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Letter to an Alternate Designated Agency Ethics Official
dated April 21, 1993

        This is in response to your April 1, 1993, letter in which you
   request a formal advisory opinion with respect to the applicability
   of the one-year ban of 18 U.S.C. § 207(c).  Because the criteria
   delineated in 5 C.F.R. § 2638.303 do not weigh in favor of the
   issuance of a formal opinion, we will respond by way of an informal
   opinion.

        Briefly stated, the issue that you raise is whether a Senior
   Executive Service (SES) employee at your agency who is paid at the
   ES-5 level would be subject to the one-year restriction of
   18 U.S.C. § 207(c) upon taking a position at the agency that the
   agency normally staffs with (and has targeted pay rates established
   for) persons paid at an ES-4 level.  The answer to your question
   is "yes."

        Section 207(c) prohibits a former "Senior Employee" of the
   executive branch from making certain communications or appearances,
   on behalf of another, before an employee of a department or agency
   in which he or she served during the one-year period prior to his
   or her termination from a "senior" position.  The restriction lasts
   for one year from the date the individual terminates the senior
   position.  Section 207(c)(2) states that the restrictions of
   section 207(c) apply to any person:

           (i) employed at a rate of pay specified in or fixed
           according to subchapter II of chapter 53 of title 5,

           (ii) employed in a position which is not referred to in
           clause (i) and for which the basic rate of pay . . . is
           equal to or greater than the rate of basic pay payable
           for level V of the Executive Schedule . . . .

        Clause (i) references the statutory pay rates for Executive
   Schedule positions.  Clause (ii) identifies a class of individuals
   also subject to the restrictions of section 207(c) who hold
   positions other than those specified in the Executive Schedule,
   such as certain SES employees.



        The SES is defined as "consist[ing] of Senior Executive
   Service positions."  See 5 U.S.C. § 2101a.  Persons in SES
   positions are paid basic rates of pay which range from ES-1
   (currently $92,000 per annum) to ES-6 (currently $115,700 per
   annum).  See 5 U.S.C. § 5382 and Executive Order 12826.  The rates
   of basic pay for both ES-5 (currently $111,800 per annum) and ES-6
   are higher than the rate of basic pay for level V of the Executive
   Schedule (currently $108,200 per annum).

        According to the Federal Personnel Manual, an individual
   SES member's pay rate is based upon a number of factors such
   as performance, expertise, qualifications required, scarcity of
   qualified personnel, and pay for comparable private sector
   personnel, in addition to the duties and responsibilities of
   the executive's position and its organizational level.  See FPM
   Supp. 920-1, 6-3.  Presumably, an ES-5 employee is entitled to be
   paid at a particular level because of the application of all of
   the above factors.  To the extent that the application of the
   factors does not warrant being paid at an ES-5 level, but rather
   an ES-4 level, the agency has more leeway in lowering the pay
   level than it might in the case of an employee subject to the GS
   system.  See 5 U.S.C. § 5383(d), 5 C.F.R. § 534.401.  In any
   event, for purposes of applying the restriction of 18 U.S.C.
   § 207(c), the fact that he or she holds a position that is or has
   been held by persons paid at ES-4 is irrelevant.  For purposes of
   determining the applicability of section 207(c) to SES employees,
   the critical factor is not the "position" of the employee in the
   sense of job title, but the employee's ES level, i.e., the
   employee's basic rate of pay.

        The theory espoused in your letter is that the actual pay
   that an SES employee is paid is irrelevant:  what triggers the
   application of section 207(c) is the target pay rates that an
   agency has established for the position that the employee occupies.
   If this were true, an agency could undermine the intent of the
   legislation by targeting positions for ES levels that are ES-4
   and below and staff the positions with ES-5 and above.  This
   theory also contravenes the intent of the Civil Service Reform
   Act of 1978 which established the SES and attempted to divorce
   pay rates from job titles with respect to SES employees.

        There is no evidence that Congress intended to leave to
   agencies the question of which employees are covered by
   section 207(c).  To the contrary, the language of the statute
   suggests that Congress intended that pay rates would determine



   coverage of the statute with respect to SES employees.  To the
   extent that an official is paid an amount that is equivalent to
   or greater than an Executive Level V position, the statutory
   scheme presumes that the individual serves in a position
   warranting coverage by the statute.

        This letter does not address the situation where an agency
   intentionally pays a person an amount under the Executive Level
   V threshold with the intent of avoiding application of section
   207 (c).  The Office of Government Ethics has not consulted with
   the Department of Justice with respect to any matter discussed in
   this letter.

                                            Sincerly,

                                            Stephen D. Potts
                                            Director


