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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated October 20, 1989

        This is in response to your letter of October 6, 1989,
   requesting our advice on the meaning of language in the model
   standards of conduct regulation at 5 C.F.R. § 735.202(a), which
   proscribes soliciting or accepting, directly or indirectly, any
   gift or thing of monetary value from certain "prohibited"
   sources.1  Specifically, you have asked whether [an]
   employee [of your agency] might be considered to have indirectly
   accepted such a gift if a private organization which he serves as
   an officer receives cash from someone who is a prohibited source
   for his agency.

        We understand that your [agency's] implementing regulation
   incorporates the language of the model regulation cited above.
   The employee about whom you are inquiring serves [in] your
   agency's [administrative division], and he participates in his
   private capacity as [a vice president of a foundation].  You have
   indicated that this Foundation, a tax-exempt organization under
   26 U.S.C. § 501(c)(3), plans to establish [an educational
   center]; that the Foundation has received seed money for that
   purpose in the form of a cash grant from [an organization], a
   prohibited source of gifts for [agency] employees because it
   participates in [a program] which [the agency] manages; that
   motivation for contributing to the Foundation apparently stems
   from the fact that its board chairman is the spouse of the
   Foundation's president, rather than the efforts or status of
   [the] employee; and that [the] employee's official responsibilities
   do not impact on the participants in [the program] other than
   general supervision of [the agency's] administrative support
   services.

        This Office has opined previously that Government employees
   who are members of a private organization cannot solicit
   donations for the organization from entities which are prohibited
   sources of gifts for their Government agency.  See the enclosed
   OGE informal advisory letter 85 x 16 of September 30, 1985.
   Likewise, an officer of a private organization would be
   restricted from soliciting funds for the organization from
   prohibited sources.



        Since the regulation at 5 C.F.R. § 735.202(a) also proscribes
   employee  acceptance of prohibited gifts, even absent involvement
   in solicitation, the question which you have posed is whether a
   private organization's acceptance of such a gift should be
   imputed to the Government employee.  If your employee were a
   member but not an officer of the Foundation, that organization's
   acceptance would probably not be imputed to him, in our opinion,
   since a nonofficer member typically plays no role in the decision
   to accept gifts, nor are the organization's financial interests
   generally attributed to its members.  Such a result is implicit
   in the OGE informal opinion referenced above.

        On the other hand, an officer of a private organization
   occupies a special status.  For example, the financial interests
   of a private organization are attributed to the organization's
   officers under conflict of interest statutes to which Government
   employees are subject.  See 18 U.S.C. § 208.  Additionally, an
   organization officer may be held legally responsible for certain
   organizational acts, by imputation.  Nonetheless, our opinion is
   that, so long as the Foundation's Government employee officer
   does not participate in the decision to accept the grant in
   question, he should not be viewed as having accepted, directly or
   indirectly, a prohibited gift.  However, our opinion is limited
   to the facts presented, which make it clear that the gift is
   being offered to and accepted by the Foundation in its own right
   as an organizational entity, separate and apart from this
   officer.  If, instead, a prohibited source gift were being
   offered or accepted based on the Government employment status of
   an organization officer, then that Government employee would
   likely be viewed as having indirectly accepted it, in violation
   of the standards of conduct.

        This distinction is similar to what applies in the case of
   prohibited gifts to spouses of Government employees.  Where a
   gift is offered to and received by the spouse in the spouse's own
   right, it would not normally be imputed to the Government employee;
   however, the Government employee would be deemed to have indirectly
   accepted such a gift to the spouse when it is based on the
   employee's Government status.

                                          Sincerely,

                                          Donald E. Campbell
                                          Acting Director



---------------------
1 A prohibited source is defined in 5 C.F.R.  § 735.202(a) as one
who either has, or is seeking to obtain, contractual or other business or
financial relations with an employee's agency; or has interests that may be
substantially affected by the performance or nonperformance of his official
duties.


