee on Printing.  While the Public Printer is
   appointed by the President by and with the advice and consent of
   the Senate (44 U.S.C. § 301), this official must consult with the



   Congressional Joint Committee on Printing in carrying out the
   functions of GPO.  See, for example, section 305 (approval of GPO
   employees' pay by the Committee), section 309 (revolving fund
   available for expenses authorized in writing by the Committee),
   section 312 (requisitioning of machinery with approval of the
   Committee), section 313 (examining board consisting of GPO top
   personnel and a person designated by the Committee) and
   section 502 (procurement of printing elsewhere under contracts
   made by GPO with the approval of the Committee).  GPO must do all
   the printing for the three branches of Government (other than the
   Supreme Court) except as otherwise approved by the Joint
   Committee. (44 U.S.C. § 501).

        Court decisions and opinions of the Comptroller General
   confirm that GPO is part of the legislative branch.

        "The Government Printing Office is an agency of the
   legislative branch and not of the executive branch of the
   Government" is the holding of Duncan v. Blattenberger, 141 F.
   Supp. 513, 515 (D.D.C. 1956).  This case was cited with approval
   in Barger v. Mumford, 265 F.2d 380, 383 (D.C. Cir. 1959).  See
   also United States v. Allison, 91 U.S. 303, 307 (1876).

        In Doe v. McMillan, 412 U.S. 306, 321-2 (1973), the Supreme
   Court noted that Congress can order printing from GPO (44 U.S.C.
   § 733), whereas the executive branch must request it.  (44 U.S.C.
   § 1103).

        The best analysis of the status of GPO is contained in Hentoff
   v. Ichord, 318 F. Supp. 1175 (D.D.C. 1970):  [w]hile the Public
   Printer is appointed by the President . . . he is a legislative
   employee" (p. 1180, n.3).

        There are at least two opinions of the Comptroller General of
   the United States holding that GPO is part of the legislative
   branch of the Government.  In 29 Comp. Gen. 388, 390 (1950), the
   Comptroller General stated:  "[i]t has long been recognized that
   the Government Printing Office is under the legislative branch of
   the Government." This statement was reiterated in 36 Comp.
   Gen. 163, 165 (1956):

        It is clear from the foregoing analysis that GPO has
        been recognized as part of the legislative branch
        rather than of the executive branch of the government.
        Since the legislative branch is not subject to



        18 U.S.C. § 207, it is our opinion that the post
        employment provisions of this section are not
        applicable to the employees of GPO.

                                        Sincerely,

                                        J. Jackson Walter
                                        Director


