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Letter to a DAEO dated November 16, 1983

        This is in response to your request for our opinion as to
   whether [a] Commissioner [in your agency] must continue to recuse
   himself from participation in adjudicatory proceedings in which
   one of the parties before the Commission is represented by a law
   firm with which the Commissioner's son is engaged as an
   associate.  Our view is that recusal from all such matters is not
   absolutely necessary, but that each case should be examined to
   determine whether the Commissioner's participation would be
   appropriate under the circumstances.

        Our analysis of your question began with the criminal conflict
   of interest statutes, which we conclude would not preclude [the
   Commissioner's] participation in matters in which one of the
   parties is represented by his son's law firm.  The only criminal
   statute which comes close to being applicable, 18 U.S.C. § 208,
   precludes official participation by a Government employee in
   matters in which he, his spouse, or his minor child has a
   financial interest, and thus does not reach the present
   situation.

        Beyond the criminal statutes, [the Commissioner's] freedom to
   participate in official matters is limited both by the
   constitutional requirement of due process and by applicable
   standards of conduct.  We do not read the due process cases as
   requiring recusal under the circumstances you have presented.
   See, e.g., Withrow v. Larkin, 421 U.S. 35 (1975); Duffield v.
   Charleston Area Medical Center, Inc., 503 F.2d 512 (4th Cir.
   1974); Cinderella Career and Finishing Schools, Inc. v. FTC, 425
   F.2d 583 (D.C. Cir. 1970); American Cyanamid Co. v. FTC, 363 F.2d
   757 (6th Cir. 1966). However, you should be aware that in the
   absence of informed consent by all parties, participation by the
   Commissioner in a case in which one party is represented by his
   son's law firm might provide a basis for a subsequent challenge
   to the Commission's decision.

  Governmentwide standards of conduct provide as follows:

           An employee shall avoid any action, whether or not
           specifically prohibited . . . , which might result in,



           or create the appearance of:

           (a)  Using public office for private gain;

           (b)  Giving preferential treatment to any person;

           (c)  Impeding Government efficiency or economy;

           (d)  Losing complete independence or impartiality;

           (e)  Making a Government decision outside official
           channels; or

           (f)  Affecting adversely the confidence of the public
           in the integrity of the Government.

   5 C.F.R. § 735.201a. [Citation to agency regulations deleted.]

        Assuming that his judgment would not in fact be affected, we
   must also consider whether an impermissible adverse appearance
   would result from [the Commissioner's] participation in a matter
   in which one of the parties is represented by a law firm with
   which the Commissioner's son is an associate.  Because the
   Commission's proceedings are adjudicatory in nature, we believe
   that guidance may be drawn from the rules applicable to judges.
   See Duffield v. Charleston Area Medical Center, supra.

        Disqualification of Federal judges is governed by 28 U.S.C.
   § 455.  That section, which is in effect a codification of
   Canon 3 of the ABA Code of Judicial Conduct, provides in
   pertinent part:

           (a)  Any justice, judge, or magistrate of the United
           States shall disqualify himself in any proceeding in
           which his impartiality might reasonably be questioned.

           (b)  He shall also disqualify himself in the following
           circumstances:

     . . . .

           (4)  He knows that he, individually or as a fiduciary,
           or his spouse or minor child residing in his household,
           has a financial interest in the subject matter in
           controversy or in a party to the proceeding, or any



           other interest that could be substantially affected by
           the outcome of the proceeding;

           (5)  He or his spouse, or a person within the third
           degree of relationship to either of them, or the spouse
           of such person: (i) Is a party to the proceeding, or an
           officer, director, or trustee of a party; (ii) Is
           acting as a lawyer in the proceeding; (iii) Is known to
           have an interest that could be substantially affected
           by the outcome of the proceeding; or (iv) Is to the
          judge's knowledge likely to be a material witness in
          the proceeding.

        Like 18 U.S.C. § 208, section 455(b)(4) is limited to spouses
   and minor children and does not reach the present situation.
   However, problems may be presented by section 455(a) and
   section 455(b)(5).  It could be argued, for example, that by
   virtue of his firm's representation of a party, the
   Commissioner's son is acting as a lawyer in the proceeding.
   However, the commentary to the parallel provision in Canon 3 of
   the Judicial Code of Conduct provides:

           The fact that a lawyer in a proceeding is affiliated
           with a law firm with which a lawyer-relative of the
           judge is affiliated does not of itself disqualify the
           judge.  Under appropriate circumstances, the fact that
           "his impartiality might reasonably be questioned" . . .
           or that the lawyer-relative is known by the judge to
           have an interest in the law firm that could be
           "substantially affected by the outcome of the
           proceeding" . . . may require his disqualification.

   Thus, it seems that the rules applicable to judges would require
   an inquiry similar to that required by the standards of conduct:
   whether under the particular circumstances the Commissioner's
   impartiality might reasonably be questioned, or, put another way,
   whether the Commissioner's official participation would create an
   intolerable adverse appearance.

        In SCA Services, Inc. v. Morgan, 557 F.2d 110 (7th Cir.
   1977), it was held that the trial judge should have recused
   himself because his impartiality might reasonably be questioned
   where his brother was a partner in a firm which had entered a
   general appearance for one of the parties.  We recognize that
   the situation you have presented is different, in that the



   Commissioner's son is an associate with the law firm and is thus
   less likely to have a financial interest in the outcome of any
   particular case.  In United States ex rel. Weinberger v. Equifax,
   557 F.2d 456 (5th Cir. 1977), cert. denied, 434 U.S.  1035
   (1978), it was held that the district judge did not err in
   declining to recuse himself where his son was an associate with a
   law firm which participated in the proceedings.  However, we
   cannot go so far as to say that the Commissioner's son's status
   as an associate would negate any appearance problems that might
   arise under any circumstances. Therefore, our recommendation is
   that the Commissioner consider on a case-by-case basis whether
   his participation in any particular matter would create any of
   the adverse appearances prohibited by the standards of conduct.

        Your second question was whether our opinion would be
   different in a case in which the Commissioner's vote is needed to
   break a tie vote.  We wish to distinguish between the situation
   where an individual's participation is essential for the presence
   of a quorum, or because no other decision maker is available,
   from the one you have presented.  In the former case, the rule of
   necessity operates to authorize, or perhaps to require,
   participation where recusal would otherwise be mandated.  See,
   e.g., United States v. Will, 449  U.S. 200 (1980); Duffield v.
   Charleston Area Medical Center, supra.  In the situation you have
   posed, the potentially biased individual would be called in at
   some late stage of the proceeding to cast what would obviously be
   the deciding vote.  This, in our view, would be far worse than
   his having participated in the matter from the beginning.

        We hope this opinion provides some guidance to you and to
   [the Commissioner]. Please feel free to contact us if we can be
   of assistance on this or any other matter in the future.

                                       Sincerely,

                                       David H. Martin
                                       Director


