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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated July 20, 1981

     Recently [a member of your staff made an oral request] for OGE's
interpretation of the following language in section 201(f)(3) of the
Ethics in Government Act of 1978 setting forth the requirements for
who should file a public financial disclosure report:

                    (3) each officer or employee
                    in the executive
                    branch . . . whose position is
                    classified at GS-16 or
                    above . . . or the rate of
                    basic pay for which is fixed
                    (other than under the General
                    Schedule) at a rate equal to
                    or greater than the minimum
                    rate of basic pay fixed for
                    GS-16 . . . .

Because certain persons classified at a GS-15 actually earn the same
pay as a GS-16, by virtue of the pay cap, or earn more for purposes
of the pay rate schedule, you have asked for our interpretation of
this language to assist you in determining whether certain employees
of your Department are required to file such reports.

     In Senate Report No. 170, 95th Congress, 1st Session (1977),
accompanying S.555, the Senate Governmental Affairs Committee
discussed the section (section 301), which contained the requirement
for who should file.  The report, as page 110, stated:

                     Whether or not officers and
                     employees of an executive
                     agency are covered by this
                     subsection [sec. 301(b)(5) of
                     S.555] is determined by
                     whether their pay grade is
                     comparable to or greater than
                     a GS-16.  Therefore some
                     employees classified at GS-15
                     who earn more money than an



                     employee at GS-16, step 1,
                     will not have to file a
                     financial disclosure
                     statement.  It is the level of
                     an executive branch employee's
                     responsibility, as determined
                     by the grade at which he is
                     classified, rather than the
                     amount of pay that is the
                     determining factor.

     While the language of section 301(b)(5) of S.555 is not the
exact language of section 201(f) of the Ethics in Government Act, it is
sufficiently similar to be used as guidance in interpreting the statute.

     Therefore, we have determined that to be required to file a
public financial disclosure, an individual must hold a position
which is classified at a GS-16 or above on the General Schedule (or
its equivalent for SES positions), or if the position he or she holds
is not classified on the General Schedule, the basic rate of pay of
his or her position must be fixed at a rate equal to or greater than
the minimum rate for a GS-16.  To be more specific, the basic rate on
paper that the individual must receive is $52,247 per year (GS-16 Step
1).  While on the pay schedule a GS-15 Step 7 is eligible to receive a
salary higher than that figure, the basic rate of his or her grade
(GS-15 Step 1) is lower.  When dealing with special Government
employees whose positions have not been already classified by the
personnel office, you will have to translate $52,247 into daily or hourly
terms, depending upon how they are paid, to determine if they will be
covered upon serving 60 days.

     I hope this will be of assistance to you.

                                                Sincerely,

                                                J. Jackson Walter
                                                Director


