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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated June 2, 1982

        Your letter of April 20, 1982 requests  our opinion on the
   applicability of the post-employment restrictions of 18 U.S.C.
   § 207(a) and (b) to [an employee of your Department] in the event
   she should accept a transfer from your Department to the
   International Bank for Reconstruction and Development (World
   Bank).

        You inform us that [the employee] is presently the
   Department's Senior Counsel in the Office of the General Counsel,
   a position which has not been designated as a Senior Employee
   position, that she has been offered a position at the World Bank
   and that your Department would agree to the transfer.  The query
   is whether [the employee], if she should accept the transfer to
   the World Bank, would be subject to the restrictions of 18 U.S.C.
   §§ 207(a) and (b).

        You contend that she comes within the exception to these
   post-employment provisions contained in our regulation 5 C.F.R.
   § 737.23(b) which  states that for purposes of sections 207(a),
   (b) and (c) of title 18 United States Code, "[a] former employee
   does not engage in unlawful activity when he or she acts on
   behalf of . . . (2) any public international organization if he
   or she serves . . . on temporary assignment from any agency."

        This regulation as initially proposed by our Office exempted
   an employee "on secondment from any agency."  44 Fed. Reg. 19986
   (1979).  Secondment is a term applied to a military man detached
   from his regiment for temporary detail.  In the regulation as
   finally published the term was changed to the present phrase
   "temporary assignment from any agency."  This Office, in response
   to a comment expressing concern about the treatment of former
   employees who join international organizations, declared that
   "such former employees, except those serving under the conditions
   set forth in § 737.23(b)(2), would be subject to the restrictions
   of the law and these regulations."  45 Fed. Reg. 7404 (1980).

        [The employee] would not be on detail to the World Bank; she
   would be transferred there.  Would this be a temporary



   assignment?  You claim that it would be by reason of sections
   3581-4 of title 5 of the United States Code, which authorizes the
   transfer of a Federal employee to an international organization
   for a period not beyond 5 years or any extension thereof with the
   consent of the employee's agency.  During that period the
   transferred employee "is deemed to remain an employee of the
   agency from which transferred for retirement, health benefits,
   and group life insurance purposes."  5 C.F.R. § 352.309(b).  At
   the conclusion of this service, the transferred employee would be
   entitled to reemployment by his or her former agency.  5 U.S.C.
   § 3582(b).

        Since a transfer rather than a detail would not be construed
   normally as a temporary assignment, we have looked to the
   legislative history of the transfer provisions -- 5 U.S.C.
   §§ 3581-3584 -- for assistance.  We find that the State
   Department in 1958, with the approval of the then Civil Service
   Commission, sponsored legislation "to encourage and authorize
   details and transfers of federal employees for service with
   international organizations," the purpose being to increase the
   availability of Federal personnel by detail or transfer for
   "short periods of employment" so as to raise the percentage of
   well qualified Americans occupying positions with international
   organizations and at the same time to broaden opportunities "for
   Federal personnel to acquire international experience of value to
   the Government." H.R. Rep. No. 2509, 85th Cong., 2nd Sess. 4007
   (1958) (emphasis added).

        The legislation as enacted -- Pub. L. No. 85-795 -- covered
   both the detail and transfer of personnel to international
   organizations for a period of three years.  In 1966, when the
   Civil Service laws were codified Pub. L. No. 89-554, the subject
   of details was grouped with other civil service details in
   section 3343 of title 5, United States Code, and transfers were
   listed separately in sections 3581-3584 of title 5, United States
   Code. Both details and transfers were extended to five years with
   the possibility of renewals.

        The legislative history evidences that these details and
   transfers, while different in the manner of their implementation,
   are intended for the same purpose -- the temporary assignment of
   Federal personnel to international agencies.  Additional
   substantiation for this conclusion is found in Subpart C of
   Part 352 of title 5, Code of Federal Regulations, entitled
   "Detail and Transfer of Federal Employees to International



   Organizations." Section 352.301 states that "the purpose of this
   subpart is to encourage details and transfers of employees for
   service with international organizations as authorized by
   sections 3343 and 3581-3584 of title 5, United States Code, and
   to provide procedures for participation in the program."

        In view of the foregoing, we advise you that should [the
   employee] transfer to the World Bank with the consent of your
   Department, she would not be subject to the prohibitions of
   section 207 of title 18, United States Code, during the period of
   her employment with the World Bank by reason of 5 C.F.R.
   § 737.23(b).

                                         Sincerely,

                                         J. Jackson Walter
                                         Director


