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Letter to a Former Government Employee dated March 27, 1992

        This is in response to your letter of March 11, 1992, with
   which you have forwarded an ethics opinion issued by [an ethics
   official of your former agency].  You disagree with [the ethics
   official's] conclusion that you were a procurement official for
   purposes of [a specific] contract and request advice from this
   Office as to whether your status was in fact that of a procure-
   ment official.  You also ask to be advised as to the post
   employment restrictions that would apply to you as a procurement
   official.

        The Office of Government Ethics has no authority to review
   or second-guess ethics advice given by agency ethics officials
   regarding applicability of the procurement integrity provisions of
   41 U.S.C. § 423.  Authority to render such opinions is specifically
   given to designated agency ethics officials or their delegatees by
   41 U.S.C. § 423(k).

        As to your view that you were not a procurement official
   because your input into the statement consumed a very small part
   of your regular duties and was not otherwise "substantial," you
   may wish to consider the pertinent definitions in Part 3.104 of
   the Federal Acquisition Regulation.  Paragraph 3.104-4(h) defines
   a procurement official to mean any civilian or military official
   or employee, including a member of the uniformed services, who
   has participated personally and substantially in any one of several
   enumerated activities, including the drafting of specifications,
   for a particular procurement.  Paragraph 3.104-4(g) defines
   personal and substantial participation as follows:

           (g)  Participated personally and substantially means
           active and significant involvement of the individual in
           activities directly related to the procurement.  To
           participate "personally" means directly and includes
           the participation of a subordinate when actually directed
           by the supervisor in the matter.  To participate
           "substantially" means that the employee's involvement
           must be of significance to the matter.  For example,
           the review of procurement documents solely to determine
           compliance with applicable regulatory, administrative or



           budgetary requirements or procedures does not constitute
           substantial participation in a procurement.  It requires
           more than official responsibility, knowledge, perfunctory
           involvement, or involvement on an administrative or
           peripheral issue.  A finding of substantiality should be
           based not only on the effort devoted to a matter, but on
           the importance of the effort.  While a series of
           peripheral involvements may be insubstantial, the single
           act of approving or participating in a critical step may
           be substantial.

        `An individual who was a procurement official with respect to
   a particular procurement is subject to two post-employment
   restrictions.  For two years, he may not participate personally
   and substantially on behalf of the contractor in the performance
   of the contract awarded as a result of that procurement.  And for
   two years, he may not participate in any manner on behalf of that
   contractor or any competing contractor in any negotiations leading
   to the award, modification, or extension of a contract for that
   procurement.

        Because a former procurement official who violates one of
   these two restrictions may be subject to civil penalties of up to
   $100,000, I would strongly urge that you rely upon [the ethics
   official's] advice.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


