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        This responds to your request for an informal opinion
   concerning an application of 5 U.S.C. app. § 502 and its
   implementing regulation at 5 C.F.R. part 2636 (56 Fed. Reg. 1721-
   1730, Jan. 17, 1991). You have asked whether [an employee] [of your
   agency] may continue to receive income from the [particular health
   care] practice he established prior to becoming a Government
   official.  [The agency does not deal with health care issues].

        As I understand the facts as you have described them, upon
   joining the Department in 1988 as a noncareer member of the Senior
   Executive Service, [the employee] transferred the operation of his
   practice to another [practitioner in his field] pursuant to a
   renewable one-year contract.  The contract stipulates that [the
   employee] would "employ" the [practitioner], whose duties involve
   providing "professional [health care] services to [the employee's]
   patients."  [The employee] retained the right to control, direct
   and supervise the duties of the [practitioner] he hired.  All
   patients remained [the employee's] "patients of record," and [the
   employee] retained the right to approve his employee's time of
   vacation.  In return, [the employee] agreed to provide an office,
   supplies, equipment, and other appropriate facilities and
   services.  The contract states that the [practitioner] hired by
   [the employee] will receive 35% of the practice's adjusted gross
   receipts or $20 per hour, whichever is greater.

        In 1991, [the employee] entered a second contract with a
   different [practitioner] to provide services to his patients as
   manager of his practice.  This contract also requires [the
   employee] to provide an office, supplies, equipment, staff support
   and other such appropriate facilities and services.  In this case,
   the [practitioner] will be paid $600 per week or 30% of the
   adjusted gross income of the practice, whichever is greater.
   The contract states that all patients treated at [the employee's]
   office are considered to be [the employee's] patients.
   Additionally, the contract permits [the employee] to provide
   services to his patients directly, provided that his income
   does "not exceed such amount as may be permitted by 5 C.F.R.
   2634.501(b)."



        5 U.S.C. app. § 502[a] prohibits a covered noncareer employee
   from receiving compensation for (1) practicing a profession that
   involves a fiduciary relationship or (2) affiliating with or being
   employed to perform professional duties by an entity which provides
   professional services involving a fiduciary relationship.  The
   provision further prohibits a covered noncareer employee from
   permitting the use of his name by such an entity.

        In this case, there is no disagreement that [the employee] is
   a covered noncareer employee within the meaning of the statute and
   that [his type of health care services] is a profession which
   involves a fiduciary relationship.  In your view, the issue to be
   decided is whether the income received by [the employee] for
   services provided by the [practitioners] he hired is "compensation"
   as [that term is used in] section 502(a)(1).  You suggest that, in
   [the employee's] case, the income he receives is essentially a
   return on his investment in the physical assets of his practice
   and is not "compensation" as [used] in 5 U.S.C. app. § 502 or [as
   defined in] its implementing regulation.

        The term "compensation" is defined in the prohibition's
   implementing regulation to include "wages, salaries, honoraria,
   commissions, professional fees and any other form of compensation
   for services" other than salary and benefits paid by the United
   States.  5 C.F.R. § 2636.303(b).  Specifically excluded from the
   definition is "income from investment activities where the
   individual services are not a material factor in the production
   of income" as well as "actual and necessary expenses incurred by
   the employee in connection with an outside activity." Id. at
   §§ 2636.303(b)(4) and (6).  Compensation for services rendered in
   satisfaction of a contractual obligation entered prior to
   January 1, 1991, is also not considered "compensation" within the
   meaning of the regulation.

        The regulation makes clear that the prohibition on receipt of
   compensation applies not only in cases where the employee is
   providing professional services, but also where he is affiliated
   with an entity that provides professional services involving a
   fiduciary relationship.  Id.  at § 2636.305(a)(1)(ii).  In the
   latter case, the prohibition is not merely on being affiliated
   with such an entity, but is on receiving compensation for the
   affiliation.  Where an employee is compensated by an entity
   because of his affiliation with the entity, he has received
   "compensation" for his services, i.e., his affiliation.



        Moreover, the regulation clearly indicates that a covered
   employee may not allow the use of his name by any entity that
   provides professional services involving a fiduciary relationship,
   whether or not the employee receives compensation for permitting
   the use of his name.  Id. at § 2636.305(a)(2).  Thus, a covered
   employee could not permit someone to simply manage or operate a
   profession involving a fiduciary relationship on the employee's
   behalf, while retaining the employee's name as a business
   identifier.

        I am not persuaded that the facts in this case establish that
   [the employee's] contractual arrangements concerning the operation
   of his practice amount to creation of an "investment" interest and
   that the compensation he received was a return on his investment
   in the physical assets of his practice.  Both contracts demonstrate
   that [the employee] hired someone to conduct the practice on his
   behalf and that he retained full control over the operation of the
   practice, including such routine matters as the time and place his
   employee was required to provide the services, the length of his
   vacations, and the type and amount of supplies and equipment to be
   ordered.  Both contracts indicate that all patients remained [the
   employee's] patients of record and that all relevant documents and
   records belonged to [the employee].  The second contract also
   specified that his [practitioner's] malpractice insurance must
   designate [the employee] as an additional named insured.

        Because [the employee] continued personally and directly to
   control the operation of his practice while he was a covered
   noncareer employee, it is difficult to conclude that he was not
   "affiliated" with an entity providing professional services
   involving a fiduciary relationship.  Moreover, the fact that he
   received money for the provision of these services and simply paid
   his employee an established percentage or salary compels the
   conclusion that he received "compensation" for his affiliation
   with the practice.  On the other hand, there is no indication
   that the [practitioners] hired by [the employee] were merely
   leasing his office and equipment or that fees involved in this
   arrangement were based on an estimate of the fair market value
   of the lease of [the employee's] facilities and equipment, as you
   have suggested.

        Additionally, although nothing in the materials you have
   provided demonstrates conclusively that [the employee] permitted
   the use of his name by the practice, it appears that he took no
   steps to see that his name was not used.  I recommend that you



   inquire further whether the [practitioners] he hired did, in fact,
   provide services under his name.

        In this connection, both [the employee] and you on his behalf
   have argued that the statute at 5 U.S.C. app. § 502(a)(2) and the
   regulation at 5 C.F.R. § 2636.305(a)(2) force employees who
   provide professional services on a pro bono basis to violate state
   licensing procedures and professional ethics codes requiring that
   professional services be provided under the provider's individual
   name.  In the absence of further information or evidence that there
   is any such licensing procedure or ethics code that applies to [the
   employee], I see no reason to address that argument.  Also, I note
   that in your memorandum dated May 11, 1992, you cite the ABA Model
   Code of Professional Responsibility, Ethical Canon 2-11, as an
   example of a relevant code of professional ethics.  However, in
   1983, that Code was replaced by the Model Rules of Professional
   Conduct.  I can find nothing in the Model Rules, and in particular
   in Rules 7.1-7.5 concerning Information About Legal Services, which
   is inconsistent with the requirements of the statute or the
   regulation.  In fact, Rule 7.5(c) states that "the name of a lawyer
   holding a public office shall not be used in the name of a law
   firm, or in communications on its behalf, during any substantial
   period in which the lawyer is not actively and regularly practicing
   with the firm."  ABA Model Rules of Professional Conduct Rule 7.5
   (c)(1983).

        [The employee] has also stated that any compensation for
   professional services he has received after January 1, 1991, is
   less than the actual and necessary expenses incurred by him in
   connection with his practice in 1991.  While it is not entirely
   clear whether [the employee] is referring to compensation he
   received for services personally provided by him or compensation
   for affiliation with the practice, in either case the question of
   whether his compensation exceeded his expenses is a factual one
   to be determined after appropriate investigation.

        The restrictions of 5 U.S.C. app. § 502 became effective on
   January 1, 1991, the day the implementing regulation was published.
   As the rule makes clear, the restrictions do not apply to
   compensation for services rendered before that date or those
   rendered in satisfaction of an obligation under a contract entered
   prior to January 1, 1992.  Therefore, there is no restriction on
   the receipt of compensation by [the employee] pursuant to the terms
   of the contract dated July 12, 1988, during the one-year contract
   renewal period which presumably began on July 12, 1990.  However,



   receipt of compensation pursuant to any new contract or other
   contract renewal after January 1, 1991, would be prohibited.  The
   appropriate penalties for violations are described in 5 C.F.R.
   § 2636.104.  Unless [the employee] acted in good faith reliance
   on an advisory opinion properly issued under 5 U.S.C. § 2635.103,
   activities in which he engaged which are inconsistent with the
   statute and regulation should be referred to the Department of
   Justice for appropriate civil action.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


