
Office of Government Ethics
93 x 18 -- 08/11/93

Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated August 11, 1993

        This is in response to your letter of July 19, 1993, regarding
   a written finding of [your agency] to the effect that it is in the
   interest of [your agency] for individual Board members to accept
   gifts of free attendance at periodic meetings of various
   organizations [of a certain] industry.  In your letter you ask for
   comments from the Office of Government Ethics regarding the Board's
   finding, a copy of which is attached to your letter.

        The finding, signed or to be signed by the three members of
   the Board, states that it is in the interest of the Board for any
   one of its three members "to accept a gift of free attendance at
   periodic meetings of organizations whose members consist of
   [companies of a certain industry], their managers, and/or their
   employees."  The finding explains "that the agency's interest
   outweighs concern that acceptance of the gift of free attendance
   may or may appear to improperly influence any individual Board
   member in the performance of his official duties."  The finding
   further asserts that "it is very important for individual Board
   members to talk to those who work in and/or manage the [specific]
   industry in order to maintain our awareness of the concerns of
   labor and management regarding benefits under the Acts that the
   agency administers."

        We assume that the various organizations that are sponsoring
   the meetings at which Board members would like to accept free
   attendance are "prohibited sources" as that term is used in
   5 C.F.R. § 2635.203(d) of the new Standards of Conduct and that
   these sponsors are offering the free attendance to the Board
   members.  We also assume that there is no independent statutory
   authority that would allow Board members to accept the gifts of
   free attendance.  If these assumptions are correct, the gifts of
   free attendance would be prohibited under section 2635.202 unless
   authorized under the exception for certain widely attended
   gatherings and other events in section 2635.204(g).  In this
   context, our understanding is that you are seeking our advice on
   whether the finding by the Board satisfies the requirements of
   section 2635.204(g) so as to allow the Board members to accept the



   gifts of free attendance.

        In view of the broad reach that the Board apparently intends
   its finding to have, we have concluded that the finding does not
   satisfy the requirements of section 2635.204(g)(2).  Our reasoning,
   together with some more general comments on this section and
   related section 2635.204(g)(1), is set forth below.

        As a preliminary matter, it is important to note that section
   2635.204(g) actually comprises two distinct although related
   exceptions to the rule against acceptance of certain gifts from
   outside sources.  The first exception, set forth in section
   2635.204(g)(1), covers acceptance of free attendance by speakers at
   conferences or other events.  To invoke the exception, an employee
   must be assigned to participate in the event.  His participation,
   furthermore, must involve speaking, acting as a panel participant,
   or otherwise presenting information on behalf of his agency.  If
   these requirements are met, the exception allows the employee to
   accept free attendance at the event when provided by the sponsor of
   the event, but only on the day of the employee's presentation.  The
   fact that the employee is "assigned" to present information at the
   event establishes the agency's interest in his participation on the
   day of his presentation.  It is not necessary for the employee to
   obtain a "determination of agency interest" as that phrase is used
   in sections 2635.204(g)(2) and (g)(3).

        The second exception, in section 2635.204(g)(2), also allows
   employees to accept free attendance at certain events.  But while
   the first exception may be invoked only for the day on which an
   employee is imparting information, the second exception may be
   invoked by employees simply attending certain events.  While the
   second exception is more broadly applicable in this respect, it can
   be invoked only if certain requirements are met.  The event or
   gathering must be "widely attended" as that term is used in the
   exception.  Furthermore, the employee must obtain a "determination
   that his attendance is in the interest of the agency because it
   will further agency programs or operations."  5 C.F.R.
   § 2635.204(g)(2).

        Generally, determinations of agency interest are to be made by
   "agency designees."  5 C.F.R. § 2635.204(g)(3).  The term "agency
   designee" is defined in subpart A of the Standards of Conduct:

           Agency designee refers to any employee who, by agency
           regulation, instruction, or other issuance, has been



           delegated authority to make any determination, give any
           approval, or take any other action required or permitted
           by this part with respect to another employee.

   5 C.F.R. § 2635.102(b).  When, however, the person whose conduct is
   in issue is the agency head, determinations of agency interest are
   to be made by the agency head, in consultation with the Designated
   Agency Ethics Official (DAEO).  See id.  Where an agency is headed
   by more than one person, "head of an agency" means the chairperson
   of the agency.  5 C.F.R. § 2635.102(i).

        Generally a determination of agency interest may be made in
   writing or orally.  5 C.F.R. § 2635.204(g)(3).  A written
   determination is required, however, if the sponsor providing the
   gift of free attendance is a person who has interests that may be
   substantially affected by the performance or nonperformance of an
   employee's official duties or an association or organization the
   majority of whose members have such interests."  5 C.F.R.
   § 2635.204(g)(3)(i).  In such a case, moreover, the rule specifies
   that the determination is to be made using a balancing test.  The
   agency designee (or, with respect to a chairperson, the chair-
   person, in consultation with the DAEO) must make a written
   finding that the "agency's interest in the employee's partici-
   pation in the event outweighs concern that acceptance of the gift
   of free attendance may or may appear to improperly influence the
   employee in the performance of his official duties."  Some of the
   relevant factors that "should be considered" in making this
   determination are set forth in the rule:

           the importance of the event to the agency, the nature and
           sensitivity of any pending matter affecting the interests
           of the sponsor of the event, the significance of the
           employee's role in any such matter, the purpose of the
           event, the identity of other expected participants and
           the monetary value of the gift of free attendance.

   5 C.F.R. § 2635.204(g)(3).

        If, in accordance with these requirements, an employee obtains
   a determination that it is in the agency's interest for him to
   attend a widely attended gathering, then he may accept the
   sponsor's gift of free attendance, provided that it is unsolicited.
   In contrast to the exception for speakers, which applies only on
   the day or days that an employee is imparting information, the
   widely attended gatherings exception allows an employee to accept



   free attendance at all or appropriate parts of a multi-day con-
   ference, depending on the breadth of the agency determination of
   interest.  5 C.F.R. § 2635.204(g)(2) and example 4.

        Based on the applicable regulatory provisions, we have a
   number of comments regarding the Board's determination of agency
   interest.  First, to the extent that the Board members seek to
   attend meetings of the various [specific] industry organizations
   for purposes of imparting information (to participate as speakers,
   panel members, or otherwise to present information on behalf of the
   agency), and assuming that these are one day meetings or that the
   Board members only seek to attend on the day they will impart
   information, the Board members may be able to rely on the first
   exception to accept free attendance.  The Board members must be
   assigned to participate in the meetings, but we assume they have
   the authority to make their own assignments.  If this is so, the
   requirements of the exception will be met and no formal
   determination of agency interest -- written or oral -- will be
   required.

        If the Board members' attendance at these meetings is not for
   the purpose of imparting information, then whether they may accept
   the free attendance will depend on whether the second exception,
   for widely attended gatherings, applies.  Here the critical issue
   is whether the requirements of the exception are satisfied by the
   Board's blanket determination of agency interest -- a determination
   clearly drafted to cover a number of unspecified events involving
   unstated subjects and sponsored by two named and other unspecified
   organizations.

        Insofar as the Board's determination purports to apply a
   balancing test and to reach a determination that the agency's
   interest outweighs improper influence concerns, a test required
   only where the sponsor or its members have interests that could be
   substantially affected by how the employee performs his official
   duties, 5 C.F.R. § 2635.204(g)(3)(i), we assume that the organiza-
   tions sponsoring the meetings which the Board members seek to
   attend fall within this category of prohibited sources.  Under
   this circumstance, we find that a blanket determination of the
   type proposed by the Board is not adequate.

        The balancing test required by the rule and the list of
   factors to be considered in reaching the determination clearly
   contemplate a more particularized inquiry than that undertaken by
   the Board.  See 5 C.F.R. § 2635.204(g)(3)(i).  It would seem



   impossible to consider, for example, "the importance of the event
   to the agency," id., without knowing precisely what the event is.
   Similarly, it would be impossible to consider "the nature and
   sensitivity of any pending matter affecting the interests of the
   sponsor of the event," id., without knowing precisely who the
   sponsor is and how its interests might be affected by the agency's
   resolution of the matter.  Finally, we also note that the limited
   authority in section 2635.204(g)(3)(ii) for blanket determinations
   of agency interest does not obviate the need for determinations
   based on the unique circumstances of each case.  That section
   addresses a determination of agency interest covering multiple
   invitees, not multiple events.  Accordingly, the finding of agency
   interest by the Board does not meet the requirements of section
   204(g)(3)(i).

        Even if the sponsoring organizations were not the type of
   prohibited sources requiring a balancing test under section
   204(g)(3)(i), we would find that the type of blanket determination
   undertaken by the Board fails to satisfy even the simpler
   determination, under section 2635.204(g)(2), that the employee's
   "attendance is in the interest of the agency because it will
   further agency programs or operations."  In our view, the
   regulation contemplates that this determination can only be made
   when both the sponsoring organization and the specific subject
   matter to be addressed in the meeting are known, thus making it
   possible to identify the agency's interest in having an employee
   attend and the agency programs or operations that will benefit
   from that attendance.

        It is also noteworthy that, regardless of who the sponsor is,
   this second exception, in section 204(g)(2), requires that the
   meetings in question be "widely attended gatherings of mutual
   interest to a number of parties," as that term is used in the
   regulation.  Even an appropriate determination of agency interest
   is not an adequate predicate for use of the exception if this
   requirement is not met.  If we were to sanction use of the
   exception based on an advance blanket approval of unspecified
   meetings about which details are not provided, it seems likely that
   one result would be acceptance of free attendance at events that
   are not actually "widely attended."  On the other hand, if events
   are considered in a particularized context, it is unlikely that
   this requirement will be overlooked.

        Finally, we appreciate that a blanket determination, as



   proposed by the Board, would necessarily be more efficient than the
   case-by-case determinations of agency interest that the regulation
   requires.  On the other hand, we do not think that case-by-case
   determinations are unduly onerous.  Contrary to the suggestion in
   your letter, all three Board members will not have to meet to
   decide whether individual Board members may accept free attendance
   at specified widely attended gatherings.  As indicated above, when
   acceptance of free attendance by the Chairman is in issue, the
   chairman, in consultation with you as DAEO, has the authority to
   make the agency determination of interest required by sections
   2635.204(g)(2) and (g)(3).  When acceptance of free attendance by
   either of the other two Board members is in issue, the agency
   designee has the authority to make the agency determination of
   interest.

        We are not aware of who at the Board has been delegated the
   authority to act as agency designee.  However, regardless of who
   the designee is, the Board has the authority to designate
   additional designees.  5 C.F.R. § 2635.102(b).  If it deemed such
   action advisable, the Board could delegate the authority to make
   determinations or give approvals regarding conduct by the other
   two Board members to any number of employees.  We suggest that
   some andidates the Board may wish to consider are the Chairman,
   or the Chairman in consultation with you as the DAEO, or you
   alone, as the DAEO.

     If this Office can be of further assistance, please do not
   hesitate to contact us.

                                      Sincerely,

                                      Stephen D. Potts
                                      Director


