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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated December 10, 1992

        This is in response to your letter of July 6, 1992, in which
   you request an opinion regarding waivers for persons serving on
   advisory committees of [an agency within your department].  Your
   request is prompted by oral advice received from the staff of this
   Office that the distribution of preparatory materials to advisory
   committee members prior to a meeting may implicate 18 U.S.C.
   § 208(a).  You believe that section 208 would not apply under
   the circumstances described in your letter.

        You indicate that [the agency] distributes materials to
   advisory committee members in advance of a planned meeting in order
   to allow time for the members to become familiar with issues that
   may be addressed.  You explain that at this time the agency also
   begins the process of preparing waivers under 18 U.S.C. § 208(b)(3)
   for members of the committees and determining whether individual
   members may participate in a particular meeting as well as the
   scope of their participation.

        You advise that, because of the number of committees, the
   frequency of meetings, the fact-gathering required for financial
   interest analysis, and the levels of agency review, waivers for
   committee members are not executed until immediately before a
   meeting is convened.  You indicate that the agency is revamping
   its procedures for preparing for meetings but that, without
   hardship, these revised procedures would not be able to
   accommodate the conflict of interest review required for granting
   a waiver prior to the distribution of preparatory materials.

        Although these administrative factors are significant, you
   explain that your primary concern is a legal one.  You do not view
   the examination of written materials and preparation for a meeting
   by an advisory committee member as constituting personal and
   substantial participation in a particular matter within the meaning
   of section 208.

        Section 208(a) provides that an officer or employee of the
   executive branch, including a special Government employee, may not
   participate:



           . . . personally and substantially as a Government
           officer or employee, through decision, approval,
           disapproval, recommendation, the rendering of advice,
           investigation, or otherwise, in a judicial or other
           proceeding, application, request for a ruling or other
           determination, contract, claim, controversy, charge,
           accusation, arrest, or other particular matter [in
           which the employee has a financial interest].

   See 18 U.S.C. § 208(a).

        The legislative history of section 208, as well as subsequent
   case law, indicates that this provision is intended to be broadly
   interpreted.  See United States v. Irons, 640 F.2d 872, 876-878
   (7th Cir. 1981) (Irons).  Section 208 speaks of participation
   "through decision, approval, disapproval, recommendation, the
   rendering of advice, investigation, or otherwise." (Emphasis
   added).  As the Irons court noted in interpreting the "or
   otherwise" language of section 208, the concept of participation
   is not limited to formal actions or final events but may apply to
   preliminary activities or matters in a formative stage.

        This view of section 208 is reflected in the standards of
   conduct recently issued by this Office.  See 5 C.F.R. Part 2635
   "Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive
   Branch," 57 Fed. Reg. 35006 (August 7, 1992) (effective February 3,
   1993).  Section 2635.402(b)(4) of the standards of conduct defines
    personal and substantial participation as follows:

           (4) personal and substantial.  To participate personally
           means to participate directly.  It includes the direct
           and active supervision of the participation of a
           subordinate in the matter.  To participate substantially
           means that the employee's involvement is of significance
           to the matter.  Participation may be substantial even
           though it is not determinative of the outcome of a
           particular matter.  However, it requires more than
           official responsibility, knowledge, perfunctory
           involvement, or involvement on an administrative or
           peripheral issue.  A finding of substantiality should be
           based not only on the effort devoted to a matter, but
           also on the importance of the effort.  While a series of
           peripheral involvements may be insubstantial, the single
           act of approving or participating in a critical step may
           be substantial.  Personal and substantial participation



           may occur when, for example, an employee participates
           through decision, approval, disapproval, recommendation,
           investigation or the rendering of advice in a particular
           matter.

   5 C.F.R. § 2635.402(b)(4).

        Once an advisory committee meeting is formally convened,
   there is no question that the members are participating personally
   and substantially in the particular matters on the agenda for
   that meeting.  However, we are not prepared to say that it is
   not possible for personal and substantial participation to occur
   prior to the formal convening of a meeting.

        Your letter appears to recognize the possibility that certain
   kinds of pre-meeting activity might constitute personal and
   substantial participation in a particular matter since you advise
   that "members do not in any way interact with agency officials and
   cannot influence their decision-making."  However, it is not clear
   from your letter whether this statement means that members of the
   committee have absolutely no contact with the agency or simply do
   not interact with the agency in a way that would be regarded as
   "substantial."

        This uncertainty is heightened by the reference in your
   letter to "inadvertent activity" by advisory committee members.
   The fact that an activity may be "inadvertent" does not mean that
   it is not "substantial."  As noted in the standards of conduct,
   a single act of participation at a critical step could be
   substantial.  While section 208 requires that an employee have
   "knowledge" that a particular matter involves a personal financial
   interest, it does not require intent.  Thus, the inadvertence of
   some pre-meeting activity would not remove possible liability of
   an advisory committee member.

        While routine contacts with the agency that were strictly
   administrative in nature (such as confirming the date and time of
   a meeting) would not be likely to constitute substantial
   participation in a matter, other types of interaction with the
   agency might be.  For example, requests by advisory committee
   members for additional information, for interpretations or
   clarifications of material received, or for the views of agency
   personnel on matters on the agenda, all of which might be
   considered preparation for a meeting, could nevertheless approach
   substantial participation in a matter.  Conversely, advisory



   committee members themselves might convey their views or provide
   data or information to agency officials or informally express their
   views on particular agenda items.  Such pre-meeting activities
   could be involvement at a level that would be significant to the
   particular matters to be considered at the meeting.

        Moreover, your letter is silent with regard to pre-meeting
   communications between advisory committee members or by advisory
   committee members with outside third parties.  Personal and
   substantial participation could occur as a result of communications
   of advisory committee members among themselves prior to a formal
   meeting.  Such contacts could range from a one-on-one exchange of
   views to informal discussions or meetings of several committee
   members.  Committee members individually or in groups might also
   contact outside third parties for the purpose of obtaining relevant
   information or analysis.  Again such activities could be a form of
   investigation or other activity that was significant to the matters
   to be formally considered.

        As noted above, the definition of personal and substantial
   participation states that such participation requires more than
   official responsibility, knowledge, or perfunctory involvement.
   The question, then, is whether mere receipt of preparatory
   materials from the agency for a meeting and solely individual
   preparation for the meeting would constitute personal and
   substantial participation in a particular matter.

        While the involvement of advisory committee members in the
   particular matters on the agenda even at this early stage is
   personal in that it is direct, it is reasonable to conclude that
   such participation is not yet substantial.  At this point it may
   be said that advisory committee members have official responsibility
   for and knowledge of matters on the agenda but nothing more.  They
   have taken no other action, exchanged no views, made no substantive
   input into the review process.  Thus, the individual receipt and
   review by an advisory committee member of the information and
   material provided by the agency, standing alone, should not be
   regarded as "substantial" participation in a particular matter
   within the meaning of section 208.

        We shall not venture to consider at what point, beyond mere
   receipt and review of information, pre-meeting activities such as
   those described above, either standing alone or in combination,
   might rise to the level of personal and substantial participation,
   thereby implicating section 208(a).  Whether such pre-meeting



   activities might constitute participation through the rendering of
   advice, investigation, approval or disapproval or otherwise would
   largely depend upon the facts of a specific case.

        We can appreciate the time constraints that the agency may
   face in completing the waiver evaluation process, including the
   requirement under section 301(d) of Executive Order 12674 that
   agencies, where practicable, consult with this Office prior to
   granting a waiver.  However, in view of the uncertainties that
   might be created by pre-meeting activity, the most prudent course
   would be to provide waivers as soon as it is administratively
   feasible.  As a precaution, it would appear advisable to inform
   advisory committee members at the time they receive such materials
   that they should have no contact with the agency on other than
   routine administrative matters such as confirming the time and
   place of meetings and that they should not communicate with other
   members of the committee or other outside persons until they are
   notified that waivers have been granted or are not necessary.
   Other procedures may also be appropriate to avoid personal and
   substantial participation.

        In this regard, we suggest that, if you have other questions
   concerning this matter or would like to consider other possible
   procedural safeguards to protect advisory committee members prior
   to the issuance of a waiver, you speak directly with the General
   Counsel of this Office.  This would be a more efficient approach
   in dealing with specific details than requesting a written
   response.

        Finally, we appreciate the fact that the statutory protections
   of trade secrets provided under [specific statutes] apply to
   advisory committee members from the outset and would cover the
   advance distribution of materials.  We also take note of the fact
   that members are advised that they are subject to the penalties
   under these statutes and must sign an agreement to take precautions
   to protect the confidentiality of information they receive.

        Nevertheless, these statutes address a concern and implement
   a policy that is distinct from conflict of interest concerns.
   Thus, we would not agree that the protections provided by these
   statutes are sufficient to allay potential conflict of interest
   concerns that might arise from certain pre-meeting activity as
   noted above.  Nor would we agree that in the pre-meeting period
   the circumstances "warrant mere precaution with regard to
   confidential information," as you state in your letter.  Rather



   those concerns remain and can be adequately addressed only by an
   effective waiver where necessary or adequate procedures to ensure
   that members do not engage in personal and substantial participa-
   tion in a particular matter prior to the issuance of a waiver.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


