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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated September 21, 1999

Your letter of September 17, 1999, requested advice from the
Office of Government Ethics (OGE) as to whether the proposed
reimbursable assignment of a Department employee to [a] State
under the Intergovernmental Personnel Act (IPA) would be
consistent with applicable conflict of interest restrictions for
Federal employees.  As indicated by our analysis herein, the
proposed assignment would not, in our opinion, contravene the
conflict of interest statutes discussed below, under the
specific conditions outlined. 

According to the background information provided by your
letter, [the employee] is currently employed by [a second]
Department in [a regional] office of [an agency of the second
Department]. [A] Division of the [second] Department is
investigating the State Police for possible violations [of a
Federal statute].  It has been proposed that [the employee] be
assigned as a Federal employee to the State, to serve as the
Superintendent of its State Police.  Although [the employee] has
not participated in the Division’s investigation, the [second]
Department has determined that it will not make the proposed
assignment of [the employee], because of the possible appearance
of a conflict in connection with that investigation, including
a potential law suit against the State Police. 

Instead, the [second] Department has proposed that [the
employee] be permanently transferred to [a] Bureau [of the
Department], and that he then be assigned as a [Bureau] employee
to the State Police as its Superintendent, under the IPA.  His
salary and benefits as a Federal employee would be paid by [the
Department], but the State would fully reimburse [the Bureau]
for those payments.

The IPA, at 5 U.S.C. § 3372, authorizes the head of a
Federal agency, under certain conditions and restrictions, to
arrange for the temporary assignment of an employee of his
agency to a State or local government “for work of mutual
concern to his agency and the State or local government that he
determines will be beneficial to both.”  It requires that both
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the Federal employee and the State or local government must have
consented to the IPA arrangement.  In accordance with 5 U.S.C.
§ 3373, a person so assigned remains an employee of his Federal
agency during the assignment, and is deemed to be either on
detail to a regular work assignment in his agency or on leave
without pay from his position in the agency.  Section 3373 also
authorizes reimbursement by the State or local government to the
Federal agency for travel and transportation expenses, and for
the pay or supplemental pay of the employee during the
assignment.  Additionally, it provides that the supervision of
the duties of an employee on detail may be governed by an
agreement between the Federal agency and the State or local
government concerned.

We are not in a position to comment on the propriety of an
intergovernmental assignment under the IPA in terms of the
purpose behind that statute, or whether the assignment would
involve work of mutual concern and benefit to [the Department]
and the State, or whether it meets the other preconditions of
the IPA.  Nor can we offer an opinion as to the propriety of the
proposed assignment as a programmatic matter for either [the
Department] or the [second] Department.  Our following comments
relate solely to the application of the conflict of interest
statutes discussed herein to such an assignment.

18 U.S.C. § 208

The first consideration is whether 18 U.S.C. § 208 might
restrict [the employee’s] performance of duties during the
proposed assignment.  Absent an exception, that statute provides
that a Federal executive branch employee cannot participate
personally and substantially, in an official capacity as a
Federal employee, in a particular matter wherein he or certain
others (whose interests are imputed to him by the statute) have
a financial interest that would be directly and predictably
affected.  Included are the financial interests of an
organization or entity that he serves as an employee.  Although
[the employee] would, by the terms of the IPA,  remain a Federal
employee during the proposed assignment, the State would be an
organization that he may also be serving as an employee.  In
addition to reimbursing [the Department] for his salary and
benefits, the State may share in the supervision of [the



1 For purposes of our conflict analysis, we will treat this
assignment under the IPA as creating an employment relationship
with the State.  We are not deciding that issue, however, as it
is outside the scope of our interpretive authority.

2 See Memorandum for Howard M. Shapiro, General Counsel,
FBI, from Beth Nolan, Deputy Assistant Attorney General, OLC
(November 19, 1996).  See also the opinion referenced therein
and attached thereto, Memorandum for Kenneth R. Schmalzbach,
Assistant General Counsel, Department of the Treasury, from
Walter Dellinger, Assistant Attorney General, OLC (June 22,
1994).  
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employee’s] duties, and he would apparently be performing the
responsibilities of a State official.1

The Office of Legal Counsel (OLC) at the Department of
Justice determined in a 1996 opinion to the FBI (relying in part
on a related 1994 opinion) that a Federal employee’s service in
an official capacity with an outside organization would create
a conflict under certain circumstances, whereby its financial
interests are imputed to him by 18 U.S.C. § 208.2  This occurs
because the Federal employee is performing official duties for
his Federal agency when carrying out the responsibilities of the
outside organization, and in doing so, he is participating
personally and substantially in an official capacity in
particular matters that may directly and predictably affect the
outside organization’s financial interests, which are imputed to
him by the prohibition in 18 U.S.C. § 208.  According to those
two OLC opinions, the resulting conflict can only be relieved by
(1) statutory authority for such official outside service or a
release of fiduciary obligations by the outside organization
(either of which establishes the Federal employee’s primary
allegiance to the United States), or (2) a waiver of the
prohibition in 18 U.S.C. § 208, as permitted by section 208(b).

We note that both of the cited OLC opinions concerned
official Federal service on the board of directors of an outside
organization, rather than as an outside organization’s employee,
which would be [the employee’s] affiliation (assuming that he may
be considered an employee of the State, under the terms of the
IPA discussed above).  Both types of affiliations, however, are
encompassed by 18 U.S.C. § 208 in its imputation of the financial
interests of an outside organization to a Federal employee.  As



3 This is also confirmed in the final substantive paragraph
of a 1998 OLC opinion:  “Finally, you also ask us to confirm
your view that an employee’s service in an official capacity as
the chair of a working committee or subcommittee of a standard-
setting organization, to the extent the position imposes no
fiduciary duty and creates no employer-employee relationship
(emphasis added), would not implicate 18 U.S.C. § 208.  We agree
that service in such a position would not itself trigger the
statute.”   See Memorandum for Marilyn L. Glynn, General
Counsel, OGE, from Beth Nolan, Deputy Assistant Attorney
General, OLC (August 24, 1998).
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an employee of an outside organization, one has a duty of loyalty
to that employer, which may be compromised when he is faced with
the dilemma of “serving two masters” by reason of also serving as
an employee of the Federal Government.  

It would seem to make little difference that the loyalty
owed to the outside entity is in the capacity of a regular
employee rather than of a director, as was the case in the cited
OLC opinions.  While one’s fiduciary duty to an organization as
a director may be different from one’s duty as its employee, we
believe, nonetheless, that the same rationale underlying the
cited OLC opinions controls.  In the 1996 opinion to the FBI, OLC
found specifically that the “prohibition in 18 U.S.C. § 208
extends to any official action by a government employee that
affects the employee’s financial interests or those of other
specified persons or entities, such as (emphasis added) an
organization for which the employee is a director.”  We read that
to include official action by a Federal employee as either a
director or an employee of an outside organization.3  

In any event (assuming that [the employee] would be serving
the State as its employee, thereby creating a conflict similar to
that described in the 1996 OLC opinion to the FBI), it seems
clear that the IPA constitutes sufficient statutory authority for
a Federal employee’s official service with a State government to
resolve this dual role under 18 U.S.C. § 208.  As noted earlier,
OLC recognizes an exception where there is statutory authority
for the assignment.  Both the 1994 and 1996 OLC opinions require
that, in order for statutory authority to resolve the conflict,
the statute must expressly authorize the outside assignment, thus
making it essentially ex officio and establishing primary loyalty
to the United States.  We believe the IPA provides sufficient



4 See also the 1998 OLC opinion cited in footnote 3, which
found sufficient basis, by inference, for service on a board of
directors, where a statute’s purpose of providing for a Federal
employee’s participation in certain matters with an outside
entity would otherwise be thwarted.  Similarly, precluding
service as an employee of a State government would, in our view,
frustrate the purpose of the IPA in authorizing the reimbursable
assignment of a Federal employee to a State government for work
of mutual concern and benefit, especially when the agreement
contemplated by the IPA so specifies.

5 The appointing official at [the Department] for [the
employee] could also consider granting a waiver under 18 U.S.C.
§ 208(b)(1), certifying that the State’s financial interests
(which are imputed to [the employee]) are not so substantial as
to be deemed likely to affect the integrity of services expected
of him by [the Department].  The 1998 OLC opinion cited in
footnote 3 suggests, however, that reliance on the waiver

(continued...)
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authority in that regard.4  The IPA contains specific authority
for assigning a Federal employee to a State or local government,
under conditions whereby he remains a Federal employee, while at
the same time acquiring the attributes of an employee of a State
or local government.  The result is that a Federal employee on an
IPA assignment to a State or local government owes primary
allegiance to the Federal Government, and therefore the concerns
under 18 U.S.C. § 208 are eliminated by the IPA itself.  

While the IPA’s specific authority for intergovernmental
assignments eliminates the potential criminal conflict under
18 U.S.C. § 208, the question remains whether that resolution
satisfies the needs and expectations of the Federal Government
and the State.  The nature of your question suggests that [the
State] might wish to have [the employee’s] services without the
encumbrance of a higher duty to the Federal Government.  That may
not present a problem, however, if [the employee’s] official
duties at [the Bureau] provide affirmatively that he is to serve
in the capacity of Superintendent of the State Police.  If that
is the case, his primary duty to the United States would not
preclude his full services to the State as its employee, with the
necessary authority inherent in that State position.  This is a
matter to be specified in an agreement contemplated under the IPA
between [the Department] and the State concerning the terms and
supervision of [the employee’s] duties while on detail.5   



5(...continued)
procedure might not be consonant with the statutory scheme,
where Congress itself has resolved the possible conflict between
duties to an organization and duties to the United States.

6 See 4B Op. O.L.C. 498 (1980).
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18 U.S.C. § 205

The other criminal statute that may most likely be
implicated by the proposed assignment of [the employee] by [the
Department] is 18 U.S.C. § 205(a)(2).  That statute generally
prohibits a Federal employee from acting as an agent or attorney
for anyone before any department, agency, court, or certain other
Federal entities concerning any particular matter in which the
United States is a party or has a direct and substantial
interest, except in the “proper discharge of his official
duties.”  The question arises whether [the employee] could
represent the interests of the State Police, as their
Superintendent, to the [second] Department (or to a court, if a
lawsuit is instituted) in connection with the  Division’s
investigation of the State Police for possible  violations [of a
Federal statute].  All elements of 18 U.S.C. § 205(a)(2) would
appear to be met by that representation, unless it could be
considered the proper discharge of [the employee’s] official
Federal duties.  As suggested above in the discussion of
18 U.S.C. § 208, that may be an accurate description, assuming
that the IPA assignment by [the Department] affirmatively
authorizes such representational contacts and so specifies in the
IPA agreement with the State.  

Where an assignment under the IPA necessitates
representation of the State or local government to the Federal
Government as an integral part of the statutory scheme
administered by the Federal employee’s agency, OLC has found such
representation to be within the proper discharge of the Federal
employee’s official duties.6  At page 504 of their opinion, OLC
also observed that nothing in the background or legislative
history of section 205 suggests that Congress intended
substantially to limit the uses Federal agencies may make of
their employees.  We understand, therefore, that section 205
should not be read to proscribe the ability of agency heads in
determining that it would be mutually beneficial for an
assignment under the IPA to include representational activity
before the Federal Government.  



7 According to OLC, this reasoning also applies to the
related provision in 18 U.S.C. § 203(a)(1)(B), which prohibits
compensation for representational activity similar to that
proscribed by 18 U.S.C. § 205(a)(2).  Therefore, reimbursement
of the Federal employee’s pay or other expenses by the State
under the IPA would not be precluded, where representation
before the Federal Government has been determined by the agency
head to be appropriate.
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Informal contact with OLC has confirmed this interpretation,
where the head of the Federal agency making the IPA assignment
has determined that such representational activity is of mutual
benefit to the Federal Government and the State, is to be
undertaken as part of the assigned Federal employee’s official
duties, and is affirmatively made a part of those duties,
preferably as an express provision in the IPA agreement.7  The
IPA itself provides authority for the agency head’s determination
in that regard.   A decision that representation may or may not
be a part of the Federal employee’s official duties is a matter
within the sound judgment of the Federal agency head making the
IPA assignment.  In this connection, we recommend that [the
Department] ensure that the [second] Department has no objection
to this assignment, since its interests may be affected.

CONCLUSION

These are the primary conflict of interest statutes that we
believe should be considered in connection with the proposed IPA
assignment of [the employee].  As indicated previously, we are in
a position to opine only with regard to the conflict statutes,
and not to suggest the propriety of the proposed assignment from
any other standpoint.  I hope our analysis proves useful to you.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director


